Linkuri accesibilitate

Victoria Ionel (Portugalia): „Schimbarea durează și revenirea acasă nu e unica metodă de a ne ajuta țara”


Lisabona, Portugalia.
Lisabona, Portugalia.

Cea mai mare parte a vieții, Victoria Ionel, nascută la Sadova Călărași și-o petrece la mii de kilometri distanță, în capitala portugheză, Lisabona. Acolo a absolvit liceul, universitatea și și-a găsit și un loc de muncă. Este medic stomatolog. Acolo e a doua ei casă, deja de 17 ani. Este membră a Centrului de Cultură şi Artă „Trei Culori” din această țară. Ea vorbeşte despre miza alegerilor anticipate din Republica Moldova şi despre votul din diaspora.

Vocea diasporei: Victoria Ionel, doctor, Portugalia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:28 0:00
Link direct

Victoria Ionel: „Am mai mult de jumătate de viață petrecută în afara țării de origine.”

Europa Liberă: Cum e viața de migrant?

Victoria Ionel: „E greu de clasificat viața de migrant. E diferită, e și grea, e și frumoasă.”

Europa Liberă: Și câți ani de ședere ai în străinătate?

Victoria Ionel: „17 ani.”

Europa Liberă: De câte ori ai reuși să votezi în acești 17 ani de ședere în Portugalia?

Victoria Ionel: „Să știți că am pierdut numărul. Chiar dacă am venit în Portugalia neavând vârsta legală pentru a vota, dar cu toată instabilitatea noastră politică, țara mea de baștină mi-a oferit posibilitatea să votez de mai multe ori decât m-aș fi așteptat. Nici nu-mi mai amintesc deja, dar am mers la toate scrutinele care au fost.”

Europa Liberă: Și de această dată ce așteptări ai? O să mergi la vot pe 11 iulie?

Victoria Ionel: „Neapărat!”

Europa Liberă: Și pentru ce o să-ți dai votul?

Tendința e dictată de ceea ce vedem aici și din experiențele noastre trăite în afara țării.

Victoria Ionel: „Votăm pentru idealul la care dorim să ajungă țara noastră și cumva tendința e dictată de ceea ce vedem aici și din experiențele noastre trăite în afara țării. Neapărat vom menține direcția, cursul european și de astă dată sperăm să se urmeze în tot sensul cuvântului această direcție și să nu fie mimată ideologia pro-europeană.”

Europa Liberă: Dar acolo, peste hotare, aveți timp să studiați platformele electorale, să vă interesați cine a ajuns pe lista electorală, ce promisiuni se fac în această campanie.

Victoria Ionel: „Sigur că da, cel puțin eu îmi găsesc timp pentru asta. Mai ales acuma, cu rețelele de socializare, cu toate platformele de informare online e mult mai ușor. Tehnologia, de fapt, ne ajută să ne informăm. Și mai este o responsabilitate probabil mai mare, pentru că se face auzită vocea critică în adresa diasporei, cum că nu ar avea dreptul sau nu e tocmai etic să participe în procesul acesta și cred că aceasta ne face să ne responsabilizăm și mai mult și să încercăm să ne informăm dublu față de până acuma, astfel încât să avem conștiința împăcată și să știm că chiar nu ne-a scăpat nimic și nu ne-a tras nimeni pe sfoară.”

Europa Liberă: Și totuși CEC și Ministerul de Externe au luat în calcul doleanțele cetățenilor și au încercat și chiar au reușit să suplinească numărul secțiilor de votare, s-a ajuns la 150 de secții de votare în străinătate. E o cale lungă până la prima secție unde trebuie să ajungi pe 11 iulie?

Victoria Ionel: „În cazul meu, nu, sunt o norocoasă, dar am foarte mulți prieteni care trebuie să vină din nordul Portugaliei, de la Porto, vor parcurge mai mult de 300 de km distanță, pentru a vota. În cazul meu nu, pentru că stau chiar în capitală și e aproape de secția de votare, dar cunosc cazuri în care oamenii vor trebui să facă cel puțin 300 de km ca să ajungă la vot. Nu este suficient, s-a încercat, dar nu știu dacă a fost o încercare sinceră sau forțată, dar încă nu e suficient și nu înțeleg de ce ne ia atâta timp ca să creăm condițiile pentru un drept, de fapt, al cetățenilor. ”

Europa Liberă: Unii spun că cei plecați au o ședere mai lungă în străinătate și mai puțin le pasă de ce se întâmplă sau mai puțin cunosc realitățile de acasă, pentru ca să exercite acest drept de vot în plină cunoștință de cauză, bine formați.

Victoria Ionel: „Nu cred că trebuie să generalizați în baza doar a unui singur caz, fiecare om e diferit și dacă se prezintă cetățeanul la secția de vot, chiar și după atâția ani, cred că ar fi cel mai puternic argument. Nesilit de nimeni și parcurgând distanțe mari și o fac cu o sinceritate care de multe ori te copleșește. Am avut ocazia la scrutinele anterioare să fac parte și din biroul electoral și am văzut acte de devotament copleșitoare, așa că nu admit nicidecum acest soi de critici. Dacă cineva cunoaște un caz anume, care ar putea să spună că nu-l mai interesează ce se întîmplă acasă, este doar părerea lor. Chiar nu e cazul să generalizăm. În baza lucrurilor și persoanelor pe care le cunosc eu aici, aș spune total altceva.”

Europa Liberă: După 17 ani de aflare în Lisabona, s-ar putea spune că de această dată Victoria Ionel pune ștampila pe buletinul de vot votând revenirea acasă?

Victoria Ionel: „Nu neapărat. Trebuie să fim realiști, trebuie să înțelegem că schimbarea durează și revenirea acasă nu e unica metodă de a ne ajuta țara noastră. Nu e o condiție necesară să te întorci acasă ca să ții la țara ta, o poți ajuta foarte mult și poate chiar mai bine de la distanță. Cazul meu este acesta, fiecare cetățean își are realitatea sa, obiectivele sale, deci mă întorc mai devreme, să nu generalizăm un caz, să nu-l aplicăm la toată populația plecată.”

Europa Liberă: Voi, generația tânără, v-ați integrat ușor acolo unde vă aflați, în acele societăți, în țările care v-au înfiat, v-ați obișnuit deja cu confortul, cu condițiile bune de viață. E ușor să fie transferate aceste condiții și în R. Moldova sau e greu?

Victoria Ionel: „R. Moldova are un avantaj – este o țară mică. Și e mai ușor s-o pui la punct, să organizezi un spațiu mic, decât unul mare. Acum mai avem și alte dezavantaje, corupția atât de înrădăcinată și că noi am bătut multe recorduri la capitolul acesta. Nu cred că e ușor, dar este posibil.

Avem și avantaje, avem și dezavantaje, totul depinde de voința politică a celor care se vor afla la cârma țării. Nu este imposibil, dar va fi greu, trebuie să fim conștienți de asta, să nu așteptăm și să nu ne îmbătăm cu apă de izvor acuma, pentru că e clar că sunt procese care durează. Și mai avem o problemă, tot sistemul acesta putred a îmbolnăvit și multe mentalități și aici cred că e schimbarea care ne va lua cel mai mult timp, dar ea trebuie începută de-adevăratelea, nu mimând-o, așa că vedem, dar trebuie început procesul.”

Europa Liberă: Cum trebuie trebuie să fie acel politician, unul din 101, sau toți 101, ca despre ei să nu se mai spună că au ajuns acolo, în parlament și se gândesc doar la interesele personale, la cele de partid, și nu mai trăiesc cu interesul național; cum ar trebui să fie acel ales al poporului, căruia i se încredințează mandatul la 11 iulie?

Victoria Ionel: „Ar trebui să fie onest, muncitor și cu bună-credință.”

Europa Liberă: Toți spun despre ei că au aceste calități.

Victoria Ionel: „Păi, tocmai asta e și suspect, când spun despre ei că au aceste calități, eu zic că ar trebui să ne trezească anumite întrebări. Nu te poți recomanda ca fiind bun și onest și cu bună credință. Trebuie să demonstrezi asta prin acțiuni, or, majoritatea lor nu fac asta și au avut mai mult decât suficiente ocazii de a ne demonstra că sunt buni și onești și-și doresc cu adevărat binele țării. Trebuie să ne bazăm pe tot ce au făcut, ca să decidem cine se încadrează în necesitățile noastre de schimbare și cine nu-s.”

Europa Liberă: Dar având această experiență bogată peste hotare, nu vă gândiți să vă implicați și voi în politică și să puneți umărul la dezvoltarea statului, iată, ajuns la 30 de ani de independență, R.Moldova?

Victoria Ionel: „Personal, nu mă pot implica în politică, dar putem ajuta și pune umărul ajutând la alt nivel, inclusiv politicul. Nu-mi doresc o carieră politică, dar sunt mereu disponibilă să ajut și politicul, ceea ce înseamnă binele țării mele.”

Europa Liberă: Și Moldova de peste patru ani cum ați dori să arate?

Mi-aș dori să fie o țară în care bătrânii noștri să aibă un trai decent.

Victoria Ionel: „Știu că trebuie să fiu și realistă, dacă ar fi la capitolul vise, mi-aș dori să fie o țară în care bătrânii noștri să aibă un trai decent, o bătrânețe decentă, să nu mai avem copii orfani și familii sub pragul sărăciei, să nu mai existe atâta corupție, să avem o economie puternică și să avem o justiție care chiar face dreptate. Sunt conștientă că în patru ani vom reuși doar o parte din aceste obiective, dar cu cât mai aproape de visul acesta, cu atît mai bine.”

Europa Liberă: Între Portugalia și R. Moldova găsești asemănări sau deosebiri mai multe?

Victoria Ionel: „Găsesc foarte multe asemănări și asta chiar este frumos. Două țări la 5000 de km distanță și, aparent, atât de diferite, de fapt, seamănă mult mai mult decît credeam noi inițial. Până la urmă, sufletul omenesc autentic și frumos se regăsește și la mii de kilometri distanță. Probabil, semănăm la capitolul omenie. Sunt și portughezii, ca și moldovenii, foarte primitori, un pic fataliști, poate mai mult decât ar trebui, își cam plâng destinul și unii și alții, dar în esență, și e partea cea mai frumoasă, sunt oameni buni, sensibili și am constatat cu mare bucurie că în limba portugheză cuvântul dor are traducere exactă. Semănăm foarte mult sufletește.”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG