Guvernul Sandu împlinește în curând 100 de zile de la învestire. Printre prioritățile cabinetului de miniștri se regăsesc eliberarea statului din captivitate și consolidarea independenței instituțiilor, scoaterea țării din izolare și relansarea urgentă a economiei, crearea condițiilor pentru asigurarea reală a bunăstării și pentru creșterea calității vieții. Experții sugerează că de la preluarea puterii, lucrurile nu s-au prea mișcat, iar miniștrii uneori nu știu să explice politicile pe care le promovează și se mențin într-o zonă de confort. Cunoscutul stilist Victor Micușa, proprietarul unui salon de frumusețe din Chișinău urmărește cu interes evoluțiile de pe scena politică și spune că mediul de afaceri așteaptă ca Guvernul să diminueze povara fiscală și să nu dezamăgească cetățenii.
Victor Micușa: „Prin așa euforie am trecut în 2009, m-am trezit cu aceleași sentimente că o să se schimbe ceva radical, o să fie totul bine, dar ceea ce văd este că, practic, majoritatea care au venit la guvernare sunt incompetenți. Cu toate că ei fălălăiesc cu diplomele de la Oxford, de la Harvard, probabil că au învățat bine, dar practică cu oamenii nu au avut. Ceea ce spuneau ei că au să aducă diaspora acasă, care diasporă? De fapt, din diasporă au venit doar cei care au vrut să ajungă la guvernare și s-au așezat în fotolii calde bine mersi. Atunci când se vorbea despre Guvernul anterior, că-s hoți, despre scheme care erau deconspirate, mă gândeam că a doua zi de-acum au să fie închiși jumătate din hoții cei despre care spuneau ei. Deci, într-o 100 de zile nu s-a făcut nimic, practic. Plus la aceea, atunci cât se vorbea despre Metalferos, despre Moldtelecom și câți bani nu aduceau ei în bugetul statului, acum iarăși nu se vorbește nimic, ba din contra, ei s-au apucat acum de businessul mic, ceea ce a mai rămas.”
Europa Liberă: Tocmai reprezentanți această dimensiune, pentru că activitatea Dvs. e pe filiera micului business. Ce așteptări ați avut și ce credeți că s-ar putea face repede ca să fie prietenos mediul acesta pentru cei care activează?
Victor Micușa: „Ar fi bine de favorizat businessul mic și de făcut așa condiții ca omul să plătească impozitele cu plăcere și să vadă unde se duc impozitele acestea. Dar chestiile acestea care se aruncă, fumigenele astea că ei se luptă cu businessul mic și li se ia de sub aripa lor businessul mare, precum aeroportul, gările de Sud, de Nord, businessul cel mai mare, acesta-i un paradox, pentru că tu lupți cu ceea ce n-ar trebui să lupți.”
Europa Liberă: La aeroport și la gări trebuie să se facă ordine, pentru că au fost niște concesionări și nu se știe...
Parcă ai impresia că ministrul Economiei a venit special pentru ca să închidă ochii la toți cei cu alte chestii, adică să arunce fumigena asta, dar din spate să se facă mai departe lucrurile care trebuiau să fie făcute până la sfârșit cu aeroportul.”
Victor Micușa: „Păi de asta trebuiau să se apuce, dar nu de tichetele de masă, nu de HoReCa, nu de businessul mic. Deci, asta a fost ca o fumigenă, cineva le-a aruncat-o și ei s-au aruncat în domeniile acestea, pe când acolo se făceau mai departe concesionările pe ascuns. Și parcă ai impresia că ministrul Economiei a venit special pentru ca să închidă ochii la toți cei cu alte chestii, adică să arunce fumigena asta, dar din spate să se facă mai departe lucrurile care trebuiau să fie făcute până la sfârșit cu aeroportul.”
Europa Liberă: Dar Victor Micușa când a început activitatea, în primele 100 de zile, a reușit să vadă și rezultatele muncii sale?
Victor Micușa: „Rezultatele muncii mele vin pe parcursul anilor, fiindcă meșterii vin, meșterii se duc și de fiecare dată eu trec printr-un ciclu de acesta dureros pentru mine, când se duc meșteri de acum formați și eu trebuie să iau de la zero iarăși alți meșteri cu care am doar cheltuieli, fiindcă îi formezi în 2-3 ani de zile și abia atunci apar roadele.”
Europa Liberă: Putem compara activitatea unii cabinet de miniștri în 100 de zile cu inițierea unei afaceri, de exemplu?
Victor Micușa: „Sigur că da. Atunci când vii la guvernare – părerea mea, eu nu sunt mare om în politică –, nu trebuie să mături tot delaolaltă. Hai, bine, tot timpul a fost așa că fiecare partid politic care vine la putere își pune oamenii săi la conducerea de vârf
Atunci când îi dai afară pe toți delaolaltă, rămân posturile libere și nu ai pe cine pune în loc, staționăm
. Nicio problemă, dar sunt persoane care poate nu trebuiau date afară, poate trebuiau puse să lucreze pentru cetățeni, dar și pentru guvernarea asta, fiindcă ei sunt fața acestei guvernări, ei o reflectă, de fapt, prin ceea ce fac. Și atunci când îi dai afară pe toți delaolaltă, rămân posturile libere și nu ai pe cine pune în loc, staționăm. Eu compar acum cu țara vecină, cu Ucraina, cât de mult a reușit președintele să facă în 90 de zile și cu energia electrică, și cu arestările care au fost făcute și a scos imunitatea la deputați, deci a propus chestia asta. La noi doar s-a vorbit, noi am ajuns la un moment dat când, din păcate, nu avem ce alege.”
Europa Liberă: Eșecurile pe care și le asumă guvernarea cel puțin le argumentează prin faptul că a fost opunere pe interior și că nu s-a reușit să se înceapă o curățenie adevărată în justiție, nu există un procuror general...
Victor Micușa: „Știți, s-a creat o impresie că persoanele care au venit din diasporă au venit așa, ca o încercare, să vadă o să meargă, n-o să meargă și tot așa pot să se ducă, adică ei n-au să aibă mustrări de conștiință că nu rămân aici în altă funcție sau să se întoarcă înapoi în businessul pe care l-au inițiat aici. Ei se duc înapoi la posturile în care au fost până acum.”
Europa Liberă: Trei miniștri sunt veniți din diasporă.
Victor Micușa: „Da, și dacă voi reuși – bine, dacă nu – o să fie în CV-ul meu pentru următoarea funcție când voi merge în Statele Unite sau unde acolo.”
Europa Liberă: Dar vă întrebam: capitolul justiție?
Victor Micușa: „Asta-i cea mai mare descurajare, fiindcă tot timpul s-a vorbit despre depolitizarea tuturor instituțiilor de drept – Curtea Constituțională, Procuratura ș.a.m.d. Și atunci când tu vorbești despre asta și tu vii ca ministru de Interne și din prima zi pui o rudă de-a ta, acum îți bagi fratele în circumscripția nr. 33...”
Europa Liberă: Vă referiți la vicepremierul Năstase?
Victor Micușa: „La dl Năstase, da. Deci, când vorbești una și faci cu totul alta trebuie să-ți fie rușine. Oamenii au prins la ureche lucrul acesta și tu acum nu mai ai nicio șansă de izbândă. Mie mi-ar fi rușine. Iarăși mă miră când dna Domnica Manole – cu toată stima și respectul –, deci tu te-ai așezat pe baricade pentru ca să ocupi anume acea funcție? Întoarce-te la funcția în care ai fost acolo, dar tu încă răspicat vorbești că „nu degeaba am stat pe baricade”. Deci despre ce vorbim noi?”
Europa Liberă: Vă referiți la magistrata care a ajuns la Curtea Constituțională?
Comuniștii, socialiștii tot timpul au fost mai șmecheri, dar acești democrați care au venit, elita democratică... Nu se poate de admis așa chestii.”
Victor Micușa: „Da, corect! Iarăși cu cât tupeu și cu cât obraz gros tu să pui candidatura ta din Partidul Socialiștilor la Curtea Constituțională, când noi vorbim despre depolitizare? Bine, eu îi dau crezare, fiindcă Dodon este Dodon. Comuniștii, socialiștii tot timpul au fost mai șmecheri, dar acești democrați care au venit, elita democratică... Nu se poate de admis așa chestii.”
Europa Liberă: Dar rolul pe care îl joacă Igor Dodon în calitate de șef de stat, cum îl vedeți?
Victor Micușa: „Este inadmisibil, fiindcă datorită lui, de fapt, Partidul Socialiștilor își acumulează acum dividende politice. Și mai mult ca atât, practic, Igor Dodon are un guvern din umbră, deci el își are miniștrii săi. Iată, ministrul Finanțelor a fost demis, acum este consultantul lui ș.a.m.d. Deci, în orice moment, el poate să-și facă guvernul lui, imediat. Și spre asta merge, pentru că ei calcă pe greblă foarte des.”
Europa Liberă: Se vede de la o parte că și-ar fi concentrat puterea în mâinile sale și președintele Dodon?
Victor Micușa: „Păi sigur...”
Europa Liberă: El a negat de fiecare dată acest lucru.
Victor Micușa: „Nici noi nu suntem proști. Poate să nege, acesta și-i rolul lui, dar a luat toate instituțiile de drept cele mai puternice, deci Procuratura Generală o ține încă ostatică din cauză că nu este pus un procuror general, după ce l-au dat jos pe Harunjen. Să zicem așa, dacă-l lăsau, puteau să lase unul din sistemul vechi și să-l pună să lucreze:
Atunci când tu pui mâna pe SIS, pe toate instituțiile de drept, tu, practic, repeți ceea ce a făcut Plahotniuc. Asta-i școala dlui Plahotniuc.”
„Acum demonstrează-ne tu, dle Harunjen, că nu ești loial conducerii anterioare, acum lucrează, că știi mai multe, demonstrează că îi pui la dubă”. Iar noi, societatea civilă, aveam să fim convinși că el îi din partea ceea și n-o să le dea voie nici la aceștia să facă prostii. Asta trebuia de făcut, dar ei își pun oameni comozi și asta demonstrează că ei în continuare vor să facă prostii și atunci când tu pui mâna pe SIS, pe toate instituțiile de drept, tu, practic, repeți ceea ce a făcut Plahotniuc. Asta-i școala dlui Plahotniuc.”
Europa Liberă: Dar rolul pe care și l-a asumat opoziția democrată din Parlament, anunțând că va fi o opoziție constructivă și că va încerca să monitorizeze toate acțiunile celor care astăzi sunt la putere în favoarea cetățeanului, cum se vede acest rol pe care ei și l-au declarat?
Victor Micușa: „Nu prea se vede. Trebuie să treacă un timp ca să-și capete credibilitate, dar credibilitatea pot s-o capete numai atunci când au să aibă oameni noi și nu oameni compromiși. Și mie îmi pare rău când mă uit că pe dreapta au apărut 10 partide unioniste, fiecare se consideră unionist. Nu înțeleg capacitățile acestor lideri politici. Atunci când tu vezi că în sondaje nu treci nici pragul de 1% și tu te ții de funcția asta, cedează, dă la altul; vezi că după procentaj ieși mai slab ca alte partide, fă coaliție cu un partid care a acumulat mai mult și uniți-vă. Mă uit că sunt lideri buni, dar el îi unul singur, dar în spate, în echipă nu are oameni și numai atunci poate să se întâmple ceva bun.”
Europa Liberă: Așteptările cetățenilor au fost mari, poate că exagerate sau vorbim totuși despre o impotență a celor care guvernează?
Victor Micușa: „Nu pot să spun cuvântul impotență, dar că ei fac multe greșeli și sunt incompetenți, mai degrabă aș spune așa
Nu putem să folosim ura asta a oamenilor față de unii, dar la noi, după cum se vede, ei au început să strângă șuruburile la toți.
. Oamenii s-au deprins, de acum nu mai au mari așteptări. Bine, nici nu poți să te uiți la toate cerințele oamenilor, cetățenii tot timpul au vrut sânge, să-i pună la pușcărie, să-i pedepsească, tot timpul se bucură când cuiva i se face un control și au depistat că „uite aista a furat” și fără ca să intre în esență, poate omul acela nici nu a furat, dar ei oricum se bucură. Nu putem să folosim ura asta a oamenilor față de unii, dar la noi, după cum se vede, ei au început să strângă șuruburile la toți. Mai degrabă acum oamenii care lucrează în orice domeniu se simt permanent constrânși și atunci când încă un ministru spune că în businessul mic sunt hoți și fură, și trebuie persecutați, asta chiar nu înțeleg.”
Europa Liberă: Și pe acest fondal scade optimismul, crește neîncrederea, ce e la mijloc?
Victor Micușa: „Crește neîncrederea și de aceea suntem 55 la sută care nu știu pentru cine să voteze, care nu iese la vot. Practic, oamenii aceștia trebuie treziți odată, dar pentru asta trebuie să apară un lider nou. Liderii vechi nu vor să plece, acești noi nu pot să intre în elita aceasta. Vedeți că s-a ajuns la aceea că și un interlop pune un procuror să candideze la funcția de primar?!
Crește neîncrederea și de aceea suntem 55 la sută care nu știu pentru cine să voteze, care nu iese la vot.
Deci e un haos total în mintea politicienilor, e necazul nostru, probabil. Atunci când vorbesc despre instituții mari terminate peste hotare, totuși omul speră la ceva și atunci când vezi că unul cu studii de la Institutul Agricol își face mendrele și-i fraierește pe acești cu instituții internaționale, atunci îți dai seama că, practic, ei discreditează școlile în care au învățat.”
Europa Liberă: Ce notă puneți actualilor guvernanți?
Victor Micușa: „Dintre toți, eu încă mai cred în Maia Sandu, fiindcă am impresia că ea este de una singură și în jurul ei, practic, se lucrează pe după culise. Ea nu reușește de una singură. Deci la ea mai sper, în ea mai cred. Nu știu ce o să fie cu alianța asta și cât o să dureze...”
Europa Liberă: Alianța PSRM-ACUM?
Victor Micușa: „PSRM-ACUM, da.”
Europa Liberă: Ei vorbeau că ar fi bine să semneze un nou acord, care ar revedea condițiile în care să guverneze Republica Moldova în continuare. Se vede că s-au împotmolit, că nu au găsit un compromis...
Victor Micușa: „Eu mă gândesc că orice coaliție cu PSRM este nocivă și, făcând alianță cu ei, tu intri în confruntare directă cu alegătorul tău. Eu nu știu ce s-ar putea întâmpla ca ei să guverneze 4 ani de zile, dar din câte se vede toate indicațiile sunt primite de la Moscova și de fiecare dată se face câte un pas spre Transnistria, de fiecare dată vine cu o schemă nouă, cu o propunere nouă care este foarte bine orchestrată acolo în Rusia și aceștia nu sunt capabili ca să riposteze. Și asta e cel mai periculos. De aceea, eu mă tem ca lucrurile să nu degenereze nu în anticipate, dar într-o revoluție iarăși neplăcută.”
Europa Liberă: Și totuși, insist să puneți o notă actualei guvernări.
Victor Micușa: „Un 7 cu plus. Eu rămân optimist.”
Europa Liberă: Și le mai dați o șansă?
Victor Micușa: „Trebuie să facă mai multe schimbări, chiar și cu riscul de a pune și persoane care au fost în Guvernul anterior în funcții-cheie sau în funcții mari. Nu se știe mâine-poimâine ce o să facă Partidul Democrat. Nu este exclus că poate să facă o coaliție cu PAS-ul. Mă uit și știu sigur că 3 deputați au să iasă din această coaliție până la urmă.”
Europa Liberă: Și dacă ei părăsesc coaliția, devine mai vulnerabil acest parteneriat între PSRM-ACUM?
Victor Micușa: „Rămâne o pată pentru acest bloc, fiindcă chiar și dl Țîcu, chiar și dl Carp, că sunt lucruri cu care nu sunt de acord cu cei care le fac din partid, dar pentru mine tot rămâne de neînțeles votul pe care l-a dat Năstase la APCE.”
Europa Liberă: Din observațiile Dvs., se face abstracție de geopolitică acum? Așa au promis ambele componente - și PSRM, și ACUM.
Victor Micușa: „Abstracție se face teoretic, dar practic noi vedem că încep să gâdile Găgăuzia cu procurorul lor, pe care vor să-l aibă, Transnistria – cu statut special... Sunt fapte care se văd că sunt plămădite din timp și ele acum încetul cu încetul o să ia amploare, o să se găsească cheia unde ei au să cedeze ca și cum într-un loc, dar au să voteze și au să facă în altă parte și, practic, noi o să credem că am câștigat ceva, dar când o să ne trezim... cu coada între vine.”
Europa Liberă: De parcursul european ce vă este clar?
Victor Micușa: „E clar că trebuie să avem un parcurs european!”