Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: recentele manevre NATO din Marea Neagră sunt provocatoare


Imagine generică.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus într-un interviu difuzat sâmbătă că Moscova consideră recentele exerciții militare din Marea Neagră cu participarea navelor americane și din alte țări NATO drept provocatoare. În interviul cu televiziunea de stat Vesti, Putin a spus că ministerul rus al apărării a vrut să riposteze cu propriile exerciții militare, neplanificate, dar el s-a opus, ca să nu provoace „escaladarea situației”.

Comentariile lui Putin vin la scurt timp după ce Statele Unite și alte țări occidentale și-au exprimat îngrijorarea față de activitățile intensificate ale armatei ruse aproape de granița cu Ucraina. Uniunea Europeană a spus vineri că este alarmată de activitățile militare rusești din apropierea graniței ucrainene. Miercuri, șeful diplomației SUA Antony Blinken a avertizat Rusia să nu facă încă „o mare greșeală” în privința Ucrainei, cum a fost cea din 2014, când a masat trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina, sub pretextul fals că ar fi fost provocată. „Nu știm precis care sunt intențiile Rusiei, dar cam știm cum acționează în general”, a spus Blinken la o conferință de presă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insistat însă vineri că Rusia „nu reprezintă o amenințare pentru nimeni”, și a acuzat țările NATO că ar recurge la acțiuni „de provocare”. Ministrul de externe al Ucrainei urmează să discute cu secretarul-general NATO Jens Stoltenberg luni, la Bruxelles.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG