Linkuri accesibilitate

Victor Ciobanu: Societatea civilă ar trebui să fie liantul dintre PSRM-ACUM


Victor Ciobanu
Victor Ciobanu

Un interviu cu comentatorul politic Victor Ciobanu.

În dialog cu analistul politic Victor Ciobanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:01 0:00
Link direct


Europa Liberă: În ultimul timp, fruntașii socialiștilor și chiar liderul lor informal, președintele Igor Dodon, cer ca să fie semnat de urgență un nou acord de coaliție cu cei din Blocul ACUM. Cum vedeți Dvs. această cerință a socialiștilor?

Victor Ciobanu: „Nu văd nimic rău în această cerință până atunci când vom vedea clauzele acestui contract. Formațiunile au semnat un contract temporar cu o agendă minimă, pe care mai cu scârțâit, mai cumva, dar o implementează. Acum se întrezăresc deja alegerile locale și socialiștii prin asta, probabil, vor să se asigure pe anumite probleme, că nu vor fi acțiuni care ar conduce la rezilierea prematură a acestui acord, or se vede că el trebuie să mai dureze.”

Europa Liberă: Pentru locale, ei vor un pact de neagresiune, dar se pare că totuși insistența este ca să aibă mai multe prevederi acest nou acord între cele două entități, care ar trebui să spună, etapizat, asupra căror aspecte trebuie să-și concentreze eforturile, atenția.

Victor Ciobanu: „Probabil vor fi mai multe clauze, dar în moment ce vor apare, atunci și le vom comenta, deocamdată speculăm, dar până la momentul actual nu văd nicio tragedie în această colaborare. Din start, socialiștii au insistat că vor să meargă pe o formulă de 4 ani, ACUM au spus că vor doar 1 an. Așteptarea este și ACUM-ul începe să realizeze că, de fapt, deoligarhizarea promisă nu se reduce la votatul în ritm alert al câtorva legi, deci așa sistemul nu se destructurează și probabil va fi nevoie de mai mult timp. De aceea, eu cred că, cel puțin, purcederea la anumite consultări în vederea acestui acord este una mai degrabă pozitivă decât una negativă.”

Europa Liberă: Cel puțin, câțiva parlamentari din Blocul ACUM au făcut opinie separată în mai multe chestiuni, votând altfel decât s-ar fi decis în cadrul majorității parlamentare.

Victor Ciobanu: „Cel puțin, acești câțiva care fac figură separată cred că din start era clar că au avut opinii separate mergând în acest bloc.”

Din start era clar că au avut opinii separate mergând în acest bloc...

Europa Liberă: Întrebarea lui Igor Dodon era tranșantă: câți deputați mai fac parte astăzi din majoritatea parlamentară?

Victor Ciobanu: „Asta este, de fapt, problema cu care s-a confruntat ACUM-ul din start, fiind un bloc din două componente, pe de o parte, și o anexă cu ceilalți care au venit din societatea civilă. În momentul în care s-a creat acest bloc, probabil nu s-a discutat destul de clar care este, de fapt, funcția politică, pentru că e ușor să vii în spatele unui bloc, să-ți asiguri un locușor pe listă, să ajungi parlamentar, ca pe urmă să ai opinii separate și să pari foarte frumușel. Deci, eu cred că dna Sandu prin răspunsul ei a și răspuns, de fapt, acestor tentative de a face opinii separate. Nu că aș insista neapărat pe un monolit de opinie, dar eu cred că opiniile separate trebuie expuse pe interior, iar pe exterior pozițiile politice tot timpul trebuie să fie consolidate și cel puțin unii din cei care fac acum figuri separate, cred că de curând îi vom vedea lansând proiecte politice...”

Europa Liberă: Deci, ar putea să apară formațiuni noi care s-ar implica în cursa electorală?

Victor Ciobanu: „Da, am vrut să spun pe cont propriu, dar m-am oprit aici, mi s-a oprit cuvântul, pentru că n-o să fie pe cont propriu.”

Europa Liberă: Dar de ce?

Victor Ciobanu
Victor Ciobanu

Victor Ciobanu: „Pentru că unii din ei au mers în bloc cu opinii separate din start.”

Europa Liberă: Dl Bătrîncea, deputatul socialist, liderul fracțiunii PSRM crede că ar trebui în noua înțelegere, în noul acord să fie trasate cu maximă claritate obiectivele politicii externe și interne pentru a exclude, în opinia lui, „situațiile care expun unor riscuri majore întregul proces de guvernare”, așa îl numește dl Bătrîncea.

Victor Ciobanu: „Deci, a fost o abordare politică absolut corectă. Acum care va fi umplutura acestui acord, de acum vom vedea. Deci, eu cred că membrii ACUM au mai crescut un pic și sunt capabili să negocieze, să introducă acele obiective corecte care vor fi stipulate, dar o coordonare care trebuie să fie într-o coaliție de guvernare mi se pare un lucru absolut firesc.”

Europa Liberă: Credeți că, dacă se semnează această înțelegere, nu vor mai apărea fisuri în cadrul PSRM-ACUM?

Victor Ciobanu: „Nu că nu vor apărea fisuri, este și normal ca ele să apară, având în vedere că această construcție, fiind ea vădit bipolară, fără un liant de centru, desigur că nu este una temeinică. În mod normal, societatea civilă ar trebui să fie liantul acela între doi poli și ar trebui să fie un fel de consolidare a construcției. Iată că vedem că, de fapt, se întâmplă exact inversul, ei iese cu opinii separate și creează fisuri acolo unde ele în mod normal nu ar trebui să fie create. Pentru că să spui lucruri evidente doar ca să pari oarecum detașat de ce? De alianță?”

XS
SM
MD
LG