Linkuri accesibilitate

Viitorul UE, nu Brexit-ul, va domina agenda summitului european de la Sibiu


Summit UE Sibiu
Summit UE Sibiu

Potrivit unor surse apropiate de președinția franceze, Parisul este îngrijorat și de derapajele Românie, legate de statul de drept.

La Sibiu începe miercuri seară summit-ul Uniunii Europene, ultimul înainte de alegerile pentru Parlamentul European de la sfârșitul lunii.

Potrivit unor surse apropiatei președinției franceze, Parisul își pune mari speranțe în relansarea unui proiect comun și a punerii în practică a unui plan („feuille de route”) care să implice într-un mod mult mai serios ansamblul țărilor membre. „Nu se mai poate vorbi, în ajunul alegerilor europarlamentare de anul acesta, de un «nucleu», sau «soclu», franco-german precum cel care a dominat scena europeană de la cuplul Mitterand/Kohl până în prezent”, au declarat Europei Libere, surse apropiate președinției franceze.

Totodată, ele au confirmat faptul că Franța este îngrijorată de derapajele României, legate de statul de drept și independența justiției.

„[...] nu putem să nu remarcăm, cu îngrijorare, repetatele derapaje de la respectarea statului de drept din România. Vom profita de reuniunea de la Sibiu pentru a ne exprima încă odată întregul nostru sprijin pentru acțiunile președintelui [român, Klaus] Iohannis atât în lupta împotriva corupției cât și pentru respectarea și întărirea independenței justiției. Franța susține apărarea statului de drept!”, au declarat pentru Europa Liberă surse autorizate de la Palatul Elysée.

Președintele francez Emmanuel Macron este așteptat joi la Sibiu, unde va ține o conferință de presă, la încheierea summit-ului.

Citiți aici relatarea corespondentului Europei Libere, Paul Cozighian.

XS
SM
MD
LG