Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski a decretat ziua de 26 februarie drept zi memorială ce marchează anexarea Crimeii de către Rusia


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a desemnat ziua de 26 februarie drept zi memorială pentru a marca anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014. La o lună după anexarea peninsulei, în estul Ucrainei a izbucnit conflictul separatist, sprijinit de Moscova, deși aceasta respinge categoric toate alegațiile că ar fi implicată. Peste 13 mii de persoane au fost ucise de atunci, sute de mii au fost obligate să se refugieze.

Pe 26 februarie 2014, la Simferopol, capitala peninsulei, a avut loc cea mai mare manifestați împotriva amestecului Rusiei în Crimeea. Anexarea a urmat în martie, în urma unui referendum care nu a fost recunoscut internațional.

Zelenski a reafirmat astăzi că recuperarea peninsulei rămâne o prioritatea a președinției sale, o prioritatea care se bucură de susținere internațională.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat decretul președintelui ucrainean drept un gest „care sfidează realitatea din Crimeea”.

Anexarea abuzivă a peninsulei a atras și impunerea unei serii de sancțiuni împotriva Rusiei. Marți, administrația americană a prelungit cu un an sancțiunile legate de politica Rusiei față de Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG