Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin a declarat că Rusia va continua să dezvolte noua armă care a provocat accidentul nuclear de la Nionoks


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, înmânând distincții post-mortem rudelor victimelor accidentului din august 2019 de la Nionoks. 21 noiembrie 2019

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va continua să dezvolte noua armă care în august a provocat un accident nuclear în timpul testării. Vorbind joi, la ceremonia de la Kremlin în memoria victimelor accidentului, Putin a calificat drept fără egal pe plan mondial „noul sistem de propulsie a rachetelor” care era testat în august când a avut loc accidentul soldat cu moartea a cinci angajați ai Agenției nucleare ruse (Rosatom) şi a doi militari la baza de testare Nionoks de lângă Severodvinsk (regiunea Arhanghelsk, în nordul Rusiei).

„Faptul în sine de a deține astfel de tehnologii unicat constituie astăzi cea mai importantă garanție fiabilă a menținerii păcii pe planetă”, a mai spus președintele rus.

Circumstanțele accidentului nu au fost încă elucidate, nici impactul local și regional al posibilelor emisii radioactive. În octombrie, un reprezentant al Departamentului de Stat declara că Statele Unite au ajuns la concluzia că explozia din august a avut loc în timp ce se încerca recuperarea din mare a unei rachete cu propulsie nucleară, scufundată în timpul unui test.

XS
SM
MD
LG