Un tribunal olandez i-a găsit vinovați pe doi cetățeni ruși și pe unul ucrainean pentru uciderea celor 298 de oameni care se aflau la bordul aeronavei malaeziene doborâte în 2014 deasupra regiunii Donețk din Ucraina, și i-a condamnat in absentia la închisoare pe viață. Un alt cetățean rus a fost achitat din lipsă de probe.
Niciunul din inculpați nu a fost prezent în fața instanței
Președintele instanței, judecătorul Hendrik Steenhuis, a spus că dovezile prezentate de procurori în procesul care a durat mai mult de doi ani au demonstrat că avionul malaezian a fost doborât de o rachetă BUK lansată de separatiști pro-moscoviți pe 17 iulie 2014.
Niciunul din inculpați nu a fost prezent în fața instanței, și e puțin probabil să-și ispășească pedeapsa curând. Ei au două săptămâni pentru a face apel contra acestei sentințe.
Verdictul a venit la mai mult de opt ani după ce aparatul Boeing 777 care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur a fost lovit de o rachetă și a explodat în aer, omorându-i pe toți cei 298 de oameni aflați la bord, pasageri și membri ai echipajului.
Rusia a negat orice implicare în doborârea zborului MH17
Tragicul incident s-a petrecut în timpul conflictului armat dintre separatiștii pro-ruși armata ucraineană izbucnit în 2014 înd Donbas, după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia
Judecătorul Steenhuis a început ședința de judecată de joi spunând că „tribunalul a acceptat că zborul MH17 a fost doborât de o rachetă BUK”, trasă de pe un teren agricol din estul Ucrainei.
Steenhuis a mai spus că tribunalul crede că în momentul atacului Rusia controla complet regiunea separatistă din estul Ucrainei, care s-a autoproclamat drept Republica Populară Donețk.
Moscova a negat orice implicare în doborârea zborului MH17 și din 2014 încoace propaganda rusă a aruncat pe piață „povesti false” pentru a relativiza rolul Kremlinului:
Procurorii olandezi au spus că lansatorul rachetei a fost transportat de la a 53-a Brigadă antiaeriană, o unitate militară din orașul Kursk din Rusia, și a fost adus înapoi acolo după ce MH17 a fost doborât.
Inculpații nu au fost acuzați că au tras ei racheta, ci pentru că au făcut posibilă transportarea ei pe câmpul de unde a fost lansată.
Cel mai în vârstă dintre inculpați este Igor Girkin, de 51 de ani, fost colonel în Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care în momentul când a avut loc atacul era ministrul Apărării și comandantul forțelor armate din auto-proclamata Republică Populară Donețk. Se relatează că la ora actuală Girkin e implicat în războiul dus de Rusia în Ucraina.
În 2018, ministrul rus al apărării susținea că racheta care a doborît zborul MH17 în Ucraina în 2014 fusese trimisă în Ucraina sovietică în anii 1980 și nu a fost trimisă niciodată înapoi în Rusia:
În același proces din Olanda au fost judecați trei subordonați ai lui Girkin, Serghei Dubinski, Oleg Pulatov și Leonid Harcenko, un ucrainean despre care procurorii spun că era comandantul unei unități pro-ruse și primea ordine direct de la Dubinski. Dubinski și Harcenko au fost condamnați și ei la închisoare pe viață, în timp ce Pulatov, singurul reprezentat de avocați ai apărării la proces, a fost achitat din lipsă de probe.
„Toate crimele comise de ruși vor pedepsite”
Reacționând la verdictul din procesul MH17, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că decizia curții olandeze este un pas vital în atribuirea responsabilității pentru crimă, adăugând însă că încă mai e nevoie de găsirea de vinovați și condamnarea lor în acest caz: „Decizia tribunalului e importantă… E necesar ca aceia care au ordonat [atacul] să se afle pe banca acuzaților, pentru că impunitatea duce la noi crime”, a spus Zelenski într-o postare pe Twitter.
Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe Ivan Neceaev a declarat că Rusia nu poate comenta deocamdată verdictul din procesul MH17: „Vom studia decizia. În toate aceste chestiuni, fiecare nuanță e importantă, și de aceea vom fi pregătiți să comentăm după ce vom studia toate documentele juridice”.
O altă reacție a venit de la consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoleak, care a declarat pentru agenția Reuters că „se poate spune că acesta este cel mai puternic semnal dat lumii întregi, inclusiv Rusiei, că toate crimele comise de ruși vor fi documentate, investigate și pedepsite, oricât de mult timp ar lua”.
Statele Unite au salutat verdictul dat joi în Olanda în procesul doborârii zborului MH17.
„Decizia tribunalului districtual de la Haga e un moment important în eforturile de a face dreptate pentru cei 298 de oameni care și-au pierdut viața pe 17 iulie 2014”, a declarat secretarul de Stat american Antony Blinken, adăugând că acest verdict reflectă „hotărârea fermă a Olandei de a găsi adevărul și de a-i face să plătească pe cei vinovați în acest caz”.
Majoritatea victimelor acestui atac (68% dintre pasageri) erau cetățeni olandezi, și asta explică de ce procesul a fost inițiat și judecat în Olanda.