„Violenţa domestică este în Germania un fenomen cotidian. Victimele nu pot fi lăsate singure. Trebuie să le ajutăm, să le încurajăm şi sprijinim. Numai astfel, făptaşii pot fi traşi la răspundere şi pedepsiţi penal“.
Aceste cuvinte aparţin ministrei de interne din Germania, social-democrata Nancy Faeser, şi au fost rostite cu prilejul prezentării Raportului privind violenţa domestică în Germania, în 2022 („Häusliche Gewalt“ – poate fi descărcat integral aici).
Raportul a fost lansat la Berlin în prezenţa ministrei pentru familie, seniori, femei şi tineret, ecologista Lisa Paus, şi a preşedintelui Oficiului pentru Combaterea Criminalităţii (Bundeskriminalamt - BKA), Holger Münch.
În cursul prezentării s-a arătat că actele de violență înregistrate în cadrul familiilor și parteneriatelor au crescut semnificativ în ultimii ani. Numărul victimelor înregistrate a crescut cu 13 la sută în ultimii cinci ani. Pe lângă actele între parteneri, violența domestică include și violența în familie, de exemplu, împotriva copiilor și a celor care au nevoie de îngrijire (oameni în vârstă, cu dizabilităţi, bolnavi, neajutoraţi etc.)
Peste 150 de oameni au fost uciși de partenerii lor, se mai arată în Raportul care cuprinde 113 de pagini.
În ultimul an, s-a înregistrat o creștere a violențelor cu 9,4 procente, faţă de anul precedent, în care au fost implicaţi parteneri intimi. Statistica a reţinut un număr de peste 157.000 de cazuri.
Români implicaţi în acte de violenţă domestică
Dintre cazurile de violenţă între cupluri, înregistrate anul trecut, 5.366 au avut loc în familii de migranţi (din Turcia 20,1 %, Siria 8,6 %, Polonia 6,5 %, România 4,7 %, Afganistan 4,3 %, Serbia 4,1 %.)
Circa 80 la sută dintre victime au fost femei. Făptaşii sunt într-o proporţie de aproape 80 la sută bărbaţi. Anul trecut au fost ucise de către parteneri 133 de femei. 19 bărbaţi au fost ucişi de către partenere. Cei mai mulţi dintre făptaşi, cât şi cei din rândurile victimelor, sunt persoane între 30 şi 40 de ani.
Ministra de interne Faeser a precizat că făptaşii ar trebui sancţionaţi după prima violenţă. Asta presupune că ar trebui să li se interzică imediat să mai stea în aceeaşi locuinţă cu partenerul agresat sau cu partenere agresată. Pentru a controla această interdicţie ar fi necesară o modificare a legislaţiei.
Raportul cuprinde pentru prima dată cazuri de violenţă interfamilială, adică manifestări de agresiune contra unor copii, unor părinţi, fraţi, surori sau rude. În peste 35 la sută din cazurile de violenţă împotriva copiilor, care au fost înregistrate, agresiunea a fost comisă numai de unul dintre soţi.
240.547 de victime
Numărul total al victimelor diferitelor forme de violenţă domestică, înregistrat anul trecut, este de 240.547.
Cazurile cuprinse în Raport nu reflectă în totalitate situaţia din Germania. Multe fapte rămân nedescoperite, fiindcă nu se înaintează plângeri adresate autorităţilor. Pentru a aduce mai multă lumină în această zonă gri, se va întocmi un studiu care va cuprinde date statistice privind violenţa domestică. Pentru întocmirea studiului urmează să fie chestionate peste 22.000 de persoane. Rezultatele şi analiza datelor vor fi prezentate în 2025.