Președintele rus Vladimir Putin a criticat din nou scutul american antirachetă amplasat în România și Polonia, afirmând că acesta reprezintă „o amenințare” pentru armata rusă și „disturbă echilibrul geostrategic”. Într-un lung interviu cu cotidianul francez „Le Figaro”, Putin a susținut că actualele tensiuni, care decurg din amplasarea scutului antirachetă, puteau fi evitate.
Președintele rus a reluat teza că Occidentul și-ar fi încălcat primisiunea făcută Rusiei imediat după destrămarea Uniunii Sovietice că NATO nu se va extinde în țările est-europene.
Tot în interviul cu „Le Figaro”, Vladimir Putin a respins categoric orice amestec al Rusiei în campaniile electorale din Statele Unite sau Franța. Luni, după întrevederea de la Versailles cu președintele Emmanuel Macron, acesta din urmă a reproșat mediilor rusești finanțate de stat că ar fi încercat să influențeze alegerile prezidențiale din Franța. Macron a fost primul lider occidental care a făcut acest reproș în public, la o confertință de presă cu un demnitar rus, în acest caz președintele Putin.
Referitor la Siria, Vladimir Putin a declarat că nu crede că președintele sirian ar fi ordonat atacuri cu arme chimice, aceste acuzații fiind numai pretexte pentru a „mențiune presiunile, inclusiv militare” împotriva lui Bashar al-Assad. În acest moment, a continuat Putin în interviul cu cotidianul Le Figaro, prioritatea în Siria este crearea zonelor de „securitate”, care ar putea permite continuarea negocierilor până la găsirea unei soluții politice.
Cât privește conflictul din Ucraina, pentru Vladimir Putin este un conflict intern pornit de la schimbarea de putere din 2014, în urma valului de proteste. Putin susținte că vina pentru acest conflict o poartă „autoritățile de la Kie”', nu sprijinul oferit de Moscova separatiștilor proruși, cum afirmă guvernele occidentale.
Prin urmare, Putin a cerut guvernului ucrainean să-și retragă trupele de pe linia de front, să acorde autonomie regiunilor din est și să ridice presupusa blocadă economică.