Statutul de neutralitate al R. Moldova revine tot mai în discuție pe fundalul războiului din Ucraina. Colega noastră Valentina Ursu l-a întrebat pe fostul reprezentant permanent al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, cât de avantajos mai este acest statut, ținând cont de noile realități.
Fostul ambasador moldovean la ONU Vlad Lupan e de părere că neutralitatea Republicii Moldova, așa cum a fost concepută ea în 1994, chiar dacă au existat anumite condiții dificile, nu a dus la rezultatul scontat, nu au fost retrase trupele ruse, în al doilea rând, R Moldova nu și-a asigurat neutralitatea printr-o armată care să fie capabilă să respingă un atac potențial. El sugerează că acest atac potențial nu poate veni acum, dar acum o lună au fost momente destul de dificile, însă pentru neutralitate nu există garanții din partea altor actori, iar dacă ar exista, nu se poate vorbi despre o certitudine. Pentru că Ucraina a avut garanții prin Memorandumul de la Budapesta din 1994 și oricum a fost atacată. Cu alte cuvinte, R Moldova nu are o neutralitate care să-i garanteze siguranța Republicii statului.
Comentând declarațiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov care cheamă Moldova să se abțină de la acțiuni care ar aduce atingere relațiilor cu Federația Rusă și, așa cum spune el, „să nu se lase influențate de forțe care vor să implice Moldova în campania antirusească”, Vlad Lupan a spus Europei Libere că Moscova încearcă să distragă atenția de la războiul ruso-ucrainean spre Republica Moldova. Federația Rusă are, pe de o parte, un interes major de a schimba atenția comunității internaționale de pe pierderile sale din Ucraina spre Republica Moldova, ei au interes de a crea și o anumită animozitate între Ucraina și Republica Moldova. Al doilea motiv este pe lângă faptul că Federația Rusă a avut și continuă să aibă un interes sporit în regiunea transnistreană a Republicii Moldova din motive militare, însă investiția Federației Rusiei în Republica Moldova este una politică.
„Republica Moldova se află departe de Federația Rusă, ea se află în spatele Ucrainei, crearea unei Republici Moldova relativ ostilă Ucrainei este un element important și, mai mult decât atât, declarațiile lui Serghei Lavrov se suprapun cu declarațiile lui Igor Dodon, în mod particular după 9 mai, dar, în același timp, ele merg împotriva vizitei președintei Maia Sandu la Bruxelles și integrării europene a Republicii Moldova.
Cu alte cuvinte, Federația Rusă simte că pierde Republica Moldova, prin declarațiile sale ea demonstrează că continuă să gândească în mod imperial în exclusivitate și în mod ocupațional crede că Republica Moldova în continuare trebuie să-i aparțină, că cetățenii Republicii Moldova nu au niciun drept de a-și decide propria soartă și prin declarațiile sale, fără absolut nicio bază, continuă să insiste cu subiectul NATO care nu are nicio legătură cu Republica Moldova.
„Pentru Rusia nu există nicio diferență între NATO și Uniunea Europeană, ei simt că pierd Republica Moldova, pentru ei asta este important și astea sunt motivele declarațiilor e lui Lavrov, și cele anterioare ale subalternei sale Zaharova”, spune fostul ambasador moldovean la New York.
Despre inițiativa deputaților din fracțiunea parlamentară a Blocului comuniștilor și socialiștilor care au propus un proiect de lege privind statutul de neutralitate al Republicii Moldova Vlad Lupan spune:
„Republica Moldova deja are această prevedere a articolului 11 în Constituție, nu există o prevedere mai înaltă, o lege nu poate deveni mai puternică decât Lege Supremă, nu este numaidecât nevoie de o lege privind neutralitatea când deja ai o prevedere în Constituție, însă această prevedere nu ne-a ajutat în niciun fel în sensul în care trupele Federației Ruse n-au plecat. Este absolut clar că aceste inițiative la momentul actual și prin intermediul faptului că dl Dodon avea pregătită o rezoluție ONU, când era președinte, pentru statutul de neutralitate al Republicii Moldova, ele toate sunt o parte din campania Federației Ruse cu care el este legat. Este un subiect, pe de o parte, important, pe de altă parte, vizibil apărut acum pe 9 mai, în timpul războiului ruso-ucrainean, cu persoane și partide politice legate de principalul invadator și violator al neutralității și acordurilor internaționale și al tuturor garanțiilor de neutralitate. Nu putem crede unor asemenea inițiative.”
„Cu alte cuvinte, să nu uităm că populația de asemenea reacționează și la prețurile la gaz, dacă se întâmplă o creștere de prețuri, populația va fi nemulțumită, indiferent de motiv. Deci, da, există anumite sensibilități. Federația Rusă le cunoaște, discuțiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă au avut loc și anterior nu doar pe gaz, la un moment dat, chiar dl Lavrov în toamna anului trecut a menționat că Republicii Moldova i se interzice contactul adecvat cu Federația Rusă, s-a jeluit Occidentului pe faptul acesta, ceea ce demonstra că autoritățile Republicii Moldova, guvernul actual au încercat să meargă mai departe, posibil până la contactele de ordin economic, atragerea investițiilor din Federația Rusă, nu sunt sigur care au fost subiectele exacte. Deci, relații există, discuții există și, da, Republica Moldova înțelege foarte bine că pe subiectul gazelor și pe subiectul exporturilor suntem în continuare flexibili; pe subiectul transnistrean suntem mai puțin sensibili, însă subiectul gazelor și exporturilor afectează în mod direct populația, iar asta are consecințe directe asupra votului la alegerile următoare care vin, sprijinului către partidele politice. Da, există mesaje către Republica Moldova, această mesagerie este direcționată anume acum, în perioada războiului din Ucraina, din motivele pe care le-am spus – să distragă parțial atenția de la Ucraina, dar și pentru a da din deget autorităților Republicii Moldova care, iată, se duc la Bruxelles, primesc promisiuni de intrare relativ rapidă, în urma reformelor, evident, ale Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ei simt o anumită pierdere. E o situație cu mai mulți factori”, a spus în încheiere fostul ambasador moldovean la ONU, Vlad Lupan.