Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: băncile occidentale nu au plătit pentru gazul rusesc


Vladimir Putin la o reuniune dedicată din sectorul energetic al Rusiei, Moscova, 14 aprilie
Vladimir Putin la o reuniune dedicată din sectorul energetic al Rusiei, Moscova, 14 aprilie

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat băncile occidentale că nu au plătit pentru gazul rusesc, după ce a solicitat țărilor membre în Uniunea Europeană și altor state să plătească în ruble livrările de gaz primite din Rusia. Vorbind pe 14 aprilie la o reuniune dedicată situație curente din sectorul energetic al țării sale, Putin i-a acuzat pe partenerii occidentali pentru „restanțe la plata livrărilor de resurse energetice rusești la export”.

Liderul de la Kremlin spune că băncile din „aceste extrem de neprietenoase țări blochează transferarea plăților”. Luna trecută, Putin a cerut țărilor din Uniunea Europeană să plătească în ruble pentru gazele rusești, după ce sancțiunile internaționale impuse Rusiei din cauza războiului declanșat în Ucraina au început să lovească greu această țară, și în special moneda sa națională, rubla. Pentru a se supune solicitării lui Putin, țările europene care au impus sancțiuni Kremlinului, împreună cu Marea Britanie, Canada, Japonia, Elveția, Ucraina și Statele Unite, ar urma să cumpere ruble la rata fixată de Banca centrală de la Moscova pentru a plăti gazul rusesc.

Măsura ar întări moneda rusească prin creșterea cererii. În remarcile sale din 14 aprilie, Putin a declarat că Moscova va riposta, dacă Occidentul decide să impună un embargo pe gazele și petrolul din Rusia, un embargo solicitat Occidentului de către Ucraina.

XS
SM
MD
LG