Linkuri accesibilitate

Viktor Orban obține un al patrulea mandat consecutiv în Ungaria


Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, în fața susținătorilor la Budapesta, după anunțarea rezultatelor parțiale ale alegerilor parlamentare din Ungaria, 3 aprilie 2022.

Partidul Fidesz al prim-ministrului naționalist al Ungariei, Viktor Orban, a obținut o a patra victorie consecutivă la alegerile parlamentare de duminică, majoritatea alegătorilor unguri sprijinindu-i strategia de construire a unui stat conservator, „iliberal”.

Invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie a părut să pună în dificultate campania electorală a lui Orban în ultimele săptămâni, forțându-l să facă manevre dificile pentru a explica relațiile strânse din ultimul deceniu cu președintele rus Vladimir Putin. Dar premierul maghiar și-a convins electoratul de bază că alianța de opoziție formată din șase partide în frunte cu Peter Marki-Zay, care promite că va reface legăturile cu Uniunea Europeană, ar putea duce țara în război, o acuzație pe care opoziția a negat-o, remarcă Reuters.

Liderul opoziției din Ungaria, Peter Marki-Zay, vorbindu-le susținătorilor săi după înfrângerea electorală de pe 3 martie 2022
Liderul opoziției din Ungaria, Peter Marki-Zay, vorbindu-le susținătorilor săi după înfrângerea electorală de pe 3 martie 2022

Înconjurat de membri de frunte ai Fidesz, Orban a spus duminică seara că victoria a venit împotriva tuturor pronosticurilor. „Am obținut o victorie atât de mare, încât poate fi văzută chiar și de pe Lună”, a spus el, adăugând: „Am apărat suveranitatea și libertatea Ungariei”.

Premierul Viktor Orban, în momentul votului, alături de soția sa.
Premierul Viktor Orban, în momentul votului, alături de soția sa.

Rezultatele preliminare arată că Fidesz a obținut 55 la sută din voturi pe lista națională a partidului, în timp ce alianța opoziției, Uniți pentru Ungaria, a ocupat locul al doilea cu 33 la sută, iar partidul Casa Noastră a ocupat locul trei cu 6,45 la sută. Potrivit Comisiei Electorale, alocarea mandatelor parlamentare arată că Fidesz-KDNP are 134 de locuri, alianța opoziției, Uniți pentru Ungaria - 58 de locuri și partidul Casa Noastră - șapte locuri.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG