Linkuri accesibilitate

Victorii sârbești la alegeri bosniace locale repetate


Mladen Grujicic în fața Monumentului Păcii din Srebrenica, Bosnia și Herzegovina

Candidatul partidelor sârbilor bosniaci, Mladen Grujicic, spune că a câștigat alegerile locale repetate din orașul Srebrenița, în ciuda boicotării votului de către musulmanii bosniaci.

Srebrenița, aflată în estul Bosniei, a fost scena celei mai mari atrocități din războiul bosniac: uciderea a 8000 de bărbați și băieți musulmani către forțele sârbești în 1995.

Alegerile locale de la Srebrenița, ca și cele de la Doboj, în nord, au fost repetate din cauza raportării a numeroase nereguli la scrutinul din noiembrie, dominat de sârbii bosniaci.

Grujicic a declarat pentru Europa Liberă că, și dacă musulmanii nu boicotau alegerile, tot ar fi câștigat.

El a câștigat alegerile mai întâi în 2016, devenind primul sârb bosniac primar la Srebrenița din 1999.

La Doboj, unde sârbii sunt cam 70% din populație, primarul în exercițiu Boris Jerinic, un sârb, a declarat de asemenea o victorie „convingătoare”, cu aproape 70% din voturi.

Succesele celor doi politicieni sârbi au fost confirmat de CEC a Bosniei. Ea a mai spus că participarea la vot a fost de aproape 43% la Srebrenița și de peste 55% la Doboj.

Musulmanii au boicotat scrutinul repetat la Srebrenița pentru că neregulile înregistrate în toamnă nu s-ar fi îndreptat.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG