Linkuri accesibilitate

Veto de la președinta Georgiei pentru legea „agentului străin”


Legea agenților străini a declanșat proteste în stadă la Tbilisi.
Legea agenților străini a declanșat proteste în stadă la Tbilisi.

Președinta Georgiei, Salome Zurabishvili, a respins așa-numita lege a agentului străin care vizează mass-media și organizațiile non-guvernamentale după săptămâni de proteste în masă, transmite serviciul RFE/RL din Georgia.

Legea obligă mass-media și ONG-urile să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine” dacă primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate.

Criticii proiectului de lege spun că acesta seamănă foarte mult cu legislația folosită de Kremlin pentru a reduce la tăcere oponenții și că va împiedica aderarea Georgiei la UE.

Președinta Salome Zourabichvili, care este din ce în ce mai în dezacord cu partidul de guvernământ al Georgiei, a declarat sâmbătă că legea contrazice constituția Georgiei și „toate standardele europene” și a adăugat că „trebuie abolită”.

Partidul de guvernământ, Visul Georgian, are o majoritate suficientă pentru a trece peste veto-ul lui Zourabichvili și este de așteptat să facă acest lucru în zilele următoare.

Guvernul georgian insistă că legea este menită să promoveze transparența și să reducă ceea ce consideră că influența străină dăunătoare în țara de 3,7 milioane de locuitori.

Ciocniri între susținătorii și opozanții legii

Oponenții așa-zisei legi privind agenții străini adoptate de parlamentul Georgiei la începutul acestei săptămâni au fost atacați, sâmbătă 18 mai, de susținătorii partidului de guvernământ Visul Georgian în fața Universității de Stat din Tbilisi, unde trebuia să sosească prim-ministrului Irakli Kobakhidze.

Protestatarii s-au adunat în fața clădirii Universității de Stat din Tbilisi, așteptând apariția lui Kobakhidze, care predă un curs acolo sâmbăta, când au fost atacați de susținătorii Visului Georgian.

Unul dintre organizatorii mitingului, Niko Managadze, a declarat că un grup de oameni i-a confruntat pe protestatari în fața universității și a început să-i atace fizic.

Managidze a declarat pentru Echo of the Caucaus de la RFE/RL că mișcarea a fost menită să permită lui Kobakhidze să intre în siguranță în clădire, fără a fi nevoit să înfrunte protestatarii.

„Am decis să ne adunăm în fața universității și să protestăm, deși, după cum ați văzut, ceilalți s-au mobilizat și au intrat în contact fizic direct cu noi”, a spus Managadze. "Nu a existat o reacție adecvată din partea poliției. Au stat doar lângă noi."

Atacatorii, despre care se spunea că ar fi membri ai aripii de tineret a Georgian Dream, au venit la clădirea universității îmbrăcați în negru și purtând măști -- îmbrăcăminte similară cu cea purtată de ceea ce părea a fi polițiștii care au atacat violent și în mod repetat protestatarii împotriva legea la începutul săptămânii înainte de adoptarea acesteia.

Incidentul din fața Universității de Stat din Tbilisi a avut loc la o zi după ce oficiali de rang înalt din partidul de guvernământ s-au alăturat unor înalți clerici ortodocși și grupări religioase conservatoare în mitinguri în toată țara, pe 17 mai, pentru a marca o nouă sărbătoare cunoscută sub numele de Ziua Purității Familiei, inclusiv un marș în centrul Tbilisi, scenă a săptămânilor de proteste împotriva proiectului de lege.

Articol preluat de pe Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG