Linkuri accesibilitate

Voluntarii americani în R. Moldova din Corpul Păcii au depus jurămîntul


Voluntarii americani din Corpul Păcii
Voluntarii americani din Corpul Păcii

Motivarea lor este șansa de a oferi ajutor dezinteresat unor comunități umane și de a se familiariza cu alte culturi, oameni, locuri...

Cincizeci și doi de americani, voluntari ai Corpului Păcii, au depus azi jurământul - un angajament de ajutor și implicare în viața comunităților moldovene unde vor petrece următorii doi ani. Voluntarii au ajuns în Moldova pe 7 iunie, iar între timp au finalizat un program de instruire intensivă pentru a putea activa în cele patru programe ale serviciului: dezvoltarea antreprenoriatului, dezvoltare locală, predarea limbii engleze și educația pentru sănătate. Corespondenta noastră a stat de vorbă cu câțiva dintre voluntarii noi veniți și relatează:

După câteva săptămâni petrecute în Moldova, marea majoritate a voluntarilor și-au schițat în linii mari activitățile pentru următorul an, activități în care protagoniștii principali sunt copii, săteni și autorități locale din localități rurale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct


Șansa de a oferi ajutor dezinteresat unei comunități este motivarea care i-a adus în Moldova, dar și dorința de a se familiariza cu alte culturi, oameni, locuri - asta am auzit de la voluntarii cu care am stat de vorbă.

Valeri Harden
Valeri Harden

Valerie Harden, una dintre voluntare s-a înscris în programul de predare a limbii engleze pentru că asta știe să facă cel mai bine:

„O perioadă lungă de timp am fost angajata unei grădinițe, dar întotdeauna mi-am dorit să călătoresc. Am înțeles că pot învăța engleza pe alții și poate fi o cale prin care să văd lumea, să-i ajut pe oameni. Îmi place să fiu de folos și să predau, asta voi face în Moldova. Țara asta este minunată, oamenii sunt atât de prietenoși și de calzi.”

Cei 52 de voluntari vin din diferite regiuni alte Statelor Unite, reprezintă diferite etnii și religii, dar toți au un scop comun- să muncească alături de profesori și funcționarii din primărie, să facă populară ideea de implicare.

John Subic este din Texas și spune că a reușit să remarce că oamenii muncesc din greu în Moldova. Până a se pensiona, timp de 39 de ani a fost pilot în aviația civilă, ultimii doi ani a lucrat într-o școală primară, cu copii cu nevoi speciale, și tot alături de copii vrea să lucreze și în Moldova:

„N-am menționat că aș vrea să ajung anume în Moldova, am spus că mă duc oriunde și m-au trimis aici. Acum, scopul meu este să ofer maximum din ceea ce știu, pentru că am găsit oameni buni aici, la care aș putea apela pentru o îndrumare, dar sper să pot face o diferență în viața unor copii.”

Voluntarii știu în ce localități vor pleca și cei mai mulți dintre ei au reușit să cunoască familiile în care vor petrece următorii doi ani, interacțiunea fiind una plină de umor, grijă și răbdare, spune Katy Colan, voluntara care va preda educația pentru sănătate în satul Bănești din raionul Telenești:

Katy Colan
Katy Colan

„Sunt din Philadelphia, un oraș din statul Pennsylvania. Voi încerca să învăț copiii cum să-și păstreze sănătatea, să aibă o viață activă și fericită. Cu siguranță o să le vorbesc despre importanța spălatului pe mâini, de exemplu, cum să evite infectarea cu anumite boli. Eram mulțumită de postul meu de lucru, dar nu era neapărat ceea la ce am visat, să-i învăț pe alții despre prevenire, să lucrez cu copii.”

Directoarea Corpului Păcii în Moldova, Tracey Hebert-Seck, a încurajat noii voluntari, care se vor alătura celor 49 care activează deja în diferite programe și a vorbit despre importanța timpului și a muncii lor neremunerate:

Directoarea Tracey Hebert-Seck
Directoarea Tracey Hebert-Seck

„A-i servi pe alții este o parte vitală a caracterului nostru și sunt convinsă că ceea ce alegem să facem pentru alții, ne definește pe noi ca oameni. Ajutându-i pe alții, ne oferim nouă înșine un dar. Atunci când facem voluntariat, ne descoperim și ne trăim valorile. Suntem norocoși că localitățile din Moldova sunt deschise pentru noi. Făcând voluntariat, putem arăta ceea ce are de oferit țara noastră”

În cele câteva săptămâni de când sunt în Moldova, voluntarii au reușit să învețe câteva dansuri populare moldovenești și sunt gata, la rândul lor, să împărtășească tradiții, deprinderi și cunoștințe.

La ceremonia de astăzi...
La ceremonia de astăzi...

Prin intermediul Corpului Păcii aceștia sunt prezenți de 24 de ani în Republica Moldova, timp în care, așa cum fac ei, încearcă să-i motiveze și pe cetățenii moldoveni să se implice în dezvoltarea localității fără a aștepta retribuția.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG