Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski a cerut ONU să asigure securitatea centralei nucleare Zaporojie


Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Liov, 18 august 2022.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Liov, 18 august 2022.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Națiunilor Unite să asigure securitatea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, după creșterea temerilor legate de securitatea centralei atomice ocupată de ruși din cauza luptelor care se dau acolo și a desfășurării de trupe rusești în incinta centralei.

În cadrul convorbirilor avute la Liov cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, și cu președintele turc Recep Erdogan, Zelenski a abordat și chestiunea exporturilor ucrainene de cereale din porturile de la Marea Neagră, care au fost repornite recent după semnarea unui acord între Rusia și Ucraina mediat de ONU și de Turcia.

Zelenski a mai spus că o atenție deosebită trebuie acordată la ceea ce el a numit șantajul nuclear al Rusiei în ce privește centrala de la Zaporojie. Liderul de la Kiev a adăugat că „terorismul deliberat” de care dă dovadă agresorul poate avea consecințe catastrofice pentru toată lumea.

Președintele ucrainean a spus că ONU trebuie să asigure securitatea clădirilor strategice de la Zaporojie, demilitarizarea completă a zonei și completa ei eliberare de sub ocupația rusească.

Armata rusă a ocupat centrala atomică de la Zaporojie în martie, la puțin timp după lansarea de către Rusia a invaziei neprovocate în Ucraina. Centrala, cea mai mare de acest fel din Europa, a fost bombardată frecvent în ultimele săptămâni, generând temeri privind declanșarea unui dezastru nuclear.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și comunitatea internațională și-au exprimat îngrijorarea profundă privind riscul unui dezastru nuclear acolo, după ce au fost raportate lupte în vecinătatea centralei. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei.

Națiunile Unite s-au oferit să ajute la organizarea unei inspecții la fața locului de către experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), dar Moscova a respins ideea unei misiuni internaționale de inspecție care să călătorească la Zaporojie prin regiunea Kiev, deși a promis că va face totul pentru a asigura accesul AIEA la centrală.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG