Linkuri accesibilitate

Vicepreședinta SUA cere Vietnamului să se opună „agresiunii” chineze


Kamala Harris
Kamala Harris

Aflată în turneu în Asia de Sud-Est, vicepreședinta americană Kamala Harris a solicitat Vietnamului la 25 august să se opună alături de Statele Unite „agresiunii” chineze în Marea Chinei de Sud.

Harris a sosit cu o zi înainte la Hanoi, a doua sa destinație într-o călătorie de o săptămână, având scopul să dea asigurări de sprijin aliaților alarmați de evacuarea tumultuoasă a Statelor Unite din Afganistan.

Vorbind în debutul unei întrevederi cu președintele vietnamez Nguyen Xuan Phuc, Harris a spus că trebuie mărită presiunea asupra Chinei pentru a o determina să respecte Convenția ONU privind dreptul maritim, să renunțe la comportamentul agresiv și la revendicări excesive.

Cu o zi mai devreme, vicepreședinta americană a făcut declarații asemănătoare în Singapore, unde a spus că acțiunile Beijingului în Marea Chinei de Sud reprezintă „constrângere” și „intimidare”.

China, Vietnam, Brunei, Malaiezia, Filipine și Taiwan își revendică părți ale Mării Chinei de Sud, pe unde trec importante rute de transport, unde există zăcăminte de gaze și zone de pescuit bogate. Beijingul și-a dislocat baze militare pe insule artificiale din Marea Chinei de Sud și se opune trecerii navelor militare prin ceea ce consideră ape teritoriale ale sale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG