Linkuri accesibilitate

Viorica Dumbrăveanu: Testele rapide pentru coronavirus sunt ineficiente și nesigure


Testele rapide pentru prezența coronavirusului de tip nou sunt ineficiente și nu pot asigura garanție sută la sută cu privire la prezența sau inexistența infecției COVID-19, a declarat ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu. Ea face această declarații pentru că în spațiul public apar tot mai multe speculații cu privire la testele rapide, transmite IPN.

Într-o conferință de presă de joi,Viorica Dumbrăveanu a afirmat că a discutat din nou subiectul cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică și cu reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății. „Nici nouă, autoritate centrală, cu laborator care este acreditat de Organizația Mondială a Sănătății, nouă nu ni se recomandă testele rapide, care iau amploare. Și se face publicitate, se propun în vânzări”, explică Viorica Dumbrăveanu.

Ea susține că, și în condițiile în care testul rapid indică rezultat negativ, Organizația Mondială a Sănătății accentuează necesitatea ca persoana cu simptome de COVID-19 să fie supusă testelor de laborator. „Ea nu este scutită oricum de acest test de laborator. Respectiv, noi nu recomandăm acele teste, nu recomandăm în cazul dat testele care se fac în clinicile private. Vom decide și aici ce poziție să luăm”, a notat Viorica Dumbrăveanu.

OMS a confirmat că, până la sfârșitul zilei, în Republica Moldova urmează să ajungă o mie de teste, mai spune ministra. Tot în următoarele 24 de ore vor ajunge în țară și alte bunuri donate de OMS: corturi medicale, echipament de protecție medicală mai sporită pentru personal.

Centrul European pentru Controlul Bolilor a anunțat că, începând cu 31 decembrie 2019 și până la 11 martie, au fost raportate 118 619 cazuri COVID-19 (confirmate clinic și de laborator) și 4 292 decese. În Republica Moldova, au fost confirmate patru cazuri de coronavirus de tip nou.

XS
SM
MD
LG