Președintele Igor Dodon este un cronicar meticulos al întrevederilor informale pe care le are cu liderii statelor occidentale și nu numai pe culoarele unor reuniunii internaționale. Aceste întrevederi nu-și au însă, în viața politică de zi cu zi, o continuare și în întâlniri bilaterale oficiale cu acești lideri. Cum se explică această izolare, aparent la limita politeții diplomatice, în care staționează șeful moldovean de stat, considerat și coordonator al guvernării socialiștilor? Punctul de vedere al expertului în probleme de politică externă Victor Chirilă.
Europa Liberă: Președintele Igor Dodon călătorește mult, se întâlnește cu multă lume. Iată și săptămâna trecută, la Ierusalim, a postat poze cu diferiți lideri mondiali. Pe de altă parte, Dvs. faceți parte cumva dintr-o categorie de experți, aș spune o categorie critică la adresa politicii externe pe care o desfășoară actualmente autoritățile de la Chișinău, care spuneți că e vorba totuși de izolare, că Uniunea Europeană, că Occidentul ține ușile închise pentru Chișinău. Aș vrea să elaborați un pic acest punct de vedere al Dvs.
Victor Chirilă: „Într-adevăr sunt critic la adresa politicii externe a actualului guvern și, în special, a politicii promovate de șeful statului Igor Dodon, pentru că ea nu corespunde intereselor naționale ale țării și chiar dacă în ultimul timp ei încearcă să se prezinte ca o guvernare proeuropeană, o guvernare care își propune să implementeze Acordul de Asociere, o guvernare care încearcă să unească Vestul și Estul, transformând Republica Moldova într-un fel de pod, ei nu se bucură de încrederea partenerilor occidentali.
Faptele, din păcate pentru noi toți, vorbesc în defavoarea țării și în defavoarea, în special, a dlui Dodon.
Și nu se bucură nu pentru că declarațiile ar fi proaste, ci pentru că declarațiile n-au suport real, partenerii noștri se uită în special la fapte, iar faptele, din păcate pentru noi toți, vorbesc în defavoarea țării și în defavoarea, în special, a dlui Dodon.
Dl Dodon, trebuie să spunem, este cel mai slab și cel mai ineficient președinte, șef de stat al Republicii Moldova de la independență încoace. Dl Dodon este indezirabil în marile capitale europene; dl Dodon este un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu vecinii noștri imediați – România și Ucraina; dl Dodon, din păcate, este un obstacol pentru reforme și o demonstrează ultimele evoluții din reforma justiției, o demonstrează și modul în care el împreună cu partenerii săi democrați s-a debarasat de Guvernul Sandu, unul dintre cele mai reformatoare guverne din ultimul timp din țara noastră.
De asemenea, asupra dlui Dodon planează o mulțime de suspiciuni de influență externă, în special din partea Moscovei, ceea ce deloc nu contribuie la credibilitatea dânsului.”
Europa Liberă: Ziceți Dvs., și zic și colegii Dvs. că nu există vizite bilaterale. Într-adevăr, nu prea există aceste vizite bilaterale, dar ajutați-ne Dvs. să înțelegem care-i diferența între o vizită bilaterală și un eveniment internațional la care, iată, participă foarte frecvent dl Dodon și dă mâna cu lideri mondiali.
Victor Chirilă: „Forurile internaționale sau, mai bine zis, multilaterale sunt benefice pentru Republica Moldova, noi trebuie să fim prezenți acolo și cred că e bine să fim prezenți nu doar fizic, dar și prin luări de poziție, formularea intereselor noastre, prin discuții bilaterale care pot să aibă loc pe marginea acestor evenimente multilaterale.
Mult mai importantă pentru Republica Moldova este dezvoltarea relațiilor bilaterale.
Din păcate, nu se observă acest lucru în urma participării dlui Dodon la astfel de evenimente internaționale, el vorbește doar de discuții neformale, or aceste discuții neformale nu sunt pregătite din timp, nu au o agendă clară, nu se semnează niciun document, rareori se ajunge la niște înțelegeri serioase pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale. Deci, ele sunt importante, dar mult mai importantă pentru Republica Moldova este dezvoltarea relațiilor bilaterale.
Și în acest context, dlui Dodon, în calitatea sa de șef de stat, îi revine un rol important, însă deoarece nu se bucură de încredere, el nu poate să valorifice statutul său în interesul Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Am putea ajunge la concluzia că, de fapt, dl Dodon bate la uși închise, că ușile acestea nu se deschid, pentru că nu există încredere în ceea ce spune și ceea ce face dl Dodon?
Victor Chirilă: „Sigur, dânsul declară multe, dar de cele mai dese ori face declarații contradictorii. Să luăm drept exemplu România. Dânsul se adresează fraților noștri de peste Prut cu titlul de „frați”, ceea ce nu-l caracterizează pe Dodon și ceea ce nu-i caracterizează pe reprezentanții Partidului Socialiștilor. Foarte recent dânsul declarase că România a ocupat Basarabia în 1941, făcând abstracție de adevăratele fapte ale istoriei, făcând abstracție și de Tratatul Ribbentrop-Molotov.
Dl Dodon ar trebui să facă un pic de ordine în declarațiile pe care le face și mai mult să le coordoneze cu faptele sale.
Deci, el este plin de contradicții, este plin de contradicții și atunci când vorbește despre integrarea noastră europeană, despre implementarea Acordului de Asociere, se pronunță pentru implementarea Acordului de Asociere, dar în același timp guvernarea pe care dânsul o reprezintă bate pasul pe loc atunci când e vorba de reforma justiției. Ba mai mult, se constată regrese în ultimul timp. Consiliul Europei vorbește despre lipsa unei viziuni strategice a acestei reforme, se vorbește despre regrese la capitolul reforma procuraturii, avem regrese la capitolul transparență și multe, multe altele.
De aceea, dl Dodon ar trebui să facă un pic de ordine în declarațiile pe care le face și mai mult să le coordoneze cu faptele sale, or la capitolul fapte dânsul rămâne repetent.”
Europa Liberă: Mai spuneți, iar acum am să citez o teză, un gând chiar care vă aparține în totalitate, mai spuneți că „dl Dodon ar visa să ajungă în Franța, să fie primit la Palatul Elysee”, ziceți că i-ar trebui asta pentru a se legitima, ba chiar sugerați diplomației franceze și moldovene că, dacă s-ar produce o astfel de vizită, lucrurile ar deranja electoratul proeuropean din R.Moldova. Acum, Dvs. sunteți cel care era cât pe ce să ajungeți ambasador al Republicii Moldova în Franța. Ați refuzat să mergeți într-acolo când a căzut Guvernul Maiei Sandu și vă întreb: Dvs. operați cu senzații când ziceți despre asta sau știți ceva ce nu știe toată lumea?
Victor Chirilă: „El vrea să ajungă nu doar în Franța, el vrea să ajungă și la Berlin, el vrea să ajungă și la Londra, el vrea să ajungă și la Roma, dar Franța mi se pare destinația care ar putea să-l realizeze. Spun acest lucru analizând declarațiile, faptele pe care le face, aceste lingușiri pe lângă președintele Franței Emmanuel Macron. Dânsul înțelege că are nevoie de această deschidere a Occidentului față de el, pentru că a fost și este un președinte slab.
De la bun început s-a bucurat de neîncrederea partenerilor externi. Și acest lucru se simte cel mai mult acum, în preajma alegerilor prezidențiale.
Dânsul vrea să se legitimeze în fața Occidentului, vrea o deschidere din partea Occidentului, ceea ce l-ar ajuta să câștige și o parte din electoratul proeuropean la viitoarele alegeri. De asemenea, el are nevoie să neutralizeze Occidentul în eventualitatea în care se vor demonstra anumite abateri de la normele democratice în timpul viitoarei campanii electorale și desigur că s-ar putea să avem critici foarte dure și din partea forumurilor internaționale, din partea unor capitale europene, ceea ce din nou nu va contribui la legitimitatea dlui Dodon, dacă acesta va fi ales, deși eu am mari dubii că dl Dodon va fi ales de această dată.”
Europa Liberă: De ce totuși credeți că dl Macron l-ar putea invita și primi în Franța pe dl Dodon?
Victor Chirilă: „Există o apropiere tot mai evidentă între Paris și Moscova, determinată de evoluțiile politicii internaționale. Franța, fără îndoială, are nevoie de colaborarea cu Federația Rusă pentru a soluționa anumite probleme regionale și internaționale. Această încălzire a relațiilor franco-ruse îi oferă și dlui Dodon posibilitatea de a obține, prin intermediul Moscovei, o eventuală vizită oficială la Paris. Mai mult decât atât, mesajele pe care dânsul le trimite Occidentului și, cred eu, în mod special, Parisului vin să confirme această ipoteză. Dânsul se prezintă tot mai des ca un european, un european cu ambiția de a uni Vestul și Estul și de a transforma Republica Moldova într-un pod între Lisabona și Vladivostok, vorbește tot mai des despre politica externă echilibrată și ceea ce ar crea premise pentru organizarea unei vizite la Paris.
Eu nu cred că Parisul se va lăsa înduioșat de astfel de mesaje, pentru că totuși Parisul își coordonează politica sa față de Republica Moldova și nu numai, față de statele din Parteneriatul Estic cu alte state membre ale Uniunii Europene, în special cu Germania, dar totuși cred că există această șansă pentru dl Dodon. Și dacă, eventual, dl Dodon ar reuși o astfel de vizită, cred că aceasta nu va fi în favoarea Republicii Moldova și, în special, nu va contribui la motivarea electoratului proeuropean la viitoarele alegeri prezidențiale, ci va fi încă o dată o dezamăgire pentru acest electorat.”
Europa Liberă: Se întâmplă la Moscova niște lucruri, o modificare constituțională promovată de Vladimir Putin și, în cadrul unor mutări de cadre, dl Kozak se pare că ajunge mai aproape de dl Putin, devine cumva a treia persoană în administrația prezidențială. Dacă tot i s-a lipit această etichetă de „nașul” coaliției PSRM-ACUM din vară, v-ați gândit cumva la ce s-ar putea aștepta Moldova de la această mutare a dlui Kozak? E limpede că Ucraina este prioritate, e limpede că Belarusul și dorința Moscovei de o integrare mai puternică economică cu Belarus, dar după asta cred că vine și Moldova. S-ar putea produce schimbări?
Victor Chirilă: „Eu cred că Rusia va continua politica de susținere a lui Dodon și a Partidului Socialiștilor, pentru că atât Dodon, cât și Partidul Socialiștilor sunt cea mai mare investiție pe care Rusia a făcut-o în Republica Moldova în ultimii 10 ani. Cred că misiunea principală în acest an este câștigarea alegerilor prezidențiale de către dl Dodon, iar o eventuală înfrângere a dlui Dodon va fi dezastruoasă pentru el personal, pentru că Rusia nu va mai avea nevoie de el, va căuta un nou lider mult mai credibil nu doar pentru cetățeni, ci credibil și pentru statele din Europa, dar va fi și o înfrângere pentru Moscova. De aceea, eu cred că misiunea dlui Kozak va fi să-l susțină pe Dodon ca să câștige cu orice preț alegerile și fără îndoială că asistența financiară pentru campania electorală din partea Moscovei va veni mai devreme sau mai târziu și acest lucru îi va permite dlui Dodon să-și consolideze și mai mult controlul asupra sistemului oligarhic din Republica Moldova, pe care dânsul l-a preluat. Și l-a preluat datorită și cu ajutorul Partidului Democrat.”
Europa Liberă: La Moscova totuși dl Kozak este văzut ca un om foarte, foarte rațional, foarte conectat la realitate și cam se crede că de ce se apucă reușește. (Nu ne amintim aici de „planul Kozak” de reglementare.) Totuși, iată, nu ar trebui să ne aşteptăm că Kozak, fiind atât de realist și capabil de măsuri extraordinare, ar putea totuși să reuşească să-l ajute pe dl Dodon să câștige prezidențialele, deși Dvs. vă îndoiți?
Victor Chirilă: „Kozak este un politician realist, fără îndoială, dar să fim sinceri. În iunie, dl Kozak a reușit să formeze acea alianță, pentru că partidele proeuropene, dar și Partidul Socialiștilor se simțeau foarte amenințate de eventualul câștig al Partidului Democrat și al dlui Plahotniuc, în particular. De aceea a fost un interes comun de a-l debarca pe dl Plahotniuc și de a forma această stranie coaliție, care, bineînțeles, de la bun început era clar că nu va dura prea mult. Eu cred că nu doar dl Kozak, dar în general Moscova nu va oferi acea asistență și financiară, și politică dlui Dodon gratis.
Deci, dl Dodon va trebui să vină cu anumite cedări față de Rusia. Probabil că pe dosarul transnistrean aceste cedări deocamdată sunt extrem de periculoase, pentru că pot destabiliza foarte mult situația din Republica Moldova. Eu cred că dânsul va face tot posibilul ca să-l ajute să câștige, or, dacă în spatele lui e Moscova, vor face tot posibilul și financiar, și mediatic, propagandistic ca să-l ajute pe dl Dodon, să-l susțină. Și, desigur, va încerca să-l ajute să spargă și această izolare europeană, încercând să formeze anumite breșe în anumite capitale importante europene. Va reuși Moscova sau nu, se va vedea.
Este clar că Uniunea Europeană, anumite capitale din Uniunea Europeană sunt interesate să se apropie de Moscova acum, chiar să relanseze cooperarea cu Federația Rusă, în special în domeniul securității regionale. Și acest lucru, repet, creează anumite premise și pentru dl Dodon de a reuși să rupă izolarea în care se află dânsul de aproape patru ani.”