Linkuri accesibilitate

Vladimir Socor (analist): „Este o parodie a sistemului parlamentar care discreditează parlamentarismul”


Curtea Constituţională urmează să analizeze miercuri, 28 aprilie, legalitatea instituirii stării de urgență, care este, momentan, singurul obstacol în fața planului președintei Maia Sandu de a dizolva cât mai repede Parlamentul pentru a convoca alegeri generale anticipate. Instituită de majoritate parlamentară creată în jurul Socialiştilor pentru lupta cu pandemia de coronavirus, starea de urgență este criticată, pe de altă parte, de susținătorii președintei Maia Sandu, care cred că PSRM nu vrea altceva decât să amâne scrutinul anticipat. Cei care cer anularea stării de urgență, decretată pe 60 de zile, consideră că aceasta nu putea fi cerută decât de guvern și președintă, nu de deputați, cum s-a întâmplat în cazul de față.

Contra-argumentul este că actualul guvern, fiind interimar, nu avea mijloacele necesare pentru a lupta cu pandemia de coronavirus și nici dreptul de a cere impunerea stării de urgență în Parlament. Liderul Socialiştilor, Igor Dodon susţine că dacă starea de urgenţă va fi anulată, Moldova se va pomeni într-o situaţie fără precedent şi a ameninţat cu proteste, dar PSRM s-a declarat recent dispus să negocieze data anticipatelor. Un punct de vedere din Occident al analistului politic american Vladimir Socor despre criza politică şi constituţională pe care o traversează R. Moldova.

Interviu cu analistul american Vladimir Socor despre criza politică din R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:03 0:00
Link direct

Europa Liberă: Discutăm despre ultimele evoluții de pe scena politică din Republica Moldova. Se părea că incertitudinea politică se apropie de sfârșit, odată ce Înalta Curte a anunțat că s-au întrunit toate condițiile pentru dizolvarea parlamentului, dar iată că, între timp, parlamentarii, cei din PSRM și cei din platforma „Pentru Moldova”, inclusiv Partidul „Șor” au dat peste cap anumite lucruri. Cum vi se pare Dvs. lupta aceasta crâncenă între cele două instituții – prezidențială și parlamentară?

Vladimir Socor: „Am văzut că mulți comentatori de la Chișinău vorbesc despre o luptă între două instituții. Nu e vorba despre două instituții, e vorba despre două perspective complet diferite asupra viitorului Republicii Moldova. Nu e vorba despre faptul că parlamentul ca atare are un punct de vedere asupra viitorului Republicii Moldova, o parte a parlamentului, suficientă pentru a bloca procesele politice, se agață de putere cu orice preț în parlament. Parlamentul este la ora actuală controlat de oamenii lui Plahotniuc și ai lui Șor.”

Europa Liberă: Dar cele două tabere se învinuiesc reciproc că ar fi uzurpat puterea?

Vladimir Socor: „Argumentele constituționale sunt foarte dificil de urmărit. Partida, pe care aș numi-o partida Plahotniuc-Șor, încearcă cu orice preț să se mențină la putere în parlament. Ea nu categoric, dar la o diferență mică domină parlamentul și cu această acțiune de blocaj a blocat tot procesul politic. Nu este vorba despre un conflict între instituții, e vorba despre un conflict între viziuni asupra viitorului Republicii Moldova, iar cei din parlament care reprezintă viziunea lor sunt oamenii trecutului, oamenii corupției, oamenii stagnării.”

Europa Liberă: Și se vor descurca de unii singuri pe interior, pentru că după ce deputații din Parlament au încercat de a o înlocui pe președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, cu un candidat ales de deputați la 23 aprilie, au început să vină critici, critici de peste hotare, în primul rând de la autoritățile Uniunii Europene, dar și Statele Unite ale Americii au criticat, așa cum spun ei într-un comunicat de presă, „atacul evident la independența Curții Constituționale de la Chișinău”, dar au venit și reacții de la Moscova, cerându-se ca SUA și UE să nu se amestece în treburile Republicii Moldova?

Moscova apără, protejează propria ei investiție în viața politică a Republicii Moldova.

Vladimir Socor: „Moscova apără, protejează propria ei investiție în viața politică a Republicii Moldova. Investiția Moscovei este Partidul Socialiștilor, Moscova dorește ca Partidul Socialiștilor și, dacă e necesar, împreună cu oamenii lui Șor, să rămână la putere în parlament cât mai mult timp posibil, pentru a amâna alegerile și pentru a scădea din ratingul Partidului Acțiune și Solidaritate și din ratingul președintei Maia Sandu. Desigur că în alegeri președinta Maia Sandu va fi locomotiva Partidului Acțiune și Solidaritate. Jocul socialiștilor și al susținătorilor lor este foarte limpede, ei doresc continuarea crizei, pentru ca apoi să dea vina pentru toate neajunsurile anume pe președinție.

Președinția, din păcate, are puteri foarte limitate, din cauza Constituției Republicii Moldova, care a transformat statul într-un model parlamentar. Iată de ce e nevoie ca președinta Maia Sandu să folosească autoritatea de care se bucură în rândul alegătorilor pentru a iniția trecerea de la sistemul parlamentar de guvernare la sistemul prezidențial de guvernare.”

Europa Liberă: Dar tocmai socialiștii se pare că vor altceva, pentru că ei insistă pe o reformă constituțională și chiar spun că doar forma parlamentară este colacul de salvare pentru Republica Moldova?

Pentru Republica Moldova sistemul parlamentar de guvernământ s-a dovedit fatal.

Vladimir Socor: „Dl Dodon este numai unul dintre politicienii din Republica Moldova care a dorit transformarea sistemului politic în unul prezidențial. Ne amintim că dl Dodon de câteva ori a dorit să inițieze referendumuri pentru transformarea sistemului politic în unul prezidențial, deoarece la vremea aceea dl Dodon era convins că va câștiga alegerile prezidențiale și va schimba Constituția în modul arătat, în favoarea lui. Acest lucru nu s-a adeverit, dl Dodon este acum în pierdere, singura fortăreață care îi mai rămâne este fracțiunea socialiștilor din parlament împreună cu fracțiunea lui Șor și de aceea încearcă să-și protejeze această fortăreață, dar pentru Republica Moldova sistemul parlamentar de guvernământ s-a dovedit fatal.

Anume acest sistem, sistemul parlamentar a avut cea mai mare contribuție la eșecul reformelor din Republica Moldova, sistemul parlamentar nu este propriu pentru reforme și nu este propriu pentru dezvoltarea statului și pentru dezvoltarea economică. Să ne amintim câte guverne s-au perindat în Republica Moldova în ultimii, să spunem, 12 ani, din 2009 și până astăzi. Cred că am avut 12, poate chiar 15 cabinete de miniștri.”

Europa Liberă: În 30 de ani de independență, 28 de guverne a avut Republica Moldova.

Vladimir Socor: „Vedeți? În această statistică pe care tocmai ați citat-o, ținem seama de faptul că am avut o perioadă de 8 ani, fără întrerupere, când parlamentul a avut o majoritate clară, Partidul Comuniștilor. Dar din 2009 încoace, de când Partidul Comuniștilor a pierdut puterea, au trecut 12 ani și cred că am avut mai mult decât 12 guverne, în medie, un guvern pe an sau chiar mai mult decât un guvern pe an, deoarece parlamentul este atât de pestriț, interesele reprezentate de el sunt atât de diverse, încât fiecare prim-ministru trebuie să aranjeze o coaliție guvernamentală, să negocieze, să facă cedări.

Aceasta este o parodie a sistemului parlamentar care discreditează parlamentarismul.

Iată unde apare terenul cel mai propice pentru corupție, partidele tranzacționează între ele orice, tranzacționează averea statului, tranzacționează accesul la fluxuri financiare ilegale, tranzacționează trecerea deputaților dintr-o fracțiune în altă fracțiune, parlamentul nu poate fi gestionat. Aceasta este o parodie a sistemului parlamentar care discreditează parlamentarismul. Niciun stat nu s-a construit cu succes, nemaivorbind de reforme, niciun stat nu s-a construit cu succes pornind de la partide politice. Nu acesta este materialul de construcție a unui stat. De acest fapt și-au dat seama celelalte țări din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, Moldova rămâne ultima țară din Parteneriatul Estic care mai practică sistemul parlamentar de guvernare.”

Europa Liberă: Până la o eventuală modificare a Constituției, Republica Moldova trebuie să-și parcurgă calea și iată că proaspetele sondaje, atunci când cetățenii sunt întrebați dacă lucrurile în țara lor se îndreaptă într-o direcție greșită, aproape 7 din 10 au un răspuns afirmativ.

Vladimir Socor: „Sigur, e o raritate de care trebuie să ținem seama și noi știm, de asemenea, din experiența politică a Republicii Moldova că alegătorii doresc sistem prezidențial de guvernare. Toate sondajele au arătat acest lucru în ultimii, cel puțin, 20 de ani. Dl președinte Voronin a comis eroarea de a nu folosi majoritatea constituțională de care se bucura la vremea aceea pentru a schimba sistemul politic. Alegătorul dorește sistem prezidențial de guvernare.

„Am venit să apărăm Constituția”. Voci de la protestul din fața CC
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Sistemul prezidențial nu poate și nu trebuie să fie numit autoritar.

Dna Maia Sandu va avea șansa unică de a duce Republica Moldova pe această cale. Dumneaei are toate calitățile necesare, autoritatea necesară în rândul alegătorilor, credibilitatea necesară pentru a transforma sistemul politic, și nu doar fiind vorba despre un conflict între democrație și autoritarism, pentru că sistemul parlamentar actual în niciun caz nu poate fi numit democratic, iar sistemul prezidențial nu poate și nu trebuie să fie numit autoritar atâta vreme cât președinția consolidează statul, conștientizează interesul național și face reformele necesare.”

Europa Liberă: Să vorbim despre viitorul Republicii Moldova în contextul alegerilor parlamentare anticipate. Președinta Sandu a insistat să fie dizolvat parlamentul și să se ajungă la aceste anticipate. Credeți că se va deosebi mult componența următorului for legislativ de actuala și cine ar putea să creeze o majoritate, în jurul cărui actor politic, pentru că sondajele arată că pe dreapta PAS ar accede în parlament, pe stânga – PSRM, partidul lui Șor și partidul lui Renato Usatîi?

Parlamentul următor se va deosebi considerabil de parlamentul de astăzi, dar nu destul de mult.

Vladimir Socor: „Parlamentul următor se va deosebi considerabil de parlamentul de astăzi, dar nu destul de mult, se va deosebi, dar nu suficient de mult pentru a asigura o guvernare stabilă în interesul cetățenilor. Partidul Acțiune și Solidaritate va obține un rezultat foarte bun, dar, probabil, nu suficient pentru a asigura o majoritate parlamentară suficientă pentru o guvernare stabilă. Probabil că PAS se va clasa pe primul loc, eventual chiar la distanță de concurenții săi, dar nu suficient pentru a forma guvernul de unul singur și va reîncepe coșmarul coalițiilor.

Alegerile vor scoate, cu siguranță, pe oamenii lui Plahotniuc din parlament, dar, probabil, vor rămâne oamenii lui Șor și va rămâne un ciot destul de substanțial din Partidul Socialiștilor. Aceștia vor avea tot interesul să facă guvernarea imposibilă, așa cum deja arată încă de pe acum. Declarațiile Partidului Socialiștilor și ale lui Dodon arată anume această intenție de a obstrucționa guvernarea cu orice preț și de a intensifica divizările din societatea Republicii Moldova.

Dl Dodon trage alarma că Moldova va fi subjugată de Occident, Occidentul va folosi Republica Moldova în scopuri geopolitice împotriva Rusiei, că cetățenii rusofoni vor fi asupriți, că și moldovenii vor fi asupriți, că se va interzice moldovenismul. Aceste declarații arată faptul că Dodon și partidul său au intenții distructive, ei nu doresc ca Republica Moldova să aibă liniște și să fie guvernată în mod stabil.”

Europa Liberă: Și puteți să vă imaginați în ce condiții se va desfășura campania electorală în Republica Moldova pentru anticipate?

Vladimir Socor: „În aceleași condiții ca și până acum, deoarece Partidul Socialiștilor pedala anume pe temele acestea pe care le-a numit dl Dodon. Din partea PAS-ului nu sunt deloc de acord cu noțiunea că PAS-ul ar fi un partid de dreapta. Propaganda socialiștilor încearcă să acrediteze ideea că PAS-ul este de dreapta și alți neprieteni ai PAS-ului încearcă să-i descrie că ar fi de dreapta

la Partidul Socialiștilor constatăm elemente clare ale dreptei - sublinierea rolului Bisericii în viața politică.

. Eu nu văd de ce ar fi de dreapta, PAS-ul încearcă să reprezinte interesele tuturor cetățenilor din Republica Moldova, PAS-ul nu este un partid ideologic, nu are opțiuni ideologice, nu are niciun fel de dogme, PAS-ul încearcă să reprezinte interesele tuturor cetățenilor, Republica Moldova având acest paradox, Partidul Socialiștilor este considerat ca fiind de stânga, deoarece are culoarea roșie și deoarece se asociază în parte cu trecutul sovietic, considerat a fi și el de stânga, dar e o impresie complet greșită, la Partidul Socialiștilor constatăm elemente clare ale dreptei - sublinierea rolului Bisericii în viața politică. Acesta este un element clasic al dreptei - rolul Bisericii în viața politică, atitudinea față de familie, o atitudine clară conservatoare de dreapta. La socialiști constatăm o combinație de elemente de stânga și de dreapta.

Alt paradox este acela că Partidul Socialiștilor se prezintă pe sine fals, ca fiind de stânga, dar, în același timp, dumnezeul Partidului Socialiștilor, dl Vladimir Putin, se prezintă ca fiind campionul conservatismului. Vedem că dl Putin și Kremlinul pozează în Europa ca fiind campionii conservatismului.”

Europa Liberă: Pe moment, Igor Dodon o invită pe Maia Sandu să dialogheze și să stabilească de comun acord – PAS și PSRM – data alegerilor parlamentare anticipate. Răspunsul din partea PAS-ului este negativ. Considerați că, totuși, ar trebui să existe discuții, consens între cele două entități din Parlamentul Republicii Moldova?

Vladimir Socor: „Pot să existe convorbiri la nivel tehnic, nu la nivelul liderilor, pentru a rezolva probleme pur tehnice – stabilirea datei alegerilor, finanțarea campaniei electorale, componența Comisiei Electorale Centrale ș.a.m.d. Aceste chestiuni de ordin tehnic pot fi rezolvate la nivelul consilierilor, în niciun caz la nivelul politicienilor de vârf. Dna Maia Sandu nu are de ce să se întâlnească cu Igor Dodon, dl Dodon a devenit un politician compromis și ratat, nimeni nu trebuie să-l ridice pe dl Dodon la alt nivel decât cel la care s-a coborât el însuși.”

Europa Liberă: Igor Dodon, în calitate de lider al PSRM, o cheamă la dialog pe dna Sandu cu parlamentul, în vederea soluționării crizei politice.

Vladimir Socor: „Parlamentul este controlat de Partidul Socialiștilor și de oamenii lui Plahotniuc și ai lui Șor. Aceștia pozează în chip de parlament, ei spun că noi suntem parlamentul, ei sunt rămășițele sistemului Plahotniuc.”

Europa Liberă: Dar această solicitare care vine și din partea dlui Dodon, și din partea altor fruntași ai PSRM ar putea să reprezinte o recunoaștere a faptului că ofensiva socialiștilor la adresa Curții Constituționale și a statului de drept ar fi eșuat?

Vladimir Socor: „Da, implicit ei recunosc acest fapt și încearcă să se salveze, creând aparența că se ridică la același nivel ca și nivelul președinției, ei încearcă, de fapt, să se echivaleze ca nivel cu președinția și cu dna Maia Sandu, și cu PAS-ul, care sunt în plină ascensiune, unii sunt în plină ascensiune, ceilalți sunt în cădere și cei care sunt în cădere încearcă să se agațe de cei care urcă.”

Europa Liberă: Fruntașii PAS spun că, după ce a fost o tentativă de puci anticonstituțional, e greu de crezut că cele două tabere ar mai putea să convină asupra unui compromis, consens pentru deznodământul acestei crize.

Vladimir Socor: „Dar nu poate exista consens cu dl Dodon, în primul rând, nemaivorbind de rămășițele lui Plahotniuc și ale lui Șor, care îl susțin pe Dodon. Cum poate exista un consens cu asemenea grupări?”

Europa Liberă: Și rămâneți optimist sau pesimist referitor la felul cum se vor desfășura în continuare lucrurile în Republica Moldova?

Vladimir Socor: „Sunt optimist în sensul că mă aștept ca Partidul Acțiune și Solidaritate să câștige alegerile prezidențiale, sunt pesimist în sensul că PAS-ul nu va câștiga cu o majoritate suficientă pentru a forma guvernarea fără coaliție și de aceea cred că alegerile parlamentare vor deschide etapa finală a acestei lupte, etapa finală fiind trecerea la un sistem prezidențial de guvernare.

Dna Maia Sandu are toate calitățile pentru a deveni liderul național.

Dna Maia Sandu are toate calitățile pentru a deveni liderul național al Republicii Moldova. Ne amintim că alegătorii de mulți ani, de câteva decenii, de fapt, de când urmărim noi viața politică a Republicii Moldova, alegătorii doresc un lider național. Este un lucru indispensabil pentru un stat în situația Republicii Moldova. Câțiva politicieni au încercat de-a lungul timpului să joace rolul de lider național, ne amintim de dl Snegur, de dl Voronin, de dl Filat, fiecare rând pe rând a încercat să joace rolul de lider național, un rol necesar pentru Republica Moldova. Nu toți au avut calitățile necesare pentru aceasta, au avut unele calități, dar nici pe departe toate calitățile necesare. Este un lucru foarte dificil de a îndeplini acest rol. Consider că dna Maia Sandu este cel dintâi politician din istoria Republicii Moldova de 30 de ani care posedă toate calitățile necesare pentru a deveni lider național.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG