Linkuri accesibilitate

Viktor Orbán: Ungaria nu va sprijini pachetul de ajutor UE pentru Ucraina


Premierul ungar Viktor Orbán.
Premierul ungar Viktor Orbán.

Ungaria nu va sprijini planul Uniunii Europene de a institui anul viitor un pachet de asistență de miliarde de euro pentru Ucraina, a declarat vineri la Budapesta premierul ungar Viktor Orbán, spunând că în timp ce țara sa condamnă agresiunea Rusiei și sprijină poporul ucrainean, el nu vrea să pună interesele Ucrainei mai presus de cele ale țării sale, relatează Associated Press.

Planul de asistență al Uniunii Europene va pune la dispoziția Ucrainei 18 miliarde de euro începând de anul viitor, în plăți eșalonate, pentru sistemul energetic și de asistență medicală și pentru plata salariilor și pensiilor.

De ce opune Ungaria

Refuzul Ungariei de a sprijini planul este o amenințare majoră la adresa acestuia, pentru că modificările bugetare ale Uniunii Europene au nevoie de aprobarea unanimă a statelor membre.

Orbán, considerat cel mai apropiat aliat al președintelui rus Vladimir Putin în Uniunea Europeană, s-a opus ferm sancțiunilor europene contra Rusiei din cauza invadării Ucrainei, deși a votat în cele din urmă pentru ele.

Ca o alternativă la planul de ajutor al Uniunii Europene, premierul ungar a recomandat ca cele 27 de state membre să spună cu cât vor să contribuie la ajutarea Ucrainei și să împartă suma „proporțional și onest” între ele, fără să ia împrumuturi în comun pentru a face plățile.

Șeful guvernului de la Budapesta a spus că Ungaria e gata să plătească Ucrainei între 60-70 de miliarde de forinți (152-178 de milioane de dolari) din bugetul său, în termeni bilaterali, o sumă despre care Orbán spune că nu va aduce atingere intereselor naționale ale Ungariei.

Amenințarea guvernului ungar de a se opune prin veto pachetului de asistență pentru Ucraina vine după ce în iunie a respins adoptarea unui acord privind taxarea globală a corporațiilor din UE, și a făcut o campanie masivă în Ungaria contra sancțiunilor împotriva Rusiei. Orbán argumentează că aceste măsuri ar distruge economia Europei și ar împinge Uniunea Europeană mai aproape de intrarea ei înseși în război.

Cum se explică refuzul Ungariei

Dar mai multe voci din Uniunea Europeană spun că acțiunile Budapestei sunt de fapt o încercare de de a forța blocul pan-european să elibereze fondurile de recuperare economică destinate Ungariei care fuseseră suspendate din cauza măsurilor nedemocratice și contra statului de drept adoptate de Orbán în țara sa.

Comisia Europeană a precizat că ajutorul pentru Ucraina va presupune împrumuturi în termeni extrem de favorabili de aproximativ 1,5 miliarde de euro pe lună, posibil începând din luna ianuarie a anului viitor. Ucraina nu va trebui să ramburseze fondurile pentru cel puțin o decadă, urmând ca țările UE să acopere costurile dobânzilor..

Executivul european intenționează să împrumute banii de pe piețele de capital, folosindu-se de credibilitatea combinată a celor 27 de țări membre pentru a obține termeni mai favorabili. Dar acest efort ar avea nevoie de restructurarea parțială a bugetului pe termen lung al Uniunii Europene, și pentru asta e nevoie de aprobarea unanimă a statelor UE, relatează Associated Press.

XS
SM
MD
LG