Linkuri accesibilitate

Virusul dă peste cap planurile convențiilor partinice în Statele Unite


Doi rivali, președintele SUA Donald Trump și contracandidatul său democrat, Joe Biden
Doi rivali, președintele SUA Donald Trump și contracandidatul său democrat, Joe Biden

În Statele Unite ale Americii, cursa pentru Casa Albă intră pe ultima turnantă.

În cursa electorală din Statele Unite, președintele Donald Trump și rivalul său democrat, Joe Biden, caută în ultimul moment locuri și metode propice pentru a accepta în mod grandios, dar sigur, nominalizarea la alegerile din 3 noiembrie din partea partidelor lor, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Virusul dă peste cap planurile convențiilor partinice în Statele Unite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00
Link direct

Trump a spus miercuri că se gândește să țină un discurs de acceptare chiar la Casa Albă, ceea ce ar putea încălca normele etice. Biden, pe de altă parte, a renunțat să mai accepte nominalizarea la 20 august în Milwaukee, unde partidul său pregătea de peste un an o convenție „masivă”.

Associated Press amintește că în Statele Unite convențiile prezidențiale sunt o componentă de bază a procesului politic, și s-au ținut chiar și în vremuri grele, de pildă în timpul Războiului Civil sau al celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pandemia, însă, se dovedește a fi un obstacol mai redutabil.

Echipele de campanie ale celor doi candidați caută de aceea mijloace alternative de a feri lumea de virus ajungând în același timp cu mesajele lor la candidați – de pildă prin televiziune și manifestări virtuale.

AP notează că schimbarea i-a dezamăgit pe mulți „spectatori veterani” ai convențiilor, dar oficialii de campanie sunt de acord că pentru marea masă a alegătorilor, în epoca rețelelor sociale nu este important unde se ține convenția.

Trump plănuise inițial să accepte nominalizarea la Charlotte, în Carolina de Nord, adică în cel mai mare oraș dintr-un stat-cheie, tradițional disputat. Numai că s-a lovit de opoziția guvernatorului Roy Cooper, un democrat, care nu i-a promis că va ridica restricția adunării unui număr mare de oameni, de dragul convenției republicane.

Trump s-a „reorientat”, frustrat, spre Florida, dar COVID-19 i-a stricat și acest plan, lovind din plin statele americane din sud.

Într-un interviu telefonic transmis miercuri la televiziune, Trump a spus că prima seară de convenție va „porni” de la Charlotte, dar restul programului va fi transmis din alte locuri, inclusiv, poate, de la Casa Albă – o idee care va ridica cu siguranță semne de întrebare de natură etică și juridică. Trump știe acest lucru, așa că a adăugat în interviul telefonic că varianta Casei Albe ar fi și mai „ieftină”.

Democratul Joe Biden nu a avut rezerve ca Trump să ia în calcul variante mai modeste de convenție, exprimându-și rețineri față de ideea unei săli mari, pline, chiar înainte ca oficialii democrați să ia decizia trecerii „în virtual”, miercuri.

Cei care-l cunosc personal știu, totuși, că este puțin dezamăgit, întrucât este un politician „tactil”, care are nevoie de contact direct cu alegătorii.

Chiar și înaintea COVID-19, scrie AP, marile show-uri politice electorale americane și-au cam pierdut importanța practică și popularitatea. Convențiile rămăseseră totuși ocazii pentru zeci de mii de delegați, oficiali aleși, șefi de partid, activiști și jurnaliști să se întâlnească, asta chiar dacă nominalizarea propriu-zisă devenise o formalitate.

Înaintea alegerilor americane de la 3 noiembrie, au apărut noi semnale că sistemul electoral ar fi amenințat de forțe străine.

AP a relatat la 1 august că oficiali din servicii de informații au confirmat recent că forțe străine caută în mod activ să compromită comunicațiile private ale „campaniilor politice americane, ale candidaților și altor ținte politice”, șubrezind între timp și infrastructura electorală națională. Forțele străine răspândesc de asemene informații false menite să inducă printre alegători confuzie.

AP amintește că nu există dovezi că inamicii Statelor Unite ar fi reușit deja să se infiltreze în sistemele electorale sau în campanii, dar echipa lui Biden a spus în ultimele zile ale lunii iulie că s-a confruntat cu mai multe asemenea amenințări.

Colaboratorii lui Biden au refuzat să dea detalii, de teamă să nu furnizeze adversarilor noi puncte de reper.

Potrivit AP, echipa lui Biden este tot mai îngrijorată că surse pro-ruse au transmis deja echipei lui Trump și aliaților lui republicani din Congres informații false care să micșoreze șansele democratului.

Echipa lui Trump a refuzat până acum să spună deschis dacă a primit din străinătate materiale referitoare la Biden. Trump a fost supus anul trecut procedurii de impeachment, după ce s-a descoperit că a făcut presiuni asupra președintelui Ucrainei ca să-i dea informații compromițătoare despre activitățile fiului lui Biden în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG