Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski condamnă atacul „terorist” cu drone iraniene al Rusiei


Explozia unei drone deasupra Kievului în timpul unui atac cu drone rusești în dimineața zilei de 25 mai.
Explozia unei drone deasupra Kievului în timpul unui atac cu drone rusești în dimineața zilei de 25 mai.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, organizează pe 25 mai o reuniune virtuală a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina (UDCG), format din zeci de țări care au sprijinit Kievul în lupta sa împotriva invaziei ilegale a Rusiei

Președintele Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților să accelereze livrarea avioanelor de luptă F-16 promise pentru a consolida apărarea aeriană a țării sale.

La întâlnirea virtuală a UDCG se discută modalitățile de susținere a flotei de vehicule blindate a Ucrainei și de consolidare a apărării aeriene a țării împotriva atacurilor continue ale Rusiei, a precizat Pentagonul.

Întâlnirea are loc în contextul în care Rusia continuă să lanseze atacuri aeriene împotriva orașelor și regiunilor ucrainene.

Un nou val de drone deasupra Ucrainei

Moscova a lansat un nou val de drone de atac de fabricație iraniană asupra Kievului și a mai multor regiuni ucrainene în cursul nopții, dar toate dronele au fost doborâte, a raportat apărarea aeriană ucraineană la 25 mai.

„Spre Ucraina au fost lansate 36 de drone dinspre nord și sud. Se crede că inamicul a urmărit să atace infrastructura critică și instalațiile militare din regiunile vestice ale țării", a declarat apărarea aeriană.

În urma atacurilor, Zelenski a acuzat Moscova că îi terorizează pe ucraineni și a mulțumit armatei pentru că a doborât toate dronele lansate de Rusia în cursul nopții. „Inamicul a continuat să terorizeze Ucraina lansând 36 de drone Shahed. Niciuna nu și-a atins ținta", a scris Zelenski pe rețelele de socializare, adăugând: „Sunt recunoscător forțelor noastre de apărare aeriană pentru rezultatul de 100%".

Anterior, oficialii anunțat că au fost declarate alerte de raid aerian în regiunile Kiev, Cernihiv, Jitomir, Kirovohrad, Nikolaev, Herson, Dnipropetrovsk, Odesa, Volin, Ternopil, Vinniția și Lvov.

Luptele au continuat pentru orașul Bahmut, care a devenit epicentrul războiului din regiunea ucraineană Donețk, a spus armata ucraineană, în pofida afirmațiilor Rusiei potrivit cărora ar controla întregul oraș.

Apărătorii ucraineni au respins 28 de atacuri rusești în Bahmut, a declarat armata ucraineană în raportul său zilnic privind situația de pe front la 25 mai.

Bombardamentele rusești au ucis, de asemenea, un civil în Ceasiv Iar, o localitate din apropierea Bahmutului, a declarat guvernatorul regional din Donețk, Pavlo Kirilenko, pe 25 mai.

Prigojin își retrage trupele

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, care a condus atacul asupra orașului Bahmut, a afirmat pe 25 mai că luptătorii săi încep să părăsească orașul pe care susține că l-a capturat în totalitate.

Într-o înregistrare video publicată pe Telegram, Prigojin asfirmă că trupele sale vor preda Bahmut forțelor armate regulate ruse până la 1 iunie. Prigozhin a aqdăugat că, „dacă armata se va confrunta cu greutăți”, unii luptători wagnerieni ar putea rămâne în Bahmut. Ministerul Apărării nu a comentat deocamdată această declarație a lui Prigojin.

În discursul său video nocturn, Zelenski a declarat că furnizarea de avioane F-16 de fabricație americană către Kiev este un semn clar că Rusia va pierde războiul din Ucraina. „Rusia (...) va fi mai slabă și va fi și mai izolată", a spus Zelenski. „Principalul lucru este viteza în pregătire și în aprovizionare, ceea ce înseamnă timpul dintre decizii în protecția reală a cerului nostru”, a adăugat el.

Între timp, agențiile de presă rusești citează Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) care a anunțat că a arestat doi ucraineni despre care susține că plănuiau să atace centralele nucleare rusești. „Un grup de sabotaj din cadrul serviciului de informații externe ucrainean... a încercat să arunce în aer aproximativ 30 de linii electrice ale centralelor nucleare din Leningrad și Kalinin” la începutul lunii mai, a declarat FSB.

Pe 24 mai, Ministerul rus al Apărării a declarat că trei nave de suprafață ucrainene controlate de la distanță au încercat să atace o navă de război rusă în Marea Neagră. Ministerul a precizat într-o postare pe Telegram că nava rusă proteja gazoductele TurkStream și Blue Stream, care transportă gaz din Rusia în Turcia, dar că nu a suferit nicio pagubă și că toate navele atacatoare au fost distruse.

Kievul nu a comentat deocamdată această afirmație care nu a putut fi verificată din surse independente.

XS
SM
MD
LG