Linkuri accesibilitate

Varianta Omicron- o necunoscută pe harta pandemiei


Lumea stă cu sufletul la gură să afle care sunt caracteristicile variantei Omicron a virusului care ține în șah omenirea de aproape doi ani.

Varianta Omicron- o necunoscută pe harta pandemiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00

Nu știm de exemplu dacă Omicron se va răspândi mai mult decât Delta, deci dacă este mai contagios. Nu știm nici dacă cei care au virusul se îmbolnăvesc serios și necesită spitalizare. Și nu știm dacă vaccinurile aflate în circulație până acum sunt eficace sau nu împotriva acestei mutații.

Experții urmăresc și dacă în regiuni în care mutația Delta este dominantă, Omicron îi va lua locul. Dacă rata spitalizării crește brusc cu Omicron, atunci există rațiuni de îngrijorare. Centrul pentru Controlul Îmbolnăvirilor din Statele Unite a fost criticat în ultimul an pentru că nu detectează din timp aceste mutații și că află de la alții, de exemplu, când eficacitatea unui vaccin descrește.

Se pare că și în cazul Omicron lucrurile vor sta la fel, Statele Unite contează pe alții să ofere răspunsuri la noile dileme legate de această îngrijorătoare mutație. Sunt purtate convorbiri zilnice cu autoritățile medicale din Africa de Sud, dar se anticipează că date suficiente și concludente vor fi disponibile cel mai devreme la sfârșitul săptămânii viitoare. Atunci vom știi mai mult despre nivelul de protecție pe care îl au vaccinații.

Acum când Omicron este documentat și în Statele Unite se fac auzite din ce în ce mai multe voci care solicită autorităților medicale să îmbunătățească capacitatea de detectare și analizare a mutațiilor. Centrul pentru Controlul Îmbolnăvirilor arată că aceste capabilități sunt mai bune acum și că analize specifice pentru detactarea de mutații sunt efectuate la fiecare șapte teste pozitive.

Dar pe ansamblu, proveniența datelor este mai puțin importantă decât soliditatea lor, pentru că fenomene detectate în Europa sau Israel sau Africa, cu acest virus se repetă și în alte părți.

XS
SM
MD
LG