Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin în Crimeea: la cinci ani de la anexare


Președintele Vladimir Putin a vizitat complexul memorial Kurgan Malahov din Sevastopol, Crimeea, 18 martie, 2019
Președintele Vladimir Putin a vizitat complexul memorial Kurgan Malahov din Sevastopol, Crimeea, 18 martie, 2019

Înainte de aniversarea de astăzi, Uniunea Europeană a repetat că nu va recunoaște „anexarea ilegală” a peninsulei și va susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat astăzi peninsula Crimeea pentru a marca împlinirea a cinci ani de la anexarea peninsulei ucrainene. Occidentul și Ucraina acuză Rusia de încălcarea dreptului internațional, aplicându-i o serie de sancțiuni, atât pentru anexarea Crimeii, cât și pentru sprijinul militar acordat separatiștilor pro-ruși în războiul declanșat ulterior în estul Ucrainei.

Vladimir Putin a inaugurat luni două centrale electrice în orașele Sevastopol și Simferopol. Ele vor produce exact atâta energie electrică cât se importa în peninsulă din „țara vecină”, Ucraina, a spus liderul rus.

Vorbind la inaugurare, Putin a declarat că „s-a făcut încă un pas mare în eforturile de întărire a securității energetice a Peninsulei Crimeea și a întregii regiuni sudice a Federației Ruse”.

Centralele electrice Tavria și Balaklava au fost lansate parțial anul trecut, dar astăzi au atins capacitatea deplină de 940 de megawați. În 2017, ele s-au aflat în centrul unui scandal internațional, după ce Rusia le-a dotat cu turbine de gaze furnizate de Siemens.

Compania germană a spus că a fost trasă pe sfoară și că Rusia a încălcat contractul, care prevedea că turbinele livrate de ea vor fi folosite în altă parte. În consecință, Uniunea Europeană a introdus o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei.

Sancțiunile au fost extinse din nou pe 15 martie atât de Uniunea Europeană, cât și de Statele Unite și Canada. Înainte de aniversarea de astăzi, Uniunea Europeană a repetat că nu va recunoaște „anexarea ilegală” a peninsulei și va susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Șefa politicii externe europene, Federica Mogherini, a deplâns și condamnat violarea drepturilor omului în Crimeea după anexare, inclusiv a minorității tătare. Mogherini a spus că „militarizarea tot mai mare a Crimeii și portului Sevastopol are un impact negativ asupra securității în Marea Neagră în întregime”.

Federica Mogherini
Federica Mogherini

Ea a cerut eliberarea militarilor și vaselor militare ucrainene capturate la sfârșitul anului trecut de Rusia în apropierea Strâmtorii Kerci – o „consecință a anexării ilegale”, a spus Mogherini.

Anexarea Crimeii a avut loc la mai puțin de o lună de la răsturnarea de la putere a președintelui pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, pe 20 februarie 2014. În peninsulă au debarcat atunci forțe ruse deghizate sau „omuleți verzi”, după cum li s-a spus, organizându-se rapid un referendum.

​Când Vladimir Putin a semnat decretul de anexare pe 18 martie 2014, marea majoritate a rușilor l-a sprijinit, iar popularitatea i-a crescut spectaculos. La cinci ani de atunci, când ratingul i-ar fi potrivit sondajelor de opinie în declin pe fundalul dificultăților economice, iar rușii nu ar mai vedea așa limpede beneficiile anexării, Putin a semnat un alt decret. El a promulgat luni, 18 martie, o lege care prevede pedepse cu până la 15 zile de închisoare pentru insultarea instituțiilor și simbolurilor de stat ale Rusiei și permite autorităților să închidă website-urile care ar difuza știri considerate false.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG