Linkuri accesibilitate

Fostul vicepremier pentru reintegrare George Balan: la fiecare problemă există soluție


Tiraspol, imagine generică
Tiraspol, imagine generică

Noul vicepremier pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a vizitat pe 17 februarie platoul Cocieri, iar pe 18 februarie a avut prima întrevedere față-n-față, la Tiraspol, cu negociatorul-șef al autorităților separatiste, Vitali Ignatiev. Cum funcționează dialogul Chișinău-Tiraspol și care sînt principalele probleme în procesul de pace transnitrean au fost principalele subiecte ale discuție pe care corespondenta Europei Libere Valentina Ursu a purtat-o cu fostul vicepremier pentru reintegrare George Balan.

Valentina Ursu în dialog cu fostul vicepremier pentru reintegrare George Balan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:22:10 0:00

Europa Liberă: Vreau să vă întreb părerea Dvs. referitoare la cum ar trebui să continue dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, iată, tocmai a preluat portofoliul de vicepremier pentru reintegrare Oleg Serebrian. Credeți că Tiraspolul va dori să negocieze și dacă pachetul „Berlin plus” a fost o cedare în fața regimului secesionist?

George Balan: „În primul rând, doresc să-i urez succes dlui Serebrian în activitatea sa de negociator, este o misiune dificilă. În același timp, aș vrea să spun că cedările nu se făceau la insistența Tiraspolului și nu au fost în principiu cedări, au fost niște acțiuni care trebuiau să contribuie la relansarea procesului de negocieri în formatul „5+2”. Acestea erau unele din cerințele inclusiv ale partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova și acele subiecte care au fost incluse în acel pachet „Berlin”, ulterior „Berlin plus”, ele includeau anumite subiecte care erau de interes comun pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Înțelegerea era de genul că deschidem procesul de negocieri după o perioadă de înghețare, soluționăm câteva probleme care există, după care trecem la negocierea pachetului politic. Cu părere de rău, acest lucru a fost perceput și de Tiraspol, și de unii parteneri de dezvoltare ca o necesitate de a include ulterior alte și alte subiecte, care într-un mod sau altul diminuau deja din posibilele soluții care puteau fi identificate pentru viitorul statut al regiunii transnistrene.”

Europa Liberă: Haideți să ne referim concret la probleme. S-a decis că fermierii trebuie să aibă acces necondiționat la terenurile lor și că nu vor mai fi împiedicați de autoritățile de la Tiraspol, inclusiv ca să-și adune roada și cel mai probabil că Tiraspolul nu a acceptat soluționarea definitivă a acestei probleme?

George Balan, fost vicepremier pentru reintegrare
George Balan, fost vicepremier pentru reintegrare

George Balan: „În cazul dat aveți perfectă dreptate. Noi am lucrat mult, inclusiv cu administrația locală din raionul Dubăsari pentru a identifica o soluție la acele probleme legate de accesul la pământuri, într-un final s-a reușit să găsim o formulă care trebuia să asigure accesul și dreptul de proprietate asupra acelor pământuri pentru țăranii din raionul Dubăsari și, într-adevăr, observăm că Tiraspolul revine la acel subiect și iarăși îl pune pe masa de negocieri. Aici deja depinde și e necesar ca Chișinăul să fie mai tranșant, cu o poziție mai categorică împreună cu partenerii...”

Europa Liberă: Cum s-ar exprima această poziție categorică din partea Chișinăului?

George Balan: „Noi am avut înțelegerea din pachetul „Berlin plus”, la care a revenit Tiraspolul și a încercat s-o schimbe sau să renunțe la ea condiționând. Aici nu poate fi acceptată o oarecare condiționare, trebuie să revenim la soluția care a fost identificată sau, în caz contrar, autoritățile moldovenești ar trebui de comun acord cu partenerii de

În cazul în care cei din regiunea transnistreană încearcă să încalce drepturile omului, ei trebuie să fie trași la răspundere.

dezvoltare să revadă unele abordări pe care le avem față de Tiraspol. Tiraspolul trebuie să înțeleagă că acele acțiuni care se fac implică, să spunem, și anumite responsabilități din partea lor, nu putem juca fotbal doar într-o singură direcție, fotbalul se joacă în ambele direcții. În cazul în care cei din regiunea transnistreană renunță sau încearcă să schimbe unele înțelegeri avute anterior și continuă să încalce drepturile omului, ei trebuie să fie trași la răspundere, reieșind din instrumentele și posibilitățile pe care le are Republica Moldova, inclusiv cu partenerii de dezvoltare. Și vă dau un exemplu: noi ca să primim o anumită finanțare sau sprijin din partea Occidentului avem diferite condiționări – să facem anumite reforme, să ajustăm cadrul legislativ, să respectăm drepturile omului, ceea ce nu observăm la Tiraspol, dar ei continuă să beneficieze deplin inclusiv de proiecte de dezvoltare, de libertatea de circulație, chiar și de aceleași vaccinuri ș.a. Sigur că acolo populația, dar când vorbim despre așa-numiții lideri, ei trebuie să fie conștienți că există și posibilitatea de a fi atrași la răspundere de un gen sau de altul în fața legislației, normelor internaționale, inclusiv celor naționale.”

Europa Liberă: Eu am reușit și am discutat cu unii lideri agricoli din Zona de Securitate și ei spun că, decât să accepte atâta umilință, ei sunt gata să renunțe, pentru că este imposibil să aibă garanția că recolta pe care o cresc în sudoare le aparține.

George Balan: „Aveți dreptate, și în cazul de față noi avem și experiența unor situații când s-au încălcat unele drepturi fundamentale ale omului și persoanele care s-au făcut vinovate de aceste încălcări au fost trase la răspundere, inclusiv au fost judecate, respectiv liderii de la Tiraspol ar trebui să fie conștienți că asta ar putea să-i ducă la responsabilizare față de acei cetățeni cărora le încalcă drepturile. Aici, autoritățile trebuie să fie mai tranșante și de comun cu partenerii de dezvoltare să le aducă la cunoștință celor de la Tiraspol că ei vor fi pasibili de pedeapsă.”

Europa Liberă: Dar există opinii în mediul de experți care sugerează că ar fi bine poate să se facă aici un târg, nu știu dacă e potrivit acest cuvânt, un târg politic între Chișinău și Tiraspol și să fie eliberați cei care au admis, au comis greșeli pentru acest lucru să fie scutiți de pedeapsă și atunci poate se rezolvă această problemă mai ușor.

George Balan: „Nu cred că e o idee bună din simplul motiv că astfel de târguri vor fi nevoite autoritățile moldovenești, Chișinăul să le accepte și pe viitor. Legea este lege și responsabilitatea pentru crima săvârșită trebuie să fie dusă până la capăt de către persoana care se face vinovată.”

Plăcuțele de înmatriculare

Europa Liberă: Problema plăcuțelor de înmatriculare a autovehiculelor de ce dă atât de multe bătăi de cap și acum înțeleg că Tiraspolul e cel care insistă cel mai mult să fie repusă pe masa de negocieri această problemă?

George Balan: „La momentul de față observăm interesul locuitorilor din regiunea transnistreană să obțină acele plăcuțe moldovenești neutre pentru a avea posibilitate să circule în Europa sau spre Est, pentru că deja cu cele transnistrene se face imposibil de a călători. Aici deja survine necesitatea ca Chișinăul să spună după litera A și litera B, noi trebuie să continuăm acel proces, și nu doar pentru călătoria în exterior, dar și pentru călătoria acelor mijloace de transport și pe teritoriul Republicii Moldova, și pe malul drept, acei de pe malul stâng să poată călători și pe malul drept, fiindcă și autoritățile moldovenești, și poliția trebuie să cunoască cine-i la volanul acelui vehicul, dacă vehiculul nu-i furat de undeva din Occident, să aibă în baza de date în cazul în care omul încalcă legislația să fie tras la răspundere administrativă sau de alt gen, pentru că am avut cazuri când persoane cu numere eliberate din regiunea transnistreană ilegale săvârșeau unele incidente, accidente pe teritoriul malului drept și după verificare se identifica că așa mijloc de transport nu există sau numerele sunt false, chiar și acolo, în regiunea transnistreană. Respectiv ar trebui să aducem la o legalitate această circulație. Frica Tiraspolului ar fi că ei pierd controlul asupra procesului, deja dispare necesitatea regiunii transnistrene în procesul de eliberare a acelor așa-numite plăcuțe pe care ei le dau, pentru că ele nu le oferă posibilitatea să circule decât pe malul stâng al râului Nistru și, în același timp, se aduce în câmpul constituțional acest proces de eliberare a plăcuțelor și devine deja controlabil de autoritățile constituționale.”

Europa Liberă: S-a făcut o pauză mare de când nu au mai discutat în formatul de negocieri „5+2” actorii importanți. E pregătit acum terenul pentru ca să aibă loc o nouă rundă de negocieri și dacă cumva această rundă de negocieri ar putea să ducă și mai departe, la deschiderea coșului trei – coșul trei numit politic –, unde ar trebui cu insistență să fie discutat viitorul acestui dosar transnistrean?

George Balan: „Sincer să vă spun, au fost perioade când mulți ani de zile nu avea loc acel format „5+2”, s-a reușit relansarea acestuia, în primă fază se mergea pe consultări informale, fără anumite documente semnate, ulterior s-a reușit formalizarea acelui proces. Faptul că era dialog era un lucru bun, dar în același timp și situația era diferită față de ceea ce avem în momentul de față. Sigur, există riscurile ca cineva din partenerii externi să dorească să identifice o soluție pe subiectul transnistrean pentru soluționarea problemelor care există, să spunem, pe plan european, regional din contul Republicii Moldova.

Din aceste considerente, într-adevăr, există riscul ca aceste presiuni să fie puse asupra Republicii Moldova, de aceea, luând în considerare faptul că la momentul actual avem și puterea executivă, și legislativă, și președinția care sunt dintr-o echipă, asta ar permite o poziție consolidată a Republicii Moldova și ar fi o garanție că astfel de scenarii nu vor avea loc, în același timp este bine să fie elaborată o viziune care să fie susținută cvasi-național cu privire la reglementarea transnistreană. Trei: această viziune nu ar trebui să contravină perspectivei de integrare europeană a Republicii Moldova și noi nu avem nevoie de o reglementare cu orice preț, noi avem nevoie de o reglementare care să ducă la îmbunătățirea vieții cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și, în același timp, să ne dea o perspectivă de dezvoltare, să ieșim din zona gri de instabilitate și să avem o perspectivă clară de dezvoltare socială, economică, să scăpăm de acele datorii istorice care există și, în același timp, să evităm să devenim o monedă de schimb pentru partenerii externi, pentru unii dintre ei, care ar fi gata să poarte negocieri sau să identifice o soluție, să creeze precedente pentru statele vecine sau să creeze un stat Moldova slab, nefuncțional, care să poată fi dirijat, inclusiv presat din exterior.”

Federalizarea Republicii Moldova?

Europa Liberă: Este la ordinea zilei teama de federalizarea Republicii Moldova?

George Balan: „Da, sigur, există astfel de riscuri. Eu sper și cred că autoritățile moldovenești vor face tot posibilul pentru evitarea unor astfel de scenarii, dar în același timp nu exclud că pe exterior se dorește o astfel de soluționare, percepând federalizarea ca o posibilitate de a controla Republica Moldova și de a menține statul Republica Moldova în zona gri.”

Europa Liberă: Cât ați fost pe post de negociator, vicepremier pentru reintegrare, de fiecare dată ați auzit din partea Federației Ruse că ei recunosc independența, suveranitatea și integritatea Republicii Moldova. Pentru Dvs. e clar de ce în declarații se amintește despre unul și același lucru, iar în realitate lucrul acesta nu e respectat chiar de Federația Rusă, pentru că Republica Moldova, fiind un stat neutru, nu are dreptul să găzduiască trupe străine pe teritoriul său?

George Balan: „Sigur că astfel de mesaje noi le auzim permanent, pot să confirm că diplomația rusă este una puternică, bine pregătită și mesajele externe care sunt transmise sunt unele pozitive, însă tot timpul acele mesaje nu prea erau susținute de acțiunile care aveau loc nemijlocit în teren. Același lucru l-am observat și în statul vecin, Ucraina, unde am observat că aceeași Ucraină, unde Federația Rusă era statul garant când s-a convenit ca să nu se accepte menținerea statutului nuclear al Ucrainei și Ucraina a cedat, Statele Unite, Federația Rusă și încă câteva state au asigurat garanții de menținere a integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, ca să vedem în anii 2013-2014 implicarea Federației Ruse, inclusiv anexarea Crimeii care a avut loc. Respectiv, da, într-adevăr, mesajele sunt pozitive, dar ceea ce se ascunde în spatele acelor mesaje, cele mai multe interese de acțiuni și jocuri regionale, inclusiv la nivel global.”

Europa Liberă: La un moment dat, Federația Rusă încerca să sincronizeze două lucruri: oferirea unui statut special regiunii transnistrene de retragere a armatei sale de pe teritoriul Republicii Moldova. De ce această insistență și dacă Dvs. la modul cel mai serios credeți în intenția Rusiei de a distruge armamentul de acolo sau de a-l evacua?

George Balan: „Sigur, Federația Rusă a legat acest subiect de reglementare până la identificarea unei reglementări politice care era percepută și este percepută de Federația Rusă ca un proces de lungă durată cu condiționarea retragerii armatei. Respectiv, ei nu erau gata atunci s-o retragă, măcar un număr mic de soldați ruși ei ar dori să-l păstreze aici pe o perioadă cât mai lungă și, respectiv, operațiunea de pacificare pentru ei se prezintă ca un călcâi al lui Ahile, ca și prezența militară, de asta ei au încercat să lege sau să condiționeze de reglementarea politică. Respectiv, intenția sau dorința Tiraspolului de a găsi o soluție și de a se reintegra cu Republica Moldova este puțin plauzibilă, Federația Rusă își asigura o anumită protecție pentru așa-numitele trupe OGRV, GOTR, în același timp și operațiunea de pacificare.”

Europa Liberă: Dar dacă s-ar crede în buna intenție a tuturor actorilor implicați în soluționarea problemei transnistrene, pentru Republica Moldova ar fi un preț mare să-l plătească pentru această reglementare?

George Balan: „Orice reglementare implică prețuri. Germania în cadrul reintegrării cu Germania de Est a cheltuit sute de miliarde de euro, ca să poată ridica nivelul de trai și să nu ducă la înrăutățirea vieții locuitorilor.”

Europa Liberă: Bine, acolo e alt număr de populație, e altă situație politică, geopolitică...

George Balan: „Sunt de acord, dar aceleași prețuri și costuri vor fi și în Republica Moldova. Da, nu la dimensiunea Germaniei, dar la dimensiunea Republicii Moldova. Trebuie să conștientizăm că aceste prețuri și îmbunătățirea nivelului de trai va urma să fie susținute, în același timp, în ce condiții ne reintegrăm? Noi trebuie să avem un stat funcțional, un stat democratic, cu perspectiva integrării europene și, respectiv, să asigurăm un nivel de trai pe ambele maluri ale Nistrului nu mai rău decât era înainte. Aici urmează să lucrăm, eu presupun că e un proces de lungă durată, nu trebuie să ne avântăm, să ne aventurăm...”

Europa Liberă: Adică să mai treacă 30 de ani?

George Balan: „Nu-i vorba de 30 de ani, noi trebuie să identificăm astfel de condiții când va fi favorabil pentru Republica Moldova, ca acea soluție să nu fie impusă din exterior și noi să fim forțați s-o acceptăm, dar să fie o reintegrare în condițiile dorite și acceptate de conducerea Republicii Moldova și populația Republicii Moldova. Acel preț să nu fie mai mare decât vrem noi, sau decât putem să achităm și să fie făcută această reintegrare nu în detrimentul anumitor valori și principii internaționale, al drepturilor omului, al libertăților fundamentale și al perspectivei de dezvoltare.”

Europa Liberă: Dar admiteți că Estul și Vestul ar putea să cadă de acord și să nu mai fie cerută părerea Republicii Moldova?

George Balan: „Astfel de exemple când Vestul și Estul au ajuns la un numitor comun am avut și în anii ‘30 pe anumite subiecte. De asemenea nu exclud că s-ar putea să fie încercări de a condiționa sau de a încerca de a găsi un numitor comun pe cazul unor state mici, de asemenea e bine că pe interior avem acea sinergie a puterilor în stat și cred că Republica Moldova ar putea să se impună să fie un actor, să joace în acel joc, dar să nu fie miza care va fi jucată de alți jucători. În cazul dat cred că noi ar trebui să avem o poziție activă și să dialogăm cu mult mai bine cu partenerii externi, să avem o poziție consolidată pe principiile de bază, spuneam, e necesară și viziunea care să fie consolidată cvasi-național cu privire la reglementarea transnistreană și în cazul dat noi vom putea rezista la orice. Fiind negociator în 2016-2018 la începutul anului, au existat presiuni asupra mea destul de mari în unele cazuri de a merge la anumite concesii pe care nu le-am acceptat.”

Despre concesii și parcursul european al Republicii Moldova

Europa Liberă: Dar astăzi puteți să ne spuneți care erau acele concesii cerute?

George Balan: „Inclusiv pe acele subiecte din pachetul „Berlin plus” se insistau anumite formule care nu erau în favoarea Republicii Moldova sau care puteau dăuna într-un mod sau altul suveranității sau integrității, sau viitorului statut al regiunii transnistrene, se dorea de a merge mai departe pe anumite subiecte, dar deja se intra în alt pachet, se dorea continuarea discuțiilor pe cedări, pe pași mici etc.”

Europa Liberă: Care ar fi acești pași mici?

George Balan: „Erau diferite viziuni, inclusiv cu plăcuțele de înmatriculare, se insista ca ele să fie eliberate în continuare la Tiraspol sau multe alte subiecte care puneau într-o situație dificilă identificarea unei soluții politice ulterior, dar astfel de subiecte se discutau pe majoritatea temelor care erau atunci în agendă. Atunci am avut susținerea bună a societății civile din Republica Moldova, care a susținut poziția și a ieșit cu aceeași abordare pe care am avut-o și eu în cadrul procesului de negocieri și într-o anumită măsură asta a fost și o pavăză pentru mine și a dat argumente în plus în cadrul procesului să pot răspunde mai convingător, mai susținut și partenerilor de dezvoltare.”

Europa Liberă: Parcursul european al Republicii Moldova ar putea să fie un colac de salvare pentru ca să fie rezolvată această problemă transnistreană?

George Balan: „Sigur, la momentul de față Uniunea Europeană a devenit piața principală de desfacere a producției exportate din regiunea transnistreană. Dacă la aceasta mai adăugăm și comerțul intern care are loc în Republica Moldova între maluri, noi putem spune că 80-90 la sută din acest comerț e legat cu comerțul spre Vest și Republica Moldova și, respectiv, interesul economic și al agenților economic și al agenților economici, și al populației va fi legat de asta. Doi: drepturile omului, perspectiva, stabilitatea, pacea sunt asigurate în Uniunea Europeană. Noi observăm că în Uniunea Europeană e stabilitate, lumea are o perspectivă clară și nu există riscul războiului. Soluționarea acestor crize care existau anterior de existență a Uniunii Europene a permis să fie depășite anume prin integrarea europeană. Pentru Republica Moldova cred că asta este șansa de bază pentru țară ca noi să continuăm această integrare europeană, ceea ce ne va oferi posibilitatea și să avem o perspectivă clară de dezvoltare, de viață, de un nivel bun de trai și, în același timp, de stabilitate și pace.”

Evacuarea armatei ruse de pe teritoriul R.Moldova

Europa Liberă: Dar până atunci, armata rusă trebuie evacuată, cele două maluri ale Nistrului reunificate și șirul de probleme e mare, pentru că Republica Moldova importă energie electrică de la Cuciurgan și este o dependență vădită, pentru că regiunea transnistreană are mari datorii la achitarea consumului de gaze naturale și ghemul acestor probleme poate fi depănat greu…

George Balan: „Aveți dreptate, dar la fiecare problemă există soluție. Orice identificare de soluții de pace în anumite conflicte aducea cu sine și pachetul de dezvoltare a acelei regiuni. Și aici, Occidentul inclusiv ar putea să contribuie la soluționarea unei mari părți din acele probleme care pot apărea ca rezultat al reintegrării Republicii Moldova, dar, cum spuneam, în cazul în care se încalcă anumite principii de unii parteneri externi și de Federația Rusă, aici trebuie majorat prețul, costul de menținere a acelor forțe, de pus presiune externă mai mare, de majorat anumite prețuri care pot fi colateral impuse Federației Ruse din cauza acestei prezențe. Aici, Republica Moldova are toți așii în mânecă și ar putea foarte bine să lucreze și să dezvolte strategii și planuri care ar putea contribui la soluții, inclusiv ar duce la momentul când Republica Moldova va conștientiza că acea reintegrare poate avea loc și poate avea loc în condițiile pe care le dorește cetățeanul Republicii Moldova și, în același timp, să ofere perspectivă normală de dezvoltare statului.”

Europa Liberă: Multă lume acreditează ideea că cele două maluri s-au înstrăinat mai mult decât există posibilitatea ca ele să se reunifice, pentru că în regiunea transnistreană au crescut generații și acestor generații li se spune că mai sunt localități temporar ocupate de Republica Moldova, că Republica Moldova este dușmanul așa-zisei „rmn” și până se schimbă mentalitatea, până când adevărul ajunge să fie pus în capul mesei trece timpul.

George Balan: „Aveți dreptate într-o anumită măsură, dar aici sunt și alte argumente, ar fi necesară și o reformă serioasă pe toate domeniile pe malul drept, ca malul drept să devină atractiv și din punctul de vedere al respectării drepturilor fundamentale, inclusiv prin dezvoltarea economică și ar fi un pol de atracție pentru locuitorii din stânga Nistrului. Să nu uităm că acolo sunt cetățeni ai Republicii Moldova care își văd viitorul în Republica Moldova, în același timp primesc majoritatea susținerii, suportului din Republica Moldova și când vorbim despre Transnistria să renunțăm poate la ea, că lumea nu se înțelege, avem prea multe divergențe între noi, să nu uităm că acest conflict a fost inspirat din exterior. Noi nu avem neînțelegeri la nivel psihologic, religios, etnic cu locuitorii de pe malul stâng. Acest conflict a fost inspirat și susținut și este susținut până în prezent din exterior, din Federația Rusă. Dacă noi vom încerca să promovăm ideea că poate să renunțăm, să nu uităm că astfel de conflict poate fi creat în altă parte a Republicii Moldova ușor...”

Europa Liberă: La sud?

George Balan: „La sud ori la nord, scenarii pot fi diferite. Am văzut inclusiv în Ucraina în 2013 scenariile care evoluau destul de rapid și doar datorită consolidării societății ucrainene s-a reușit evitarea unei catastrofe mari. Astfel de scenarii pot avea loc oriunde, nu spun că doar în Republica Moldova, dar regiunea transnistreană e pământul nostru, sunt cetățenii noștri cei care locuiesc în regiunea transnistreană și noi trebuie să avem grijă de ei. În același timp trebuie să ne schimbăm noi aici și să mergem cu toții împreună în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Pe fundalul crizei ruso-ucrainene, Kremlinul ar putea să fie mai cooperant în soluționarea problemei transnistrene?

George Balan: „Acest subiect ar putea fi abordat poate nu acum, poate într-o eventuală criză mai de proporții în regiunea Ucrainei, în regiunea Donețkului, Luhanskului, astfel de subiect ar putea fi abordat pentru a detensiona sau a găsi o soluție între marile puteri și de aici spuneam că există riscul să fim puși în situația de a fi discutați la o masă de negocieri fără a fi prezenți la acea masă de negocieri. Respectiv este bine să ne poziționăm de pe acum, să avem o poziție consolidată a autorităților moldovenești care să fie dusă la toate cancelariile din străinătate, să fie informate și să avem poziția plus-minus consolidată la acest subiect.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG