Linkuri accesibilitate

Veaceslav Negruţă: „Vrerea lui Filip e de a încerca să mă preseze pe mine”


Veaceslav Negruță.

De ce crede fostul ministru moldovean de finanțe că i se pregătește ceva.

Fostul ministru al Finanţelor între anii 2009-2013 Veaceslav Negruţă reproșează actualei guvernări, mai exact premierului Pavel Filip, că ar „încerca să-l intimideze” pentru că ar critica prea des proiectele şi iniţiativele Executivului. Veaceslav Negruţă, în prezent expert în cadrul Transparency International Moldova, susţine că un motiv de presiune ar fi un contract de achiziție a paşapoartelor biometrice din perioada 2012-2013. În prezent, fostul consilier al ex-ministrului Negruţă este cercetat penal pentru „depăşirea atribuţiilor de serviciu”, fiind acuzat că ar fi încălcat procedurile de licitaţie şi achiziţionare a paşapoartelor. În spatele acestui dosar, se arată convins Veaceslav Negruţă, ar sta încercarea de a obţine un denunţ pe numele său. Diana Răileanu are detalii:

Veaceslav Negruţă: „Vrerea lui Filip e de a încerca să mă preseze pe mine”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00
Link direct


Veaceslav Negruţă a devenit în ultimii ani unul dintre criticii guvernării, expunându-se mai ales pe subiecte ce ţin de frauda bancară şi spălătoria rusească de bani. Ex-ministrul de la Finanţe susţine că din această cauză actuala guvernare ar încerca să-l aducă la tăcere, punând presiune asupra foştilor săi subalterni. Într-o adresare publică, urmată de o conferință de presă, Veaceslav Negruță, în prezent expert în cadrul Transparency International Moldova, a declarat că este „supus unor atacuri mediatice şi de altă natură la indicaţiile directe ale celor de la putere”. Motiv ar servi procedura de licitaţie şi achiziţionare a paşapoartelor biometrice din 2012-2013.

Într-un răspuns pentru postul nostru de radio, purtătoarea de cuvânt al Procuraturii Anticorupţie, Anastasia Mihălceanu, a confirmat că Veaceslav Mămăligă, consilier la ministerul Finanţelor între anii 2009-2013, se află în arest şi că este învinuit într-un dosar ce examinează „legalitatea desfăşurării licitaţiilor de procurare a carnetelor de paşapoarte cu cip integrat”. Veaceslav Mămăligă a deţinut funcţia de preşedinte al grupului de lucru inter-ministerial pentru petrecerea licitațiilor respective, se arată în răspunsul Procuraturii Anticorupţie, care a mai precizat că prejudiciul adus bugetului ar fi de 1,5 milioane de euro.

Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă, susţine că procesele de licitare au fost atent monitorizate de partenerii occidentali ai Republicii Moldova şi că din comisia de licitaţie au făcut parte reprezentanţi de la Ministerele de Externe, de Interne, de la întreprinderea „Registru” şi cea pentru achiziţii publice. În plus, contractul ar fi fost semnat în septembrie 2013, când Negruţă nu mai era la cârma ministerului de Finanţe:

„Eu cunosc că interesul este, de fapt, Negruţă, dar, oameni buni, este lege în ţara asta. Eu înţeleg că vrerea lui Filip e de a încerca să mă preseze pe mine, de a încerca să demotiveze oamenii care au o părere şi un punct de vedere de spus, „să li se arate locul”. Astea sunt apucături de regim, dar ele nu pot să treacă într-o societate unde cât de cât respectarea normelor şi a legilor, atunci, în 2012, a dus la o finalitate bună pentru cetăţenii din Republica Moldova şi acum se dă peste cap ceea ce a fost atunci.”

Veaceslav Negruţă mai spune că este victima a ceea ce el numeşte „linşaj mediatic”, invocând că instituţii de presă apropiate Partidului Democrat cu rea intenţie ar publica materiale denigratoare la adresa sa. Fostul ministru al Finanţelor mai spune că oponenţii nu ratează nicio ocazie să-i amintească că este condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul despăgubirilor de 400 mii de euro acordate fostului deputat liberal-democrat Pantelei Sandulachi. Veaceslav Negruţă a reiterat astăzi că decizia este una nedreaptă şi că nu a făcut decât să pună în aplicare un titlu executoriu a instanţei de judecată.

Directoarea Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, spune că se încearcă nimic altceva decât intimidarea fostului ministru de Finanţe pentru că ar fi prea critic vizavi de actuala guvernare:

„Se pare că aceste publicaţii au deranjat guvernanţii şi din cauza aceasta au început să fie hărţuit, se încearcă să se facă atac asupra lui. Noi am atras atenţia şi Delegaţiei Uniunii Europene şi Ambasadei SUA, ne-am adresat la mai multe instituţii internaţionale deoarece considerăm că aceasta este un atac la persoană, o persoană care încearcă să se opună unui stat capturat.”

În cadrul unei emisiuni de la postul Prime TV, deţinut de liderul PD, Vlad Plahotniuc, premierul Pavel Filip a evitat să comenteze în detalii acuzaţiile care i-au fost aduse, precizând că Veaceslav Negruţă, în procesul de procurare a paşapoartelor biometrice şi în virtutea funcţiei pe care a deţinut-o „a fost responsabil de această achiziție”, prin urmare, crede premierul Filip, în acest caz „Procuratura trebuie să se lămurească până la capăt”.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG