Linkuri accesibilitate

Varianta Omicron se extinde rapid/ Proteste în multe orașe europene


Protest la Bruxelles împotriva restricțiilor sanitare impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, Belgia, 5 decembrie 2021.
Protest la Bruxelles împotriva restricțiilor sanitare impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, Belgia, 5 decembrie 2021.

Danemarca a anunțat că în decurs de numai 48 de ore s-a triplat numărul de cazuri de infectare cu noua variantă Omicron (183), care se bănuiește că este mai contagioasă decât Delta, varianta care domină acum în Europa.

În alte țări europene, numărul de cazuri de Omicron este mult mai mic, dar Danemarca este una din puținele țări europene care testează intens și face o secvențiere a testelor în peste 90% din cazuri – motiv pentru care poate detecta mult mai repede răspândirea diverselor variante.

La sfârșitul săptămânii trecute, zeci de mii de oameni au protestat din nou într-o serie de mari orașe europene împotriva obligației de vaccinare anti Covid-19, care este lege, pentru moment numai în Austria. Germania și Cehia se pregătesc să adopte însă legi similare iar vaccinarea obligatorie, fie și numai pentru anumite categorii de vârstă și meserii este sprijinită și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (care este de profesie medic).

Protestele s-au îndreptat și împotriva restricțiilor sanitare adoptate pentru a limita creșterea rapidă a numărului de noi infectări și spitalizări cu Covid-19.

În capitala Uniunii Europene, la Bruxelles, au protestat duminică sute de persoane.

Cu o zi înainte, la Viena, peste 40.000 de oameni au protestat pentru al treilea weekend consecutiv, după ce Austria a devenit prima țară din Europa care a reimpus un lockdown temporar și a decis ca vaccinarea anti Covid-19 să fie obligatorie din februarie 2022.

Zeci de mii au protestat pe 4 decembrie și în mai multe orașe germane. Germania a impus un lockdown celor nevaccinați dar multe landuri, confruntate cu o creștere exponențială a numărului de noi infectări, impun restricții și celor vaccinați, la limita unui lockdown.

Cel mai mare protest a avut loc la Hamburg, unde s-au adunat aproximativ 5.000 de manifestanți. Protestele au avut loc și la Frankfurt, Berlin și alte orașe.

Noua guvernare tripartită, care va fi condusă de social-democratul Olaf Scholz se pregătește să ceară parlamentului să aprobe și obligativitatea vaccinării anti-Covid din februarie sau martie 2022. O temă care până acum era tabu.

Proteste împotriva restricțiilor sanitare au avut loc și în Olanda.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG