Linkuri accesibilitate

Vladimir Socor: „Nu are rost să ne afundăm în scenarii, trebuie să definim foarte clar interesul național al Republicii Moldova”


La demonstrația de protest organizată vineri de PDM în fața Parlamentului la Chișinău
La demonstrația de protest organizată vineri de PDM în fața Parlamentului la Chișinău

Un interviu cu expertul în chestiuni moldovenești de la München, analist al Fundației Jamestown.

Un interviu și comentarii despre ultimele evenimente petrecute la Chișinău și perspectiva actuală a alegerilor anticipate.

Analistul politic Vlad Socor comentează situația creată în urma ultimelor evenimente în Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:20 0:00
Link direct

Europa Liberă: Nimeni nu a anticipat deznodământul la care s-a ajuns după trei luni de la alegerile parlamentare din Republica Moldova, care au avut loc la 24 februarie și iată că PSRM a anunțat, prin vocea șefului statului, care se declară liderul neformal al socialiștilor, că vor avea loc alegeri legislative anticipate și Partidul Democrat, prin vocea fostului speaker Andrian Candu, a spus că vor fi alegeri anticipate și că vinovați sunt socialiștii și deputații Blocului ACUM. De ce nimeni n-a putut să anticipeze acest scenariu?

Vladimir Socor: „Cred că este vorba despre definirea intereselor fiecăruia dintre partidele principale și definirea intereselor naționale ale Republicii Moldova. Situația aritmetică, mă refer numai la aritmetică, din Parlament este atât de complicată, încât se poate specula fără încetare despre diferite

Nu are rost să ne afundăm în scenarii, trebuie să definim foarte clar interesul național al Republicii Moldova...

scenarii, de asemenea se poate specula despre deciziile Curții Constituționale, despre care știm că se află în buzunarul dlui Vlad Plahotniuc. Deci n-are rost să ne afundăm în scenarii, trebuie să definim foarte clar interesul național al Republicii Moldova și să vedem cum definește fiecare dintre partidele respective acest interes național. Socialiștii și democrații au demonstrat că lor nu le pasă de interesul național, le pasă de interesele proprii de partid, pe care dânșii le văd asigurate prin continuarea binomului Plahotniuc-Dodon.”

Europa Liberă: Fruntașul Partidului Democrat dl Candu spunea că vor căuta soluții ca toate cheltuielile pentru alegerile anticipate să fie suportate de partidele din Parlament, pentru că ei regretă că PSRM și ACUM nu au reușit să formeze o majoritate și din acest motiv s-a ajuns la anticipate.

Vladimir Socor: „Dl Candu pare foarte altruist prin asemenea anunțuri. Partidul Democrat dispune de fonduri de campanie

Raportându-le la dimensiunile economiei Republicii Moldova, fondurile politice ale Partidului Democrat sunt practic nelimitate...

electorală și fonduri politice practic nelimitate, raportându-le la dimensiunile economiei Republicii Moldova, fondurile politice ale Partidului Democrat sunt practic nelimitate, dimensiunile lor nu sunt cunoscute de către public, nimeni nu știe de unde anume își trage veniturile dl Plahotniuc, ce porțiune din aceste venituri dl Plahotniuc o consacră finanțării propriului partid, dacă dl Plahotniuc plătește taxe pentru aceste venituri, nimeni nu știe.

Sistemul politic format de Partidul Democrat este complet

Sistemul politic format de Partidul Democrat este complet netransparent ...

netransparent, la discreția acestui partid. Acum, dl Candu dă a înțelege că Partidul Democrat dorește să încarce la socoteală celelalte partide, ca să plătească partidele celelalte costul guvernării Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Ce rol a jucat în aceste trei luni dl Dodon în calitatea sa de șef de stat?

Vladimir Socor: „Dl Dodon însuși nu este sigur pe pozițiile sale. Pe de o parte, dânsul preferă continuarea aranjamentului neformal, netransparent cu dl Plahotniuc. Am arătat și în alte convorbiri ale noastre, dna Valentina, că Partidul Socialiștilor, liderul acestuia dl Dodon se simte foarte confortabil în parteneriatul cu Plahotniuc. Parteneriatul acesta nu înseamnă niciun fel de risc pentru Partidul Socialiștilor, dar nu înseamnă nici responsabilitate pentru Partidul Socialiștilor. Acest partid dorește să fie în continuare în umbra dlui Plahotniuc, fără să poarte responsabilitățile guvernării, dar să domine în bună parte Parlamentul, să dispună de propriul mediaholding, mai mic decât al dlui Plahotniuc, dar acordat prin mila dlui Plahotniuc.

O poziție la căldurică, confortabilă, fără răspundere, fără riscuri și care ar asigura realegerea dlui Dodon pentru un al doilea termen prezidențial. Pe mine mă surprinde foarte mult atitudinea

O poziție confortabilă, fără răspundere, fără riscuri și care ar asigura realegerea dlui Dodon pentru un al doilea termen prezidențial ...

pasivă a deputaților din Parlament din partea Partidului Socialiștilor, partid care reprezintă un electorat antiologarhic, care a făcut promisiuni acestui electorat antiologarhic, dar care nu și le îndeplinește. Atunci, ce va spune acest electorat dezamăgit la următoarele alegeri? Probabil că va penaliza Partidul Socialiștilor, dar vedem că deputații din Partidul Socialiștilor nu-i reproșează dlui Igor Dodon această situație, ci dimpotrivă îl urmează în mod pasiv, în mod necritic, de fapt, ca un fel de automate.

Partidul Socialiștilor este un partid format de către un lider, în jurul unui lider, iar deputații săi vedem cum se comportă ca niște automate. A existat un mic curent, pentru scurt timp, în Partidul Socialiștilor atunci când dl Igor Dodon a căzut de acord cu dl Plahotniuc să modifice sistemul electoral, introducând votul uninominal cu un singur tur de scrutin. Acest lucru dezavantaja în mod clar Partidul Socialiștilor. A fost o înțelegere între Plahotniuc și Dodon, o cedare din partea lui Dodon către Plahotniuc, o confirmare a dependenței lui Dodon față de Plahotniuc și atunci am asistat – a fost o ocazie rară – un curent critic în Partidul Socialiștilor. Dl Dodon a luat o decizie cu dl Plahotniuc împotriva intereselor Partidului Socialiștilor. Au fost niște critici, dar aceste critici au amuțit repede. Și acum, membrii partidului se comportă ca niște automate, urmându-l pe dl Dodon.”

Europa Liberă: Anticipatele au fost prevăzute de vicepremierul rus Dmitri Kozak, care s-a aflat la Chișinău. Igor Dodon tocmai a revenit de la Sankt Petersburg, unde se zice că trebuia să se vadă cu Vladimir Putin, dar întrevederea celor doi nu a avut loc. S-a întors din Federația Rusă, coordonându-și poziția cu Moscova sau nu?

Vladimir Socor: „Moscova a spus de două ori foarte clar că dorește o coaliție de scurtă durată între Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM. Aceasta ne-a spus televiziunea moscovită acum

Moscova a spus de două ori foarte clar că dorește o coaliție de scurtă durată între Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM ...

câteva săptămâni și aceasta a repetat-o dl Kozak când a venit la Chișinău. Deci, Moscova s-a exprimat foarte clar de două ori: dorește o coaliție de scurtă durată între Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM pentru a face posibile alegeri parlamentare pe baza, cum a lăsat Moscova să se înțeleagă, pe baza sistemului electoral anterior, cel dinaintea înțelegerii dintre Plahotniuc și Dodon...”

Europa Liberă: În următoarele alegeri anticipate, Federația Rusă va continua să susțină Partidul Socialiștilor și pe Igor Dodon?

Vladimir Socor: „Asta e un mare semn de întrebare. Vedem că dl Igor Dodon de două ori a nesocotit poziția Moscovei. Moscova a spus să facă alianță, temporară, cu Blocul ACUM, dl Dodon de fiecare dată a preferat altă soluție. Soluția lui Plahotniuc. Vedem

Dl Dodon confirmă presupunerile că dependența sa de dl Plahotniuc e mai mare, mai gravă decât dependența sa față de Moscova ...

că o preferă și acum. Prin urmare, dl Dodon confirmă presupunerile că dependența sa de dl Plahotniuc e mai mare, mai gravă decât dependența sa față de Moscova. Politica locală contează totdeauna mai mult decât politica globală. Politica locală este cheia tuturor aranjamentelor, chiar dacă actorii globali ar putea avea alte păreri decât actorii locali. Și vedem acum că interesele locale ale dlui Dodon în combinația cu dl Plahotniuc contează mai mult pentru dl Dodon decât contează poziția Moscovei.”

Europa Liberă: Cu ce imagine va merge în anticipate Blocul ACUM sau cele două partide care formează Blocul ACUM?

Vladimir Socor: „Eu prefer să vorbesc despre Blocul ACUM, despre cele două partide care îl formează, noi avem un bloc. Liderii acestui bloc apar de fiecare dată împreună enunțând poziții comune, nu se poate spune dacă au câștigat sau dacă au pierdut, dar se poate spune că merg cu capul sus. Din ce considerente? Deoarece ei au riscat interesele partidului pentru a salva interesele țării. Blocul ACUM nu a luat decizia pe care a luat-o în interesul propriului partid, a luat-o pentru a salva țara de alegeri anticipate și, mai ales, pentru a salva țara de continuarea binomului Plahotniuc-Dodon.

Propunerea Blocului ACUM de a face o alianță de scurtă durată, mai bine spus, un vot în Parlament pentru a da curs legislației antioligarhice avea și scopul de a sparge binomul Plahotniuc-

Blocul ACUM poate merge cu capul sus, deoarece a arătat și judecată strategică, și judecată tactică ...

Dodon. Două scopuri, unul strategic – de a porni legislația antioligarhică, de a elibera statul din capturarea oligarhică și scopul tactic – de a sparge binomul Plahotniuc-Dodon. Binom fatal pentru interesele statului. Blocul ACUM poate merge cu capul sus, deoarece a arătat și judecată strategică, și judecată tactică, dar și asumarea unui risc foarte mare pentru interesele propriului partid. Blocul ACUM și-a luat conștient acest risc.”

Europa Liberă: Și dacă ținem cont de declarația pe care o făcea comisarul european Johannes Hahn la Chișinău că declanșarea anticipatelor înseamnă stoparea finanțării din partea Fondului Monetar Internațional, cum va supraviețui financiar Republica Moldova?

Vladimir Socor: „Dacă Fondul Monetar Internațional va stopa finanțarea externă a Republicii Moldova, asta nu va fi din motive

Această guvernare nu satisface criteriile economice ale Fondului Monetar Internațional ...

politice, orice ar spune dl Hahn, nu va fi din cauza alegerilor anticipate, ci va fi din cauza politicilor economice greșite ale actualei guvernări girate de către Partidul Democrat. Anume această guvernare nu satisface criteriile economice ale Fondului Monetar Internațional. Asta se va întâmpla.”

XS
SM
MD
LG