Intr-un interviu acordat la spotmedia.ro, Dan Dungaciu abordează și problematica legată de Republica Moldova, în cadrul unei analize mai largi a contextului geopolitic. La acest nivel, Dungaciu vede în viitor o confruntare (nu neapărat militară) între singurii poli puternici: America și China. În opinia sa, Uniunea Europeană, și România deci, trebuie să aleagă, iar analistul crede că, finalmente, China va avea drept adversar un triunghi format din Statele Unite, Uniunea Europeană și Rusia. Confruntată cu „bătălia dintre America și China, care va configura o nouă ordine mondială, scrie Dungaciu, România a rămas încremenită în proiect și nu are niciun plan și nicio viziune pentru viitor”. Nici măcar relativ la Republica Moldova, care a ajuns cel mai sărac stat din Europa, un stat cu adevărat „eșuat”, și pe fondul crizei coronavirusului, cu care actuala putere nu știe să se lupte. Mai mult, politicienii se folosesc de COVID-19 ca să-și atingă țintele electorale. Maia Sandu este pomenită ca „așteptând” ca actualul guvern să facă și mai multe greșeli încât asta să-i ușureze drumul spre poziția de președinte al țării. Acesta ar fi motivul, rezultă din interviul-analiză, pentru care o parte a opoziției proeuropene nu e dispusă să preia guvernarea printr-o moțiune de cenzură.
Radu Carp abordează pe blogurile Adevărul transformarea celebrei catedrale-muzeu Hagia Sophia în moschee, după ce o instanță din Turcia a decis astfel. Este finalul democrației edificate de Atatürk (cât a mai rămas din ea sub domnia îndelungată a lui Regep Tayyp Erdogan), iar acesta este un gest simbolic. Erdogan a încercat să apere decizia de a anula statutul de muzeu al catedralei ortodoxe, cu argumente invalide însă, consideră Radu Carp. Hagia Sophia, spune el, „a făcut obiectul unei cuceriri. (...)a fost într-adevăr transformată în moschee odată cu căderea Imperiului Bizantin dar nu a avut loc un transfer de proprietate”. Erdogan ar fi trebuit să inițieze discuţii cu Patriarhia Ecumenică pentru un asemenea transfer, așa cum s-a procedat cu o fostă biserică ortodoxă devenită moschee la Damasc. Va urma probabil o lungă dispută juridică la nivel european.
Întârziate din nou, sau poate nu, în România vor fi alegeri locale și parlamentare. Marius Ghilezan observă în România liberă un paradox: liberalii aflați la guvernare nu scad în sondaje, dar nici social-democrații aflați în opoziție nu cresc. De crescut crește însă popularitatea partidului Pro România. Victor Ponta, s-a retras la timp din PSD evitând eticheta care se pune acum automat, crede Ghilezan: pesedist egal „hoț”. PSD-ul ar fi total blocat, „fără vână”, fără strategie de apărare, cu potențiali lideri slabi: Paul Stănescu e un fost baron notoriu, Marcel Ciolacu „un dandy care agaţă fete, dar nu aduce voturi”, iar Eugen Orlando Teodorovici „e bun la paranghelii, știe să facă șotii și să vorbească vulgar”. Pe scurt „PSD e o balenă eșuată. Nu o mai poate duce cineva înapoi”, în timp ce „PNL se bucură de o maxima îngăduință. Într-un confort de acceptare, oamenii nu vor să audă mesajele negative elaborate și transmise de opoziție”, este diagnosticul comentatorului de la România liberă.
Tot într-un interviu este turnată și analiza lui Sebastian Lăzăroiu despre alegerile locale pentru București. Pe republica.ro, el insistă că, dacă PNL și USR-PLUS nu se înțeleg și pentru primăriile de sector, candidatura lui Nicușor Dan la capitală, deși cu șanse de victorie, va fi inutilă. Intrarea în joc a lui Victor Ponta (tot pentru București) vizează tocmai electoratul USR-PLUS, de care crede că va avea nevoie la prezidențialele din 2024.