Linkuri accesibilitate

Vladislav Kulminski: Relațiile UE cu R. Moldova vor rămâne înghețate cât timp nu va apărea un Guvern care se va conforma regulilor de joc democrate


La dezbaterea proiectului „Dialoguri transnistrene”, la Bruxelles
La dezbaterea proiectului „Dialoguri transnistrene”, la Bruxelles

Interviul dimineții despre proiectul „Dialoguri transnistrene” cu directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice (IPIS) de la Chişinău.

Formatori de opinie de pe două maluri ale Nistrului,

La Bruxelles
La Bruxelles

vorbitori de română şi rusă şi uniţi de proiectul „Dialoguri transnistrene”, au vizitat săptămâna trecută Bruxelles-ul, unde s-au întâlnit cu mai mulţi oficiali preocupaţi de evoluţiile moldovene din Comisia Europeană, europarlamentari şi cercetători ai Carnegie Europe. Ce au aflat nou despre perspectivele reglementării transnistrene şi viitorul relaţiei Chişinăului cu UE, îl vom întreba astăzi pe Vladislav Kulminski, director executiv al organizaţiei ce s-a ocupat de vizită - Institutul pentru Iniţiative Strategice (IPIS) de la Chişinău.

Interviul dimineții: cu Vladislav Kulminski (IPIS)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:11 0:00
Link direct

Europa Liberă: V-aţi întors recent, dle Kulminski, de la Bruxelles, unde aţi mers cu un grup numeros de jurnalişti, inclusiv subsemnata, şi mai mulți formatori de opinie de pe ambele maluri ale Nistrului uniţi în cadrul proiectului „Dialoguri transnistrene”. Vom vorbi neapărat în continuare şi despre ediţia curentă a acestui program. Dar mai întâi v-aş propune să discutăm despre o chestiune politică. După aproape două luni, iată, de la scrutinul parlamentar din 24 februarie, cum şi de cine va fi guvernată Republica Moldova rămâne un mare semn de întrebare la Chişinău. Şi la Bruxelles la fel de multă incertitudine ați descoperit?

Vladislav Kulminski: „Desigur, la Bruxelles noi am vorbit mai mult despre mersul lucrurilor și situația politică din interiorul țării, din Republica Moldova. Eu vreau să vă zic că oficialii din Uniunea

Relațiile cu R. Moldova vor rămâne așa cum sunt, înghețate, atâta timp cât în Moldova nu va apărea un Guvern care se va conforma anumitor reguli de joc și nu le va schimba așa cum îi convine...

Europeană – și la Comisia Europeană, și la Parlament, și la Serviciul European pentru Acțiunea Externă, unde noi am avut mai multe întâlniri – au zis foarte și foarte clar că relațiile cu Republica Moldova vor rămâne așa cum sunt, înghețate, atâta timp cât în Republica Moldova nu va apărea un Guvern care se va conforma anumitor reguli de joc și nu le va schimba așa cum îi convine, nu se va comporta în așa mod de parcă democrația și folosirea anumitor reguli este un exercițiu pentru cei proști, adică pentru a amăgi oamenii.”

Europa Liberă: Dar s-a vorbit în aceste întâlniri despre nişte linii roşii pe care Uniunea Europeană nu ar vrea să le vadă încălcate la Chişinău cu crearea coaliției, şi asta ar fi ca nume ce figurează în raportul Kroll să nu se regăsească printre membrii coaliţiei şi ca să nu se creeze cumva o coaliţie prin cumpărare de deputaţi. Credeţi că se poate ca aceste linii roşii să nu fie totuşi încălcate de politicienii de la Chişinău?

Vladislav Kulminski la Bruxelles
Vladislav Kulminski la Bruxelles

Vladislav Kulminski: „Nu doar asta. Acolo s-a vorbit că democrația și regulile de joc contează foarte mult pentru Bruxelles și de aceea credibilitatea PD-ului, a partidului de guvernământ este la pământ. Nu va putea fi nici vorbă despre ajutor financiar fără îndeplinirea unor condiționalități. Și nu este vorba doar despre formarea Guvernului,

Credibilitatea PD-ului, a partidului de guvernământ este la pământ...

este vorba și despre comportamentul acestui Guvern. Și aici problema este una foarte și foarte simplă. Acolo nu este absolut nimic complicat - că noi vorbim despre democrație, că noi vorbim despre un stat democratic, despre separarea puterilor - de fapt, noi vorbim despre o singură chestiune, o singură problemă, care este respectarea regulilor de bază în comportamentul tău și în comportamentul Guvernului. Doar despre aceasta este vorba.”

Europa Liberă: Dar în aceste condiții, iată, privind la tabloul politic și încotro se îndreaptă lucrurile, credeți că mai e posibilă crearea unui Guvern angajat în promovarea agendei de reforme europene, un Guvern care să nu încalce regulile de joc?

Vladislav Kulminski: „Eu nu cred că în condițiile actuale acest lucru este posibil și de aceea eu nu cred că va fi dezghețată această relație cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: În nicio formulă?

Vladislav Kulminski: „Nu cred că este posibil așa ceva în condițiile actuale.”

Europa Liberă: Chiar dacă, iată, de exemplu, dacă admitem că se creează o coaliție largă între socialiști și această coaliție sau Guvernul pe care îl învestește zice clar că vrem să continuăm să realizăm Acordul de Asociere, merge la Bruxelles, convine o listă de sarcini?

Vladislav Kulminski: „Asta ar fi o schimbare foarte bruscă, pentru că Partidul Socialiștilor anterior vorbea despre anularea Acordului de Asociere, despre politica pro-estică, pro-rusească a Republicii Moldova și această schimbare bruscă pur și simplu nu va fi credibilă.

Dar în ceea ce privește Partidul Democrat, acolo sunt aceiași oameni și acolo nimic nu s-a schimbat. Noi la Bruxelles am auzit că Partidul Democrat speră foarte mult că, după alegerile în Parlamentul European,

Există așa-numita „memorie instituțională” și nimic nu se va schimba atâta timp cât nu se va schimba comportamentul Guvernului de la Chișinău...

care se vor desfășura în curând, va fi schimbată și componența Parlamentului, dar și componența Comisiei Europene și că relațiile cumva vor fi resetate, doar că cei de la Bruxelles, reprezentanții autorităților europene au zis foarte clar că există așa-numita „memorie instituțională” și nimic nu se va schimba atâta timp cât nu se va schimba comportamentul Guvernului de la Chișinău. Și acest lucru este ceea ce contează.”

Europa Liberă: Cu cele spuse, cum vă imaginaţi că vor evalua relaţiile moldo-comunitare în continuare?

Vladislav Kulminski: „Noi avem nevoie de un Guvern funcțional, de un Guvern care, într-adevăr, vrea să efectueze anumite reforme și eu țin să vă zic că, de fapt, în Republica Moldova totul poate fi schimbat în doar cinci ani, doar voința este necesară. Dacă tu vrei aceste reforme, vrei să faci asta, este destul de simplu, de fapt, trebuie doar de urmărit anumite reguli de joc.

Cred că anume prin asta se deosebește Uniunea Europeană și anume datorită acestui fapt lumea vine acolo, pentru că acolo sunt reguli, de aceea oamenii merg acolo, sunt protejați prin lege, nimeni nu le ia afacerile, sunt protejați de judecători și poliție. Și dacă există reguli, dacă societatea le respectă în linii mari, atunci totul începe să funcționeze. Și se întâmplă acest lucru destul de rapid. Deci, dacă astfel de reguli sunt create în Republica Moldova și Republica Moldova are nevoie de un Guvern care ar putea să le creeze și ar putea să le îndeplinească, atunci mulți dintre compatrioții noștri din străinătate se vor întoarce și vor veni și investiții mari.

Aceste reguli trebuie să fie stabilite și menținute de către Guvern, adică noi trebuie să luăm democrația în mod foarte și foarte serios, pentru că alte resurse decât stabilirea unor reguli de joc în Republica Moldova și dezghețarea activității economice nu avem.”

Europa Liberă: Schimbăm fila, dle Kulminski, reglementarea transnistreană, un alt subiect discutat în aceste zile cu oficiali de la Bruxelles. Igor Dodon a făcut suficiente declaraţii până acum cu privire la intenţia sa de a rezolva chestiunea transnistreană, dar Igor Dodon este cumva un exponent clar al intereselor rusești la Chişinău. Ar trebui să concluzionăm din asta că o soluţie în care Transnistria să poată, eventual, bloca chestiunile legate de politica internă, dar mai ales externă a Republicii Moldova, ar fi mai probabilă în condiţiile în care Igor Dodon ar obţine un rol mai important în construcţia politică de la Chişinău?

Vladislav Kulminski: „Liliana, eu cred că anume ceea ce ați menționat Dvs. trebuie să fie una din liniile roșii pentru societatea Republicii Moldova, adică noi ca societate și ca societate civilă pur și simplu nu trebuie să admitem așa ceva oricine s-ar afla la vârful puterii la

Prin societatea civilă trebuie să vină presiunea ca reglementarea conflictului transnistrean să fie una viabilă și să nu blocheze politica internă și politica externă a Republicii Moldova ...

Chișinău. Anume prin societatea civilă trebuie să vină această presiune ca reglementarea conflictului transnistrean să fie una viabilă și să nu blocheze politica internă și politica externă a Republicii Moldova. Și, de fapt, acest lucru depinde mai mult de noi, de societate decât de politicieni, pentru că, desigur, politicienii sunt așa cum s-a întâmplat și în 2003, dacă țineți minte, politicienii sunt, adică natura politicianului este că el, de fapt, este gata să facă anumite compromisuri și societatea civilă trebuie să fie acolo și să se asigure că orice soluție ar fi în interesul Republicii Moldova.

Participanții la dezbaterea proiectului „Dialoguri transnistrene” la Bruxelles
Participanții la dezbaterea proiectului „Dialoguri transnistrene” la Bruxelles

Dar o altă problemă foarte importantă care a fost discutată e că, de fapt, și malul drept, și malul stâng au ajuns în prăpastia sărăciei, în capcana sărăciei. Și referitor la Republica Moldova, anume această

Într-o țară săracă, cum ar fi Republica Moldova în ziua de astăzi, democrație pur și simplu nu există...

capcană a sărăciei este rezultatul real al guvernărilor precedente. Și într-o țară săracă, cum ar fi Republica Moldova în ziua de astăzi, democrație pur și simplu nu există, pentru că logica supraviețuirii are legile proprii – tu te gândești doar la niște lucruri de bază, la hrană, la serviciile de întreținere, la haine și nu prea ai posibilități să citești, să înțelegi, să ai anumite reflecții.

Dacă țineți minte, noi foarte mult am vorbit despre „fenomenul Șor”, adică cum el, prin intermediul magazinelor sociale, și-a cumpărat voturile oamenilor săraci. Și despre ce asta ne vorbește? Asta ne vorbește despre aceea că, de fapt, starea lucrurilor în țară este extrem de gravă din acest punct de vedere și Republica Moldova are nevoie de o resetare completă, are nevoie de o dezvoltare economică și are nevoie să iasă din acest cerc vicios al sărăciei.”

Europa Liberă: „Dle Kulminski, iată o întrebare poate, așa, mai incomodă, referitoare la întâlnirile pe care le-ați avut cu reprezentanții societății civile din Transnistria. Nu credeți că există ceva artificial în faptul că niște oameni care nu se prea intersectează în viața de zi cu zi se întâlnesc din când în când, la sugestia europenilor, apoi se retrag în comunitățile lor paralele? Întrebarea mea este: ce spațiu de manevră au reprezentanții societății civile din Tiraspol, nu sunt și ei dependenți de Kremlin, ca și puterea de la Tiraspol?

Vladislav Kulminski: „Dvs. aveți dreptate într-un fel, dar eu vreau să subliniez că în cadrul acestor dialoguri noi nu am avut niciun reprezentant al structurilor, haideți să spunem așa, au fost doar

Un dialog este mai bun decât lipsa acestui dialog ...

formatori de opinie, jurnaliști etc. Și Dvs. aveți dreptate, în principiu aceasta este situația în regiune, doar că eu cred cu fermitate că un dialog este mai bun decât lipsa acestui dialog. Și eu pot să vă zic că opiniile se schimbă, opiniile nu sunt rigide și prin această comunicare cu experți, cu jurnaliști, cu formatori de opinie de pe malul drept, adică de la noi, din Republica Moldova, opiniile se schimbă. Și eu cred că acest lucru are sau va avea în viitor un impact pozitiv.

Dacă noi vorbim serios despre reglementarea conflictului transnistrean, noi trebuie să lucrăm cu societatea de acolo, pentru că noi nu putem pur și simplu să uităm despre faptul că ea există, că această societate are anumite opinii – oricare ar fi acele opinii – și că noi trebuie să lucrăm și să încercăm să schimbăm starea lucrurilor în regiune. Anume cu aceasta noi ne-am ocupat în cadrul acestui proiect.”

Europa Liberă: Ultima întrebare și un minut pentru răspuns, dle Kulminski. Ce ar trebui să se schimbe însă ca și la nivelul politicului să apară această perspectivă?

Vladislav Kulminski: „Liliana, noi am avut o conferință finală, care a fost foarte interesantă, și am avut un panel cu politicieni. Eu cred că în Republica Moldova, în primul rând, noi avem nevoie de un consens.

În Republica Moldova, noi avem nevoie, în primul rând, de un consens ...

Toate partidele politice – Partidul Democrat, Blocul ACUM, Partidul Socialiștilor – ar avea nevoie de un numitor comun. Noi trebuie să promovăm politica noastră de bază vizavi de reglementarea conflictului transnistrean și această politică trebuie să vină din interiorul Republicii Moldova și să fie în interesul Republicii Moldova. Aici, eu cred că anume aici noi trebuie să începem schimbarea acestei politici, pentru că noi acum vorbim cu mai multe voci – există vocea socialiștilor, vocea democraților, vocea Blocului ACUM...”

Europa Liberă: Și vocea sărăciei...

Vladislav Kulminski: „Și există și vocea sărăciei. Exact! Și spre regret, noi nu avem un fel de politică comună vizavi de această problemă, dar dacă tu nu ai un fel de politică comună a tuturor partidelor, atunci desigur că îți este foarte greu să promovezi interesul național în mod consecvent.”

XS
SM
MD
LG