Linkuri accesibilitate

Vaticanul a anunțat că în acest an sărbătorile tradiționale din Săptămâna Paștelui vor avea loc fără credincioși


Vaticanul a anunțat că în acest an sărbătorile tradiționale din Săptămâna Paștelui vor avea loc fără credincioși din cauza coronavirusului. Paștele catolic se sărbătorește în acest an în 12 aprilie. 

„Din cauza situației de urgență globală de sănătate publică, toate sărbătorile liturgice ale Săptămânii Sfinte se vor desfășura fără prezența fizică a credincioșilor”, a anunțat Prefectura Pontificală într-un comunicat. Biroul este însărcinat să coordoneze cea mai mare parte a programului public al Papei Francisc și al publicului său cu șefii de stat și alți demnitari. De asemenea, Vaticanul a spus: „Până pe 12 aprilie, slujbele Sfântului Părinte vor fi disponibile doar în streaming live pe site-ul oficial al Vaticanului.” Papa însuși li s-a adresat credincioșilor printr-un clip video devenit viral spunându-le că vor veni vremuri mai bune și că se roagă pentru ei.


Decizia nu a fost luată cu ușurință. Vineri dimineață la Roma, unele biserici și-au redeschis porțile pentru credincioși după ce papa Francisc și-a exprimat nemulțumirea față de presiunile exercitate de autoritățile italiene ca să limiteze răspândirea noului coronavirus.

Pontiful în vârstă de 83 de ani nu a mai avut asemenea conflicte cu guvernul premierului Giuseppe Conte care a anunțat aceste măsuri din pricina îngrijorării produse de numărul mare de decese și contaminări. În Italia se înregistrează mai mult de jumătate din cazurile de deces din cauza noului coronavirus din afara Chinei iar această statistică neagră se înrăutățește pe zi ce trece.

Tot mai puțini oameni pe străzile Romei
Tot mai puțini oameni pe străzile Romei


Pentru a contracara epidemia, Conte a luat decizia închiderii majorității magazinelor și a tuturor restaurantelor și a altor locuri publice. El speră să controleze astfel extinderea bolii și să ușureze presiunea exercitată asupra spitalelor suprasolicitate. În ciuda acestor măsuri, cele peste o mie de biserici din eparhia Romei (circa 900, catolice) rămăseseră deschise. Acest lucru s-a schimbat atunci când vicarul Romei a declarat joi că nu mai poate face față presiunilor guvernamentale și închide toate lăcașurile de cult catolice din întreaga capitală italiană.

Papa Francisc s-a plâns în rugăciunea transmisă în direct vineri dimineață de presiunile guvernamentale: „Măsurile drastice nu sunt întotdeauna bune. Ușile nu trebuie închise”. El s-a rugat ca „pastorii să aibă judecata bună ... să nu lase de izbeliște pe oamenii sfinți, credincioși ai lui Dumnezeu”.

Apoi vicarul Romei a dat publicității o declarație în care spune că a avut „o altă întâlnire” cu pontiful după care s-a decis să lase cel puțin unele biserici să își redeschidă ușile. Vicarul Angelo De Donatis susținea că s-a decis că închiderea bisericilor „va însemna confuzie” în rândul credincioșilor și va vedea că unii „se vor simți și mai izolați”.

În decretul său se mai spunea că toate bisericile Romei vor rămâne închise turiștilor. Dar locașurile mai mici de cult s-ar putea deschide în unele locuri doar pentru credincioși. „Dragi preoți, ne bazăm pe discernământul vostru înțelept”, a scris vicarul Romei.

Piazza del Popolo, în a patra zi de carantină, 13 martie 2020
Piazza del Popolo, în a patra zi de carantină, 13 martie 2020


Cu toate acestea, Roma este acum un oraș pustiu, în care aproape nimic nu funcționează și aproape nimeni nu se mai aventurează afară. Papa i-a îndemnat vineri pe preoți „să aibă curajul să iasă și să vadă bolnavii, aducând puterea cuvântului lui Dumnezeu”.

Conform ultimului comunicat oficială dat sâmbătă seara, în Italia s-au înregistrat 1441 de decese din cauza COVID-19, iar testele a peste 21000 sunt pozitive. Italia este cea mai lovită de pandemie țară europeană.

XS
SM
MD
LG