Efectivul MAI este un instrument politic în mâinile liderului PD,Vladimir Plahotniuc. Menirea forțelor de ordine nu e să apere un guvern sau altul în disputele politice. Declarațiile aparțin fostului ministru al Afacerilor Interne, general-maiorul în rezervă Victor Catan.
Europa Liberă: Ați fost în fruntea Ministerului de Interne. Dvs. chiar credeți că cineva din subalternii Dvs. ar fi venit să vă spună: „Dle Catan, nu executăm ordinul Dvs., pentru că noi ne ținem de buchea și spiritul legii”, să vă spună că ei nu îndeplinesc ordinul Dvs.?
Victor Catan: „Bineînțeles, am avut oameni și totdeauna am fost... fiecare ofițer, fiecare colaborator al poliției dacă consideră că un act sau un ordin, o dispoziție nu este corectă, el trebuie să explice de ce nu, adică să contrazică, fiindcă în cazul în care un om spune că nu ești corect, că actul respectiv va duce la o încălcare a drepturilor omului, înseamnă că un conducător bun ar înțelege că trebuie de făcut tot posibilul ca să nu admită unele încălcări.”
Europa Liberă: Există un caz elocvent – câțiva angajați din Ministerul Afacerilor Interne au spus că își prezintă demisia și susțin Guvernul Sandu și imediat au descins persoanele cu cagule pentru a face percheziții, li s-a explicat că vor fi pedepsiți pentru această atitudine.
Victor Catan: „Dna Valentina, eu consider că toate nelegiuirile care se fac în Republica Moldova vin după 7 aprilie 2009. La 7 aprilie 2009, în prim-plan au fost
Toate nelegiuirile care se fac în Republica Moldova vin după 7 aprilie 2009 ...
manifestații pașnice, dar în rândul manifestanților pașnici au fost infiltrate persoane cu înfățișarea chiar de luptători, de sportivi, care încălcau grav ordinea publică. Și în cazurile respective Poliția a fost impusă să nu întreprindă nicio măsură, cu toate că făceau acte ilegale, Poliția nu întreprindea nimic, ba mai mult, provoca niște operațiuni pe care ei le făceau și care provocau și mai multă nedumerire...”
Europa Liberă: Cu atât mai mult, dacă există precedentul acesta al evenimentelor din aprilie 2009, de ce să se repete în 2019?
Victor Catan: „De aceea că evenimentele din 7 aprilie 2009 nu au fost cercetate de către procurori, anume că nu numai polițiștii să fie cei care au fost implicați în represiunile din 8 aprilie, dar cei care au organizat, cei care nu au întreprins măsurile cuvenite de legislație, de actele departamentale ale ministerului, ei n-au îndeplinit nimic absolut, fiindcă noi avem acte normative în cadrul Ministerului de Interne și în caz de dezvoltare a unei situații agravante de asigurare a ordinii publice trebuie să întreprindem: 1, 2, 3... și lucrurile astea nu s-au făcut. Adică prin stoparea tuturor acțiunilor care trebuiau să fie întreprinse de către conducerea Ministerului de Interne au dus la devastările respective, ca pe urmă să dea vina pentru aceste situații pe Uniunea Europeană, pe opoziție...
Acum e același scenariu. Al doilea scenariu a fost furtul miliardului, executat după niște scheme foarte bine gândite, prin adoptarea unor acte normative, prin nimicirea unor documente, o întreagă mașină a fost găsită, incendiate documentele respective, prin repartizarea funcțiilor, vasăzică, cine trebuie să facă, executor așa ca Șor, ca ceilalți care au profitat de transferurile nelegitime ale miliardului ș.a.m.d.
Și acum tot este alta, a treia schemă, care se începe cu suplinirea funcțiilor în Curtea Constituțională de către membrii Partidului Democrat de un Reșetnicov, care pe timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 era șeful Securității Naționale; cu un Gurin, care și-a dat demisia pentru compromiterea activității de procuror general; cu nașa lui Plahotniuc, dna Apolschi, niște persoane care intră în conflict de interese cu interesele statului.”
Europa Liberă: Dar se pune o pată pe imaginea forțelor de menținere a ordinii publice?
Victor Catan: „Pată este, în primul rând, pe Legislativul precedent care a fost format majoritar din transfugi, o majoritate parlamentară care a adoptat legi fără a lua în seama propunerile opoziției, Poliția îndeobște a fost izolată de la participarea la procesul legislativ, prin faptul că au fost adoptate legea cu privire la cetățenie, acordarea cetățeniei contra investiții, prin amnistia capitalului, adică au fost adoptate legi și acte normative care corespund guvernării și ca scop final, nu numai pentru a face actele și a face ceva pentru stat, dar pentru a avea avantaje și pentru a rezolva problemele de sustragere a bunurilor publice în folosul personal sau de partid.”
Europa Liberă: Am spus că Dvs. ați fost mulți ani în fruntea Ministerului Afacerilor Interne. Iată dacă astăzi, împreună cu dl Jizdan, ieșiți cu mesaje pentru efectivul Ministerului de Interne, cine va fi credibil, pe cine vor asculta angajații acestei instituții?
Victor Catan: „Dacă ne ducem împreună în fața efectivului mediu și inferior, bineînțeles că aș câștiga eu. Le-aș spune că aceasta nu este prima, anume prin activitățile guvernării cetățenii pleacă din țară; când furtul miliardului și principalul executor al tuturor nelegiuirilor, al actelor respective, Ilan Șor, îi dă posibilitate ca el să aibă certificatul de integritate și, ca să nu fie judecat, face antipolitică...”
Europa Liberă: Vi s-ar reproșa că se politizează situația și că angajații ministerului trebuie să rămână în afara politicului.
Victor Catan: „Acum, cred eu, trebuie de asigurat ca Poliția să-și îndeplinească funcțiile cu privire la asigurarea ordinii publice și combaterea criminalității, în niciun caz să nu lase ca situația să iasă de sub control, să nu se întâmple repetarea evenimentelor din 7 aprilie, atunci când poliția a fost izolată de acțiuni, de activități care să nu dea posibilitate de a stopa agresivitatea, devastările din fața Parlamentului și a Președinției.”
Europa Liberă: Dvs. vedeți finalitatea acestei crize?
Victor Catan: „Eu văd că anume formarea majorității parlamentare, crearea Guvernului sunt acte absolut legitime, că majoritatea formată este legală și ea este în drept să-și exercite funcțiile fără a fi afectați, fără a li se îngrădi dreptul să-și exercite obligațiunile...”
Europa Liberă: Din această confruntare dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, cine pierde și cine câștigă?
Victor Catan: „Învingător în fața oamenilor n-o să fie nimeni. Și unul, și altul vorbea despre intenția lor de a federaliza Republica Moldova, dar în fața lumii occidentale de asemenea este cunoscut că și unul, și altul nu sunt oamenii care să ducă Republica Moldova în Uniunea Europeană, în domeniul democrației și statului de drept.”
Europa Liberă: În aceste situații imprevizibile, deseori sunt văzuți alături de politicieni cei care cu arma în mână în 1992 au luptat pentru integritatea, suveranitatea și independența Republicii Moldova. S-a constatat că și combatanții sunt suficient de mult politizați. Cum îi vedeți Dvs. alături de un actor politic azi, mâine alături de alt actor politic, poimâine merg și cu al treilea?
Victor Catan: „Eu am multă stimă și respect față de cei care și-au pus în sacrificiu viața, sănătatea atunci când au luptat pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, dar pe parcursul multor ani ei au fost dați uitării, au fost duși la sărăcie, la uitare din partea populației, că ei au făcut totuși ceva pentru demnitatea noastră, pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. Și partidele politice, profitând de faptul că noi ne bucuram într-o oarecare măsură de autoritate în societate, au luat foarte mulți combatanți în diferite partide politice ca să apere interesele politice ale cuiva pentru a veni la putere. Și unii dintre dânșii nu s-au orientat ce fel de partide și care este rolul lor și s-au vândut, altfel nu poți să spui.
Când l-am văzut pe Șor înconjurat de camarazii cu care am luptat împreună în războiul pentru Transnistria, știți, mi-au curs lacrimi. Zic: „Nu se poate ca să ne umilim în așa măsură ca unui infractor să-i facem onoare prin epoleții și medaliile pe care ei le-au acumulat prin sânge. E o rușine”!”
Europa Liberă: Ce sfat aveți pentru ei?
Victor Catan: „Pentru dânșii am un îndemn: să nu-și piardă onoarea și demnitatea murdărindu-se de susținerea unor
Am un îndemn: să nu-și piardă onoarea și demnitatea murdărindu-se de susținerea unor actori politici care, de fapt, au dus țara la sărăcie, au dus țara la decădere în fața opiniei publice mondiale...
actori politici care, de fapt, au dus țara la sărăcie, au dus țara la decădere în fața opiniei publice mondiale, ca un stat corupt, ca un stat capturat... Ce ei nu văd că lucrurile astea sunt în detrimentul Republicii Moldova și în detrimentul imaginii noastre ca apărători ai statului Republica Moldova?”