Linkuri accesibilitate

Vladislav Kulminski: O strategie în rezolvarea chestiunii nistrene abia urmează să fie discutată și agreată


Vladislav Kulminski la Bruxelles la dezbaterea proiectului „Dialoguri transnistrene”
Vladislav Kulminski la Bruxelles la dezbaterea proiectului „Dialoguri transnistrene”

Un interviu cu un consilier de politică externă a premierului Maia Sandu.

După ce opoziţia democrată a acuzat guvernul Maiei Sandu că ar intenţiona să ofere regiunii transnistrene „un sistem de garanții în dezavantajul Republicii Moldova” la Bratislava, în zilele 8-10 octombrie, când va avea loc o nouă rundă de convorbiri internaționale în formatul 5+2 pe tema rezolvării conflictului transnistrean, un portal de la Chişinău, deschide.md, a dat publicităţii un text de declaraţie despre care a spus că ar fi tocmai cel care a nemulţumit opoziţia democrată.

în dialog cu Vladislav Kulminski despre chestiunea transnistreană și negocierile 5+2
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:25 0:00
Link direct


Într-un interviu la Europa Liberă, consilierul de politică externă a premierului Maia Sandu, Vladislav Kulminski, a asigurat că criticile opoziţiei sunt neîntemeiate, spunând că textul scurs în presă, deşi „a circulat pe interior” a fost „respins de guvern” şi că acesta de fapt nici nu era pregătit pentru a fi propus în cadrul discuţiilor de la Bratislava.

Vladislav Kulminski: „Acest așa-numit „proiect de declarație” niciodată nu a fost propus spre semnare la Bratislava și nu va fi semnat la Bratislava, nici nu va fi pus pe masa negocierilor. De fapt, declarația aceasta a circulat pe interior, dar, după o examinare mai atentă în cadrul Guvernului, declarația respectivă a fost respinsă și nu va fi propusă nimănui.”

Europa Liberă: Totuși se pregătește vreun document pentru aceste negocieri?

Vladislav Kulminski: „Desigur, ca de obicei, ca și după fiecare rundă de negocieri, probabil că va fi semnat un

Nu se va vorbi despre statut, despre negocieri politice sau despre altceva; va fi mai mult vorba despre problemele care sunt discutate în cadrul negocierilor ...


protocol și eu cred că acolo vor fi reflectate mai multe probleme sau chestii tehnice, de nivel tehnic, dar nu și de nivel global. Acolo nu se va vorbi despre statut, despre negocieri politice sau despre altceva; va fi mai mult vorba despre problemele care sunt discutate în cadrul negocierilor deja de foarte mult timp.”

Europa Liberă: Totuși revin la acest proiect, pentru că, dacă el a apărut, probabil exprimă viziunea cel puțin a unei părți a guvernării, probabil a Președinției. Ce puteți să ne spuneți despre asta?

Vladislav Kulminski: „Problema este că, de fapt, în cadrul coaliției de guvernare nu a fost discutată sau nu a fost abordată problema reglementării transnistrene și desigur că sunt viziuni, haideți să spunem, diametral opuse. Și eu cred că această discuție sau această dezbatere abia urmează să aibă loc și cred că cu cât mai curând posibil va fi organizată această discuție, cu atât mai bine.

Dvs. probabil vă referiți la acea declarație care a apărut astăzi pe site-ul Partidului Democrat și care a fost semnată de către dl Filip. Însă acea declarație a dlui Filip este, probabil, cea mai proastă bucată de hârtie pe care am citit-o vreodată pe problematica reglementării transnistrene. În primul rând, în scrisoarea respectivă se vorbește despre așa-numitul „protocol Berlin plus” și acolo se vorbește despre numere de înmatriculare neutre înregistrate în regiunea transnistreană, acolo se vorbește despre foarte multe probleme care, de fapt, au fost semnate de către Guvernul Filip.

Eu vreau să-i amintesc, probabil că Partidul Democrat are o memorie scurtă, dar să încerci să acuzi oponenții tăi politici de ceea ce tu singur ai făcut, ai semnat și ai promovat, nu știu, eu cred că asta este o chestie, cel puțin, foarte stranie. Eu vreau să vă amintesc că așa-numitul „pachet Berlin plus” a fost semnat anume de Guvernul condus de către dl Pavel Filip, a fost negociat de către acest Guvern și a fost promovat de către acest Guvern și toate problemele care se conțin acolo – acolo se vorbește despre niște garanții care vor fi oferite așa-numitei părți transnistrene, care nu vor fi justificate și care vor crea două subiecte egale din punct de vedere legal.

Vreau să vă zic că chestia aceasta a fost semnată personal de către negociatorii care lucrau în Guvernul Filip și care au fost asumate de către Guvernul Filip. Și acum să încerci cumva să vii cu un argument că chestia aceasta este promovată la etapa actuală, știind foarte bine că tu personal ai semnat chestia aceasta, nu știu.

Eu cred că aici probabil este vorba despre vârful

Este vorba despre vârful cinismului politic, așa-numita politică a „pașilor mici”, care a fost promovată de către Guvernul Filip ...


cinismului politic, așa-numita politică a „pașilor mici”, care a fost promovată de către Guvernul Filip, până la urmă totuși ea a fost bună până la o anumită etapă, dar în general faptul că Guvernul Filip nu prea a insistat pe includerea discuțiilor despre statut sau a reglementării politice în aceste negocieri în cadrul formatului „5+2” a fost greșeală, pentru că strategia a fost promovată de

Este o utopie, pur și simplu. În așa fel tu nu ai cum să ajungi la un model viabil și sustenabil al reglementării transnistrene ...


către ei, că noi cumva vom încerca să rezolvăm aceste probleme mici cu fermieri, cu școli, cu statutul instituțiilor de învățământ din regiunea transnistreană, cu plăcuțe de înmatriculare etc., etc. și cumva rezolvarea acestor probleme se va aduna într-un model final al reglementării transnistrene. Este o utopie, pur și simplu. În așa fel tu nu ai cum să ajungi la un model viabil și sustenabil al reglementării transnistrene.

Dacă tu nu vezi unde te duci, care este modelul final, care este statutul final la care tu aspiri, atunci nu ai cum să obții o reglementare bună a conflictului transnistrean. Și anume această abordare a fost promovată de către Guvernul Filip. Adică e bine că ei au încercat să rezolve anumite probleme care există între două maluri, dar faptul că asta a fost rupt din context și că nu a fost discutat în contextul reglementării politice a fost o greșeală și acum ei încearcă cumva să spună că guvernarea actuală promovează această abordare, ceea ce, după părerea mea, este greșit.”

Europa Liberă: V-aș întreba însă: prin ce se deosebește strategia actualului Guvern de acea strategie pe care ați descris-o în cuvinte foarte critice până acum?

Vladislav Kulminski: „În primul rând, o să vă aduc câteva cifre foarte interesante. Conform Misiunii EUBAM, în 2015, și Dvs. țineți minte că în anul acela a fost creat regimul de comerț duty-free pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean, și acel regim, de fapt, a transformat regiunea transnistreană într-o zonă offshore pentru autoritățile Republicii Moldova. Și Guvernul Filip era personal implicat în toată chestia aceasta.

Ce înseamnă o zonă offshore în regiunea transnistreană? Asta înseamnă că, de fapt, țigări, produse alcoolice și alte bunuri au fost aduse în regiunea transnistreană în cantități foarte mari. Eu zic că în 2015, 2016, 2017 și 2018 volumul anual al țigărilor care a fost adus în regiunea transnistreană era de vreo 4 miliarde de bucăți și tot acest volum de mărfuri, care nu erau supuse niciunui fel de taxare sau accizelor, de fapt, a fost adus din regiunea transnistreană pe malul stâng și după asta – în Uniunea Europeană, ca contrabandă. Iată asta a fost, de fapt, miza adevărată a reglementării transnistrene pentru Guvernul Pavel Filip.

Primul pas care a fost făcut de către guvernarea actuală a fost anularea acestui sistem duty-free și acum chestia aceasta nu mai funcționează. Această contrabandă cu țigări care exista pe timpul Guvernului Filip deja nu mai există. Și eu vreau aici să subliniez că principalul

Era o sursă de venit pentru finanțarea partidelor, pentru salarii în plicuri ...


beneficiar al acestei scheme era Guvernul Republicii Moldova, nu Transnistria, dar Guvernul Republicii Moldova. Și acest lucru este foarte și foarte important. Asta era o sursă de venit pentru finanțarea partidelor, pentru salarii în plicuri, pentru multe, multe alte chestii, care erau aproape imposibil de detectat și imposibil de investigat.

Iată această schemă a fost închisă, ea nu mai există, pentru că, conform prevederilor legale, acest regim de comerț duty-free pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean deja nu mai există. Și acesta a fost un pas foarte important, pentru că el schimbă stimulentele economice, dacă doriți, pentru regiunea transnistreană și, de fapt, încurajează producerea în interiorul regiunii. Acesta-i primul pas. Doi: Dvs. aveți dreptate.

Dacă Dvs. m-ați întrebat la început dacă există o strategie comună, eu trebuie să vă zic că nu, această strategie nu există și această strategie abia urmează să fie discutată și agreată, pentru că totuși până la urmă sarcina sau scopul principal al coaliției actuale de guvernare sunt reformele interne – reforma Procuraturii, reforma sectorului judecătoresc etc., etc., dar alte probleme care sunt foarte importante, chiar cruciale pentru Republica Moldova nu se regăsesc în acest acord de guvernare. Dar eu cred că până la urmă aceste probleme tot vor fi abordate, trebuie să fie discutate și sper că se vor găsi anumite puncte de tangență.”

Europa Liberă: Totuși putem deduce de aici, pentru că a apărut acest proiect de document, putem deduce de aici că agenda Președinției în ceea ce ține de reglementarea transnistreană e un pic diferită și poate încearcă să vă pună pe masă niște documente pe care le respingeți?

Vladislav Kulminski: „Desigur că este diferită, doar nu este un secret că, de fapt, abordările sunt foarte diferite și este un lucru normal, dar până la urmă totuși acest document nu a ajuns nicăieri, adică el nu a fost prezentat și nici nu va fi semnat nici la Bratislava, nici în cadrul altor întâlniri sau ședințe la nivel internațional.”

Europa Liberă: Asta am înțeles. Dar de ce e inacceptabil?

Vladislav Kulminski: „Noi nu putem să intrăm în multe detalii tehnice, pentru că aici sunt anumite teze sau anumite chestii care trebuie să fie discutate la Guvern, trebuie să fie asumate și care nu pot fi asumate de către Guvernul actual.”

Europa Liberă: Încă un moment v-aș ruga, dl Kulminski. E o dezbatere foarte tensionată acum în Ucraina pe apariția unui controversat plan sau statut special al regiunilor estice și apare, iată, acest proiect de document acum în Moldova. Ce coincidență vedeți aici?

Vladislav Kulminski: „Eu nu văd aici nicio legătură, Liliana. Sincer vorbind, eu cred că e prea devreme să comentăm.”

Europa Liberă: Unii totuși trag paralele.

Vladislav Kulminski: „Eu nu cred că e justificată această legătură, pentru că eu pot să vă asigur că această legătură nu există, pur și simplu nu există și pot fi două procese paralele, dar nu sunt cauzate unul de altul sau nu sunt legate unul cu altul. Știți, când două lucruri se întâmplă paralel, nu înseamnă că ele se întâmplă coordonat.”

XS
SM
MD
LG