Linkuri accesibilitate

Vl. Soloviov (Kommersant): Kremlinul a învățat lecția anului 2003, eșecul dorinței de a soluționa criza transnistreană de sine stătător


Vladimir Soloviov în studioul Europei Libere la Chișinău
Vladimir Soloviov în studioul Europei Libere la Chișinău

Un dialog cu autorul interviului cu Dmitri Kozak pentru cotiudianul „Kommersant”

Jurnalistul Vladimir Soloviov a publicat în cotidianul Kommersant de la Moscova un interviu cu Dmitri Kozak, vicepremierul rus responsabil cu relațiile economice ruso-moldovene, despre atitudinea îngăduitoare a Kremlinului față de coaliția temporară dinre socialiștii moldoveni și Blocul ACUM, atitudine similară cu cea exprimată de Uniunea Europeană. Kozak dezminte afirmațiile fruntașilor Partidului Democrat din Moldova că președintele moldovean Igor Dodon ar fi avansat ideea federalizării RM pe lista de precondiții pentru formarea unei majorități parlamentare dintre socialiști și democrați. Portrivit lui Kozak, lucrurile ar sta exact invers, adică liderul democraților Plahotniuc ar fi optat pentru federalizare, contrar atitudinii rezervate a Kremlinului față de o soluție identică ratată în urmă cu 16 ani când ea a fost respinsă de președintele de atunci Vladimir Voronin. Vasile Botnaru a stat de vorbă cu autorul interviului și prezintă un rezumat al dialogului despre dialogul cu Dmitri Kozak.

L-am întrebat pe colegul nostru de la Kommersant cine pare mai convingător, că doar avem în balanță probe inegale. Pe de o parte secvențele video prezentate la câteva posturi de televiziune, care l-ar inculpa pe Dodon de trădare de patrie împotriva afirmațiilor, neacoperite, ale lui Dmitri Kozak. Soloviov firește a evitat să le judece, dar a ținut să își exprime rezervele față de decuparea imprimării video. Dacă se pretinde a ni se servi un thriller, atunci să-l pună pe post cap-coadă fără fragmentare suspectă, zice Soloviov.

L-am întrebat pe Soloviov cum se explică faptul că Moscova, în loc să sprijine poziția dură a Transnistriei, cea care și-ar dori modelul federal de relații cu Chișinăul, iată că procedează invers. După părerea jurnalistului, explicația e simplă - Kremlinul a învățat lecția anului 2003, când i-a jucat festa dorința aprigă de a soluționa criza transnistreană de sine stătător, fără să se pună de acord cu Occidentul. Adică să smântânească oalele. De atunci Kremlinul suflă în apă rece, conchide Soloviov.

Urmând aceeași albie l-am întrebat pe colegul nostru de ce Kremlinului i s-a părut mai agreabilă alianța socialiștilor cu frmațiuni de dreapta, în loc să-i fi determinat să se asocieze cu democrații lui Plahotniuc.După părerea lui Soloviov, Kremlinul s-a convins că liderul democraților este toxic, deci nu e frecventabil. Și în rândul al doilea, Moscova consideră că Blocul ACUM nu are potențial ca să surclaseze Partidul Socialiștilor, nici măcar pe termen scurt, chiar dacă a cedat la maxim pârghiile executivului.

XS
SM
MD
LG