Linkuri accesibilitate

Teheranul este câștigat de ultraconservatori în urma alegerilor generale din 21 februarie


Teheran, sâmbătă 22 februarie 2020: au fost raportate 10 noi cazuri de infectare cu coronavirsu și un deces. Numărul total al morților se ridică la cinci.
Teheran, sâmbătă 22 februarie 2020: au fost raportate 10 noi cazuri de infectare cu coronavirsu și un deces. Numărul total al morților se ridică la cinci.

Actualizat:15.40

La alegerile parlamentare de vineri, 21 februarie, din Iran s-a înregistrat cea mai scăzută participare la vot din 1979, când a fost proclamată Republica Islamică. Ministrul de interne Abdolreza Rahmani Fazli a informat că rata de participare a fost de numai 42,57%. Ministerul de interne informa înaintea votului de vineri că la cele 10 scrutinuri parlamentare precedente s-au înregistrat întotdeauna prezenţe de peste 50%.

---------------------------------------------

Ultraconservatorii au câștigat tote cele 30 de mandate la Teheran, în urma alegerilor generale de vineri, 21 februarie, a anunțat televiziunea iraniană de stat. Lista este condusă de fostul primar al capitalei Bagher Qalibaf, care se speculează că va prelua conducerea noului parlament. În alegerile din 2016, Teheran-ul, cu un electorat mai liberal decât restul țării, a fost câștigat de moderați.

Comisia Electorală Națională a anunțat că au fost numărate peste 70% din voturile exprimate în alegerile generale de vineri, 21 februarie și speră ca rezultatele finale să fie publicate duminică seară sau cel târziu luni, 24 februarie, dimineață.

Primele rezultate parțiale indică o victorie a forțelor ultraconservatoare, nici o surpriză, pentru că înainte scrutinului, mii de candidați moderați și reformatori au fost excluși din cursă de Consiliul Gardienilor Constituției, organ clerical ultraconservator.

În circumscripțiile în care candidații primesc sub 20% din voturi, se va organiza un tur de balotaj în aprilie.

Înainte de alegeri generale de vineri, 21 februarie, Consiliul Gardienilor Constituției a aprobat numai 7,148 de candidați, aproape 9 mii au fost respinși, între care și 90 de membri ai actualului parlament. Majoritatea celor respinși erau considerați conservatori moderați sau reformatori.

Agenția semioficială de știri Fars relatează că se cunosc rezultatele pentru 183 de mandate din totalul de 290 și că majoritatea, 135 ar reveni candidaților ultraconservatori. Canidații reformatori ar fi cîșștigat 20 de mandate iar independenții, 28.

În alegerile din 2016, blocul candiadatilor reformatori si moderați a câștigat 41% din mandate, ultraconservatorii au luat 29% iar independenții 28%.

Vineri, votul a fost prelungit de mai multe ori, în total cu cinci ore pe fundalul temerilor că lumea nu va participa, fiind descurajată de descalificarea masivă de candidați.

Ministerul de interne nu a dat cifre oficiale privind participarea la vot.

Potriviti agenției semioficiale de știri Fars, participarea la vot este estimată la 40% în toată țara și cam 30% la Teheran. Televiziunea de stat iraniană relata vineri despre o participare mare la vot, mai ales în capitală, informație contrazisă de agenția germane DPA care relata că multe centre de votare erau goale.

În ajunul votului, liderul religios al țării, ayatollahul Khameney declarase că participarea la vot „este o datorie religioasă”.

Participarea la vot ar fi putut fi afectată și de știrile privind răspândirea epidemiei de coronavirus.

Secretarul de stat American Mike Pompeo a criticat votul drept „o făcătură”, precizând că nu se poate vorbi despre alegeri „libere și corecte”. Joi, Statele Unite anunțaseră deja sancţiuni împotriva a cinci responsabili din Consiliul Gardienilor Constituției pentru excluderea a mii de candidaţi.
Lista personalităţilor vizate îl include în special pe ayatollahul Ahmad Jannati, un ultraconservator nonagenar care conduce acest organism.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG