Linkuri accesibilitate

Vicepremierul Spînu: denunțarea contractului cu Silovîe Mașinî a fost o decizie politică


Termoelectrica
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00

Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, a explicat pentru Europa Liberă de ce autoritățile moldovene și-au revăzut decizia de a anula contractul de modernizare centralei termice Termoelectrica din Chișinău, la trei zile de la semnarea contractului cu un consorțiu din care face parte și concernul rus Silovîie Mașinî, aflat sub sancțiuni americane. „A fost o decizie politică luată la nivel de guvern, inclusiv cu participarea președinției, ținând cont de noul context și de masacrul de la Bucea, Irpin și în alte orașe din Ucraina”, a declarat Andrei Spînu. El a negat că ar fi „existat” eventuale sugestii din afara R. Moldova.

Vicepremierul Spînu a spus că i-a informat pe reprezentanții Băncii Mondiale, instituția care oferă credit pentru modernizarea centralei. Pe partea moldovenească, contractul este semnat de directoarea Unității de implementare a proiectului în domeniul energetic, Aurelia Samson, a precizat precizeze Spînu. Contractul nu a intrat în vigoare, iată de ce demnitarul nu crede că există riscurl unor eventuale procese într-un arbitraj internațional.

„Contractul intră în vigoare doar atunci când compania prezintă garanția de bună execuție a lucrărilor, iar această garanție încă nu a fost prezentată”, a precizat Spînu. În contract, a mai spus el, mai există o prevedere referitoare la 28 de zile pentru prezentarea acestei garanții, timp în care orice parte semnatară poate rezilia în orice moment înțelegerea.

Luni seara și șefa guvernului Natalia Gavrilița a declarat la TV 8 că „decizia politică” se datorează schimbării „ecuației de risc care s-a schimbat”. „Sunt aplicate sancțiunile și riscăm inclusiv sancțiuni secundare. Va trebui să decidem care sunt opțiunile în continuare”, a precizat Gavrilița.

Într-o reacție, Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii a invocat „riscuri de imagine pentru Republica Moldova, cât și riscurile survenite pentru realizarea cu succes și în termen a lucrărilor de modernizare prevăzute de contract”, din care cauză a solicitat finanțatorului rezilierea contractului.

În ajun, pe când autoritățile spuneau că se aflau în dilema de a decide soarta acestei licitații demarate de fosta guvernare și într-un alt context regional, susțineau că centrala din Chișinău necesită neapărat reparații capitale pe care le pot executa cu bani puțini și la în termeni de timp rezonabili doar producători ruși.

Luni, un grup de contestatari ai licitației au spus că ar exista bănuiala rezonabilă că tenderul ar fi fost trișat în favoarea concernului rus Silovîie Mașinî. În replică, compania locală Horus, parteneră cu rușii în această activitate, a spus că la mijloc sunt acuzațiile calomnioase și că va face o adresare în instanță.

XS
SM
MD
LG