Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin avertizează din nou că Rusia ar putea întrerupe tranzitul de gaze prin Ucraina


Președintele rus Vladimir Putin
Președintele rus Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat din nou joi că există riscuri ca tranzitul de gaz natural spre Europa prin Ucraina să se întrerupă.
Prezentul acord privind tranzitul de gaz între Rusia şi Ucraina expiră la finalul acestui an iar Moscova a anunţat că ia în considerare încheierea numai a unui acord pe termen scurt cu Kievul. Între timp, va fi terminat și proiectul Nord Stream 2 (care tocmai a primit undă verde de la Germania și Danemarca), ceea ce va permite Rusiei să exporte gaze spre Europa, principala sa piața de export, prin gazoducte care străbat Marea Baltică, ocolind Ucraina. Întreruperea tranzitului prin Ucraina ar putea crea probleme serioase Moldovei, care riscă să rămână fără gaze la iarnă deși fostul guvern al Maiei Sandu dar și președintele Igor Dodon au asigurat că există soluții temporare.

Cu prilejul unei conferinţe de presă desfăşurate în Brasilia, la finalul summitului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) Putin a salutat și încetarea ostilităţilor între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi în două dintre punctele tensionate din estul Ucrainei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG