Linkuri accesibilitate

Vladimir Socor: „Eu văd posibilă o înțelegere, temporară, asupra unui vot comun de revenire la sistemul electoral anterior”


Chișinău 22 februarie 2019.
Chișinău 22 februarie 2019.

Interviul dimineții cu analistul politic al Fundației Jamestown si Eurasia Daily Monitor.

Invitatul nostru matinal, cu care am discutat in ajun, este Vladimir Socor, un analist politic al Fundației Jamestown si Eurasia Daily Monitor, specializat în zona Europei de Est, stabilit in München, Germania. Tot mai multi cunoscatori ai scenei politice cred ca alegerile anticipate sunt inevitabile pentru ca niciunul dintre cele patru partide din Legislativ nu are o pozitie clară cine cu cine ar putea crea o majoritate care să guverneze R. Moldova in urmatorii patru ani. De ce evoluează atat de anevoios negocierile între PDM, PSRM și Blocul ACUM, de ce se descurcă atat de greu ițele politice in Parlament, l-am intrebat pe Vladimir Socor.

Interviul dimineții: cu Vladimir Socor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:20 0:00
Link direct

Vladimir Socor: „O coaliție majoritară în Republica Moldova este extrem de greu de format, cel puțin greu prin mijloace cinstite și transparente din cauza fragmentării societății, din cauza diviziunilor atât în societate, cât și la nivelul partidelor. Deci nu este nicio surpriză faptul că alegerile din 24 februarie au produs un rezultat nedecis.

Întrebarea este: care sunt intențiile celor trei partide principale care formează componența Parlamentului? Dl Igor Dodon este la Moscova. Deciziile sale și ale partidului său vor urma desigur în mare parte instrucțiunile primite de la Moscova. Politica Rusiei față de Republica Moldova în acest moment nu este clară, semnalele sunt diferite. Semnalul venit din partea lui Dmitri Kiseliov în 31 martie prin televiziunea Rossia chemând, practic, la răsturnarea Partidului Democrat și a dlui Plahotniuc de la putere este una dintre opiniile

Principala problemă care se pune este tranziția care pare să fie în curs de perfectare de la parteneriatul Dodon- Plahotniuc la nivel personal și la nivel de partide politice către un nivel mai înalt, la nivel guvernamental...

Moscovei. Kremlinul are câteva turnuri. Opinia pe care am auzit-o de la Dmitri Kiseliov este opinia unuia dintre turnuri; vom vedea cu ce rezultate se întoarce dl Dodon de la Moscova, dar principala problemă care se pune este tranziția care pare să fie în curs de perfectare de la parteneriatul Dodon- Plahotniuc la nivel personal și la nivel de partide politice către un nivel mai înalt, la nivel guvernamental. Până acum nu a fost o coaliție de niciun fel la nivel guvernamental între partidele conduse de Plahotniuc și Dodon, acum se propune formarea unei coaliții guvernamentale.

Vladimir Socor în studioul Europei Libere la Chișinău
Vladimir Socor în studioul Europei Libere la Chișinău

Moscova nu s-a așteptat ca Partidul Socialiștilor să obțină majoritatea absolută în Parlament de 51 de mandate, dar s-a așteptat ca Partidul Socialiștilor să obțină un scor suficient de mare pentru a forma în mod independent, de sine stătător un Guvern de coaliție cu Partidul Democrat, cu sau fără dl Plahotniuc, dar cu Partidul Democrat, un Guvern în care Partidul Socialiștilor nu ar mai juca rolul secundar, subordonat, pe care l-a jucat până acum în parteneriatul personal și de partide, ci va juca un rol independent, căpătând ministere influente într-un eventual Guvern de coaliție. Aceasta este așteptarea Moscovei, niciodată nu a fost ca socialiștii să preia puterea, a fost ca socialiștii să intre în Guvern și să obțină un număr de mandate parlamentare.”

Europa Liberă: Și dacă Moscova este dezamăgită față de scorul Partidului Socialiștilor, ce se întâmplă, în jurul cui trebuie să se coaguleze această majoritate parlamentară? PD-ul insista până nu demult că ei sunt jucătorii de bază și în jurul lor ar trebui să se adune 51 de deputați.

Vladimir Socor: „Chiar așa se și comportă Partidul Democrat în frunte cu dl Plahotniuc, ei se comportă ca și cum depinde de dânșii să împartă ministere și alte funcții în stat. Ei oferă funcții, cu toate că nu au nici pe departe majoritatea parlamentară pentru a forma un Guvern de sine stătător, dar ei desigur controlează instituțiile de drept și de reglementare. Și noi suntem în Republica Moldova, într-un stat al compromatului, într-un stat al justiției controlate politic, în care Partidul Democrat poate fie să șantajeze, fie să cointereseze eventuali parteneri de coaliție.

Partidul Socialiștilor până acum s-a simțit destul de confortabil în parteneriatul parlamentar și personal cu dl Plahotniuc, destul de confortabil. De fapt, Partidul Socialiștilor nu face eforturi serioase să aducă Republica Moldova în orbita Rusiei, partidul și dl Dodon personal

PS nu face niciun efort pentru a schimba în mod radical orientarea Republicii Moldova...

se mulțumesc cu a da semnale către alegătorii lor precum că acest partid urmează un curs pro-rusesc, dar ei nu se străduiesc în realitate să schimbe direcția Republicii Moldova în direcția Rusiei, ei sunt confortabili cu această situație în care au asigurate până la 40 la sută din voturile și din aprobarea cetățenilor Republicii Moldova.

Deci au această nișă foarte mare asigurată, dar ei nu fac niciun efort pentru a schimba în mod radical orientarea Republicii Moldova, ei nu mai dau semnale, ci își consolidează permanent această porțiune foarte mare din electorat, o situație confortabilă, dar este și o situație de disconfort, deoarece ei sunt supuși permanent șantajului din partea dlui Plahotniuc, din partea organelor de drept și din partea justiției subordonate dlui Plahotniuc, care poate în orice moment să dea orice decizii în favoarea dlui Plahotniuc și în defavoarea socialiștilor, cum am și văzut din când în când, de exemplu, suspendările dlui Dodon.”

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că ar putea să apară o alianță statutară? Socialiștii și deputații Blocului ACUM împreună ar avea 61 de mandate.

Vladimir Socor: „Această problemă nu se pune deloc, câtuși de puțin, n-o pun nici socialiștii, nici Blocul ACUM. Problema care se pune este nu o coaliție, nu o alianță, acești termeni sunt complet greșiți și pot să creeze confuzii; problema care se pune cu titlul de ipoteză este aceea a unui vot comun în Parlament care în cazul în care ACUM și socialiștii ajung la o înțelegere, acest vot ar putea să rezulte în restabilirea sistemului de vot proporțional, sistemul care a fost desființat prin acordul dintre dl Plahotniuc și dl Dodon a fost înlocuit cu un sistem care l-a favorizat pe dl Plahotniuc foarte mult în dauna dlui Dodon.

În Partidul Socialiștilor a existat o mare opunere, critici față de ideea dlui Dodon de a merge la această înțelegere cu dl Plahotniuc. Socialiștii și-au dat seama în interiorul partidului că trecerea la votul mixt îl va avantaja pe Plahotniuc în dauna socialiștilor, de aceea ideea dlui Dodon s-a lovit de critici în interiorul partidului, dar dl Dodon, fiind un lider de partid neformal, dar autoritar, și-a impus punctul de vedere. Și acum vedem că dl Dodon s-a înșelat sau poate s-a lăsat a fi înșelat, poate i-a făcut această concesie enormă dlui Plahotniuc și partidului său.

Deci, acum socialiștii își dau seama că a merge la eventuale alegeri

Eu văd posibilă o înțelegere, temporară, asupra unui vot comun pentru a reveni la sistemul electoral anterior...

anticipate sau chiar neanticipate – fie la termenul calendaristic de patru ani, fie anticipate – a merge cu sistemul acesta mixt i-ar dezavantaja încă o dată și mai mult pe socialiștii. Iată de ce văd eu posibilă o înțelegere, temporară, asupra unui vot comun, nu alianță, nu coaliție în niciun caz, dar vot comun pentru a reveni la sistemul electoral anterior.”

Europa Liberă: Dl Socor, și totuși mai multe voci din mediul experților, al comentatorilor politici acreditează ideea că Igor Dodon ar depinde mai mult de Vladimir Plahotniuc decât de Kremlin.

Vladimir Socor: „Da, și eu cred că acesta este cazul, e vorba atât de dependență, cât și de constrângere. Cred că, într-adevăr, dl Dodon are motive să se simtă mai confortabil în combinația cu Plahotniuc, decât să

Dl Plahotniuc are mijloace de constrângere practic nelimitate asupra dlui Dodon, iar rămânerea în combinația cu dl Plahotniuc asigură și Partidului Socialiștilor, și dlui Dodon această zonă călduță de 30 și ceva, 40% din electorat...

iasă din ea și de asemenea are motive să se teamă de dl Plahotniuc mai mult decât s-ar teme de Moscova. Dl Plahotniuc are mijloace de constrângere practic nelimitate asupra dlui Dodon, iar rămânerea în combinația cu dl Plahotniuc îi asigură și Partidului Socialiștilor, și dlui Dodon această zonă călduță de 30 și ceva, 40% din electorat, în care ei pot să existe fără zguduiri și fără a schimba radical politica Republicii Moldova. Deci, dl Dodon are motive să se simtă mai dependent și mai vulnerabil față de dl Plahotniuc decât față de Moscova.”

Europa Liberă: Și ce credeți că va alege dl Dodon, alegeri anticipate? El a și declarat că cel mai probabil se va ajunge ca alegerile să fie repetate.

Vladimir Socor: „Am văzut aceste declarații. Sigur că este o posibilitate foarte clară, dar dacă se merge la alegeri în sistemul electoral actual, cel cu votul mixt, atunci cu siguranță că Partidul Socialiștilor va pierde și mai mult, iar dl Dodon, pe bună dreptate, va fi făcut responsabil în

Dl Dodon este un lider de partid neformal dar autoritar, precum e obiceiul pământului în Republica Moldova, dar e același obicei al pământului că acei care sunt nemulțumiți de liderii autoritari de partide ies din partide și formează alte partide sau partiduțe...

interiorul partidului de această nouă dezamăgire, o dezamăgire și mai mare și în acest caz vom putea asista la desprinderi și ieșiri din Partidul Socialiștilor. Dl Dodon este un lider de partid neformal dar autoritar, precum e obiceiul pământului în Republica Moldova, dar e același obicei al pământului că acei care sunt nemulțumiți de liderii autoritari de partide ies din partide și formează alte partide sau partiduțe.

De acea, dacă dl Dodon duce Partidul Socialiștilor în alegeri anticipate pe baza sistemului electoral actual, dezamăgirea va fi și mai mare, iar Partidul Socialiștilor va începe să se dezmembreze și responsabilitatea va fi anume a dlui Dodon. Lui i se va reaminti că a mers la înțelegerea cu dl Plahotniuc pentru a fi schimbat sistemul electoral, în pofida criticilor din interiorul partidului. Partidul l-a urmat atunci, dar nu cred că îl va mai urma din nou, iar principala preocupare a Moscovei este de a-și salva investiția pe care a făcut-o în Partidul Socialiștilor. Acest partid este principalul instrument de politică al Moscovei în Republica Moldova, iar dacă acest partid începe să de dezintegreze, dacă suferă încă o dezamăgire electorală, Moscova desigur că e foarte tulburată de această posibilitate, iar Moscova dorește să salveze această investiție pe care a făcut-o în Partidul Socialiștilor. Și Moscova vede cum văd toți observatorii în Republica Moldova că o alianță de guvernare a lui Dodon cu Plahotniuc va discredita Partidul Socialiștilor în ochii propriilor alegători.”

Europa Liberă: Dar dacă se ajunge la ceea ce vorbiți și Dvs., ca PSRM-ul împreună cu deputații ACUM să voteze în Parlament anumite legi, în campania electorală care ar fi inevitabilă Partidul Democrat o să atace blocul ACUM din toate părțile?

Vladimir Socor: „Așa este. Partidul Democrat deja face acest lucru, mass-media aservită dlui Plahotniuc continuă – cum a făcut tot timpul – să-și concentreze focul asupra partidelor din blocul ACUM, cruțând Partidul Socialiștilor. Presa aservită dlui Plahotniuc are rolul de a asasina, din punct de vedere moral, blocul ACUM și pe liderii acestuia. Această funcțiune a îndeplinit-o presa dlui Plahotniuc din capul locului și continuă s-o facă. Eu nu văd cum asasinarea morală ar putea să capete proporții și mai grave decât o are în prezent.”

Europa Liberă: Dar, între timp, exponenții democraților spun că se văd la guvernare doar cu deputații Blocului ACUM. Și deputații PSRM lasă să se înțeleagă că ar fi preferabil să guverneze socialiștii împreună cu Blocul ACUM, iar Maia Sandu, lidera PAS, a spus foarte clar că despre coaliție nu poate fi vorba, dar merită încercată, dacă e să o citez pe d-nei, „o înțelegere pentru sprijinirea unui Guvern minoritar și adoptarea unui pachet de legi antioligarhice pentru înlăturarea PD de la guvernare”.

Vladimir Socor: „Obiectivul comun cel mai urgent, prioritar, între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor este revenirea la sistemul electoral anterior. Fără această revenire la sistemul electoral anterior, orice decizie în Parlament, chiar dacă se adoptă, poate să rămână fără

Obiectivul comun cel mai urgent, prioritar, între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor este revenirea la sistemul electoral anterior...

consecințe practice, deoarece se va merge la alegeri, oricum se va merge la alegeri și Partidul Democrat va câștiga din nou din cauza sistemului votului mixt. Deci, orice înțelegere adoptată în Parlament înainte de alegeri anticipate sau înainte de alegeri la termen va putea fi distrusă, invalidată prin rezultatul viitoarelor alegeri. Iată de ce prima urgență și obiectivul vital – și pentru socialiști, și pentru Blocul ACUMJ – este revenirea la sistemul electoral anterior.”

Europa Liberă: Dar această declarație pe care o face Maia Sandu referitor la un Guvern minoritar, Dvs. credeți într-un Cabinet de miniștri minoritar?

Vladimir Socor: „Întâi trebuie să vedem componența acestuia. Din câte am înțeles din declarațiile publice ale liderilor blocului ACUM, există un posibil Guvern din umbră, o echipă care să fie gata să preia responsabilități ministeriale în cazul unei schimbări de Guvern. Deci,

Orice legislație adoptată înaintea alegerilor anticipate riscă să fie invalidată și inversată de rezultatul alegerilor anticipate, dacă acestea au loc pe baza sistemului electoral actual...

răspunsul la întrebarea Dvs., Valentina, este: depinde cine face parte din această echipă, dacă această echipă are competențele necesare din punct de vedere profesional. Eu cred că le va avea, pentru că am încredere în liderii Blocului ACUM, dar repet: orice legislație adoptată înaintea alegerilor anticipate riscă să fie invalidată și inversată de rezultatul alegerilor anticipate, dacă acestea au loc pe baza sistemului electoral actual.”

Europa Liberă: Dar dacă se înțeleg socialiștii și democrații, pentru că ei au avut o primă rundă de negocieri pentru crearea unei majorități parlamentare, cum va fi guvernată Republica Moldova în următorii patru ani, dacă se înțeleg socialiștii și democrații?

Vladimir Socor: „Da, se crede în general în Chișinău că socialiștii și partidul dlui Plahotniuc au bătut palma. Depinde ce se înțelege prin baterea palmei...”

Europa Liberă: Că ar putea să formalizeze această majoritate.

Vladimir Socor: „Depinde întâi de împărțirea portofoliilor guvernamentale.”

Europa Liberă: Ei spun că nu-i interesează funcțiile în stat, îi interesează crearea unei majorități.

Vladimir Socor: „Crearea unei majorități este primul pas pentru formarea unui Guvern de coaliție între partidele Socialist și Democrat,

Baterea palmei cu PD înseamnă și acceptarea definitivă de către socialiști a sistemului electoral actualmente în vigoare, sistemul mixt. ...

dar ei vor trebui să se înțeleagă asupra împărțirii ministerelor. E un subiect extrem de greu, va fi foarte greu pentru ei să se înțeleagă și eu nu cred că baterea palmei înseamnă și acceptarea definitivă de către socialiști a sistemului electoral actualmente în vigoare, sistemul mixt. Acest Guvern îi condamnă pe socialiști la un rol minoritar, iar dacă Partidul Democrat, așa cum mi se pare, probabil va forța alegeri anticipate, pentru că are în mână și pâinea și cuțitul, atunci socialiștii vor ieși din nou în pierdere, iar după alegerile anticipate socialiștii vor avea un titlu mai mic de a pretinde posturi guvernamentale, pentru că vor avea și mai puține locuri în Parlament decât Partidul Socialiștilor are în acest Parlament.”

Europa Liberă: Iar dacă PSRM se dezbină și se împart deputații – o parte rămân pe poziție că nu trebuie să accepte o guvernare cu PD, iar altă parte totuși zice că în numele interesului național trebuie să treci puntea și cu necuratul?

Vladimir Socor: „Da, așa cum am văzut în Parlamentul din iarna lui 2016, sigur că e posibil, iar Curtea Constituțională, formată aproape în exclusivitate din judecători numiți de dl Plahotniuc, va da orice rezultat dorește dl Plahotniuc. Forma de protecție cea mai eficientă este revenirea la sistemul electoral anterior, altfel Partidul Socialiștilor este condamnat, se autocondamnă și i se va reproșa dlui Dodon, pe bună dreptate, din interiorul partidului faptul că a dus la această înțelegere ruinătoare cu dl Plahotniuc. Dl Dodon mai are șansa să se reabiliteze în fața propriului partid, dacă întreprinde acțiuni serioase pentru a reveni la sistemul electoral anterior.”

Europa Liberă: Și cât timp mai trebuie pentru ca să fie limpede situația?

Vladimir Socor: „Constituția este vagă în acest sens, Constituția este, bineînțeles, complet disfuncțională. Vedem la fiecare ciclu electoral că

Constituția Republicii Moldova este complet disfuncțională, supusă celor mai arbitrare interpretări...

Constituția Republicii Moldova este complet disfuncțională, supusă celor mai arbitrare interpretări, iar interpretările sunt date de Curtea Constituțională, care previzează fărădelegile în Republica Moldova. Deci nu putem să știm la ce să ne așteptăm, dl Plahotniuc este un jucător tactic, care operează cu fente, de pe o zi pe alta surprinde adversarii, iar adversarii se duc după fente. Singurul partid care deocamdată nu se duce după fentele dlui Plahotniuc este blocul ACUM, ei sunt prima forță politică din Republica Moldova care nu se duce după fentele dlui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Credeți că dl Plahotniuc are și planul B, scenariul B – să se retragă el din politică?

Vladimir Socor: „Dl Plahotniuc s-a retras de câteva ori din politică, i-a promis și dnei Victoria Nuland să se retragă din politică, dar cum se spune în Republica Moldova, dl Plahotniuc a „chidănit-o” și pe dna Nuland. În loc să se retragă din politică, nu s-a retras, dar a revenit cu și mai mare forță. Deci cu dl Plahotniuc nu se pot face niciun fel de înțelegeri.”

Europa Liberă: Admiteți și un alt scenariu, că Partidul Democrat în frunte cu Vladimir Plahotniuc așteaptă rezultatele alegerilor din Ucraina și rezultatele alegerilor europarlamentare ca să știe foarte clar pe ce drum să meargă în continuare, care scenariu să-l aplice?

Vladimir Socor: „Cred că în calculele dlui Plahotniuc și ale echipei sale de polittehnologi nu intră alegerile din Ucraina, cred că sunt un factor nerelevant pentru dl Plahotniuc. Alegerile din Parlamentul European... este posibil ca cineva din București să-i fi sugerat dlui Plahotniuc să spere în schimbări în componența Parlamentului European, deoarece în Partidul Social Democrat din România, mai bine spus între acei politicieni sau acei social-democrați din București care se ocupă de Republica Moldova există ideea că Partidul Popular European din Parlamentul European are o atitudine ostilă personal față de dl Plahotniuc și de aceea acești politicieni își pun speranța în aceea că Partidul Popular European va avea o reprezentare mai mică în viitorul Parlament European care va fi ales foarte curând.

De aceea nu exclud posibilitatea ca dl Plahotniuc să ia în calcul și eventuale schimbări din componența Parlamentului European, dar mie

Ideea social-democraților din București potrivit cărora PPE este la originea politicii europene față de Republica Moldova este o abordare falsă, politicianistă...

mi se pare evident că același Partid Popular European va rămâne în continuare forța politică numărul 1 în Parlamentul European și mai mult decât atât, ideea social-democraților din București potrivit cărora Partidul Popular European este la originea politicii europene față de Republica Moldova este o abordare falsă, politicianistă.

Toate grupările din Parlamentul European în mai mică sau mai mare măsură sunt foarte critice față de guvernarea dlui Plahotniuc. În niciun caz nu se poate reduce această problemă la Partidul Popular European, toate grupările în măsură mai mică sau mai mare sunt foarte critice față de dl Plahotniuc, excepție sunt social-democrații români și social-democrații bulgari. Iată excepțiile.”

XS
SM
MD
LG