Linkuri accesibilitate

Vicepremierul afgan Baradar respinge speculațiile privind lupte interne în cadrul milițiilor Taliban


Vicepremierul guvernului taliban, Baradar Akhund, Kabul, Afganistan, august 2021.
Vicepremierul guvernului taliban, Baradar Akhund, Kabul, Afganistan, august 2021.

Cofondatorul talibanilor și vicepremierul în funcție, Abdul Ghani Baradar, a apărut într-un videoclip pentru a nega speculațiile că ar fi fost rănit sau ucis într-o confruntare cu o fracțiune rivală din grupul fundamentalist. "Nu, nu este adevărat; sunt bine și sănătos", a spus Baradar într-un interviu acordat televiziunii naționale, care a fost postat pe Twitter de biroul politic al talibanilor din Doha pe 15 septembrie. În scurtul videoclip, Baradar a respins și zvonurile că există lupte intense în cadrul noului guvern din Kabul, în timp ce talibanii încearcă să se transforme dintr-o miliție de gherilă, într-un grup care poate guverna Afganistanul. „Mass-media spune că există dispute interne. Nu există nimic între noi, nu este adevărat", a adăugat el.

Negările vin în urma zvonurilor din ultimele zile că Baradar a fost ucis sau rănit într-o luptă între susținătorii săi și cei ai rețelei Haqqani, un grup afiliat talibanilor care deține mai multe funcții de conducere în noul guvern.

La 15 septembrie, Anas Haqqani, fratele mai mic al nou-numitului ministru de interne în funcție al talibanilor, Sirajuddin Haqqani, a publicat, de asemenea, o declarație pe Twitter prin care a negat rapoartele despre rupturile interne din cadrul mișcării.

Între timp, un grup de fotbaliste de top din afgane, antrenorii lor și membri ai familiei au fugit peste graniță în Pakistanul vecin, în timp ce întrebările persistă privind statutul sportivelor sub nou-instalatul guvern condus de talibani. „Sunt atât de fericit să anunț că astăzi, mai mult de 79 de tinere jucătoare de fotbal și membrii familiei lor au reușit să iasă în siguranță din Afganistan”, a scris pe Facebook Khalida Popalzai, fost căpitan al echipei naționale feminine afgane și fondatoarea și directoarea organizație neguvernamentală Girl Power, cu sediul în Danemarca.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG