Linkuri accesibilitate

Verificarea pregătirii de luptă din Belarus va fi monitorizată de Ucraina


Militar rus pregătindu-se pe un poligon din Belarus
Militar rus pregătindu-se pe un poligon din Belarus

Ministerul belarus al Apărării afirmă că efectuează o inspecție a pregătirii de luptă a forțelor armate. Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat că va monitoriza cu atenție operațiunea, ținând în continuare sub observație cooperarea dintre Rusia și Belarus.

Cel care a cerut inspecția de front este Alexandr Lukașenko. Ea se va desfășura sub conducerea Secretariatului de Stat al Consiliului de Securitate, a precizat Ministerul belarus al Apărării într-o declarație din 13 decembrie, adăugând că aceasta va avea „un caracter complex".

„Trupele vor trebui să se deplaseze în zonele desemnate cât mai curând posibil, să-și pună în poziție echipamentul, să organizeze securitatea și apărarea, precum și să efectueze treceri de poduri", a declarat ministerul.

Exercițiul militar are ca fundal invadarea Ucrainei de către trupele Rusiei. Moscova a organizat parte din operațiunile sale militare de pe teritoriul Belarusului, ai cărui lideri susțin invazia Rusiei și au permis ca teritoriul țării lor să fie folosit de armata rusă pentru antrenamente, retragere și recuperare, pentru lansarea atacurilor aeriene și a rachetelor.

Nu intrați în panică, nu se schimbă nimic!

Autoritățile belaruse au avertizat că, în perioada de inspecție, este planificată deplasarea de echipamente și personal militar, precum și restricționarea temporară a circulației cetățenilor pe anumite drumuri și zone publice.

Serviciul ucrainean al Gărzii de Stat de Frontieră a declarat că anunțul nu-i modifică operațiunile. Garda a monitorizat toate exercițiile comune ruso-belaruse și mișcările de-a lungul frontierei și până acum nu a observat nicio activitate suspectă, a precizat acesta.

„Vom urmări cum evoluează situația, inclusiv cât de aproape se vor apropia aceste unități de granița cu Ucraina”, a declarat Andri Demcenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului ucrainean al Gărzii de Stat a Frontierei, la 13 decembrie, în cadrul unui briefing la Kiev.

El a spus că anunțul a fost un exemplu al modului în care Rusia și Belarus încearcă să tensioneze și mai mult situația. „Nu ar trebui să intrați în panică. Nu se schimbă nimic pentru noi”, a declarat Demcenko. „Trebuie doar să facem tot ceea ce este necesar pentru ca apărarea noastră de frontieră să fie pregătită să respingă orice agresiune sau atac din partea celor care încearcă să ne provoace" a subliniat el.

De asemenea, Ucraina și-a mărit și continuă să își mărească pozițiile defensive de-a lungul frontierei, a spus el. În plus, un sistem de supraveghere video este consolidat și sunt desfășurate drone pentru a monitoriza situația, a mai spus Demchenko.

Ucraina nu a identificat niciun grup care ar putea invada, dar acțiuni precum exerciții comune, desfășurarea de grupuri comune și verificarea pregătirii de luptă „„arată că Belarusul cooperează activ cu Rusia și că țările acționează conform unui plan comun”, a declarat Demcenko.

„Vedem cum Rusia face presiuni asupra Belarusului, încercând să îi implice într-o invazie la scară largă a teritoriului țării noastre într-un război deschis”, a adăugat el.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG