Linkuri accesibilitate

Von der Leyen: UE să se pregătească pentru „ce e mai rău” în privința gazelor rusești


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că Europa trebuie să se pregătească pentru „cea mai rea situație” în ceea ce privește livrările de gaze rusești.

„Având în vedere că Rusia a întrerupt deja complet sau parțial livrările de gaze către 12 țări membre [ale UE], trebuie să ne pregătim cu toții pentru cea mai rea situație”, a declarat von der Leyen pentru El Mundo, un ziar de limbă spaniolă.

Rusia a suspendat livrările de gaze către mai multe țări din UE din cauza refuzului acestora de a plăti în ruble, o cerere despre care țările europene au spus că este legată de încercările Kremlinului de a atenua impactul sancțiunilor occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei sale la scară largă în Ucraina. De asemenea, Rusia a redus livrările de gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1 invocând probleme de întreținere. Germania a spus că Rusia a fabricat acest pretext ca represalii pentru sancțiuni.

Îngrijorările tot mai mari legate de reducerea livrărilor de gaze de către Rusia au determinat blocul comunitar să convină săptămâna trecută un plan de urgență pentru a reduce consumul de gaze. Von der Leyen a numit acest lucru „un pas decisiv și fără precedent” pentru a contracara amenințarea Rusiei de a întrerupe complet livrările de gaz. Spania s-a opus inițial planului de urgență, dar l-a aprobat după ce a obținut concesii. Von der Leyen a salutat decizia guvernului spaniol, spunând: „Încă o dată, este vorba de solidaritate europeană”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG