Potrivit unei înregistrări video publicate de Prigojin în această dimineață , aceste unități urmează să fie retrase în anumite „tabere din spatele frontului” până pe 1 iunie, iar unitățile regulate ale armatei ruse le vor lua locul în Bahmut. În viitor, potrivit lui Prigojin, mercenarii grupului Wagner „vor primi noi misiuni de luptă”.
Prigojin anunțase că luptătorii PMC Wagner vor fi retrași din Bahmut imediat după capturarea orașului. În același timp, în ultima înregistrare video, el lasă să se înțeleagă că unii luptători Wagner, în anumite circumstanțe, ar putea rămâne în oraș. „Dacă este dificil pentru militari, desigur, îi vom lăsa pe cei care au avut rolul principal în capturarea Bahmut”, spune Prigojin în videoclip. Ministerul Apărării nu a comentat încă mesajul fondatorului Wagner.
Rusia a anunțat zilele trecute capturarea integrală a orașului Bahmut - localitate unde luptele au durat mai bine de 220 de zile. Videoclipurile publicate în ultimele zile de presa rusă și de canalele Telegram arată că unitățile rusești au ajuns la granițele vestice ale orașului, cel puțin în unele zone. Ucraina afirmă că unitățile sale controlează încă o serie de instalații și zone din oraș.
Subdiviziunile PMC Wagner au participat activ la lupte și au suferit pierderi grele. Potrivit lui Prigojin însuși, de la începutul invaziei, formațiunea sa a pierdut 20 de mii de mercenari, dintre care jumătate sunt prizonieri. În total, potrivit omului de afaceri, 50 de mii de oameni au fost recrutați din coloniile penitenciare.
Pe fundalul luptelor pentru Bahmut, Prigojin a publicat în repetate rânduri videoclipuri în care îi critică dur pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov.
Într-un interviu cu consultantul politic Konstantin Dolgov, apărut la 23 mai, fondatorul PMC Wagner a declarat că, în loc de obiectivul de „demilitarizare” a Ucrainei declarat în februarie 2022, Kremlinul a obținut efectul opus, iar armata ucraineană a devenit una dintre cele mai puternice din lume.