Linkuri accesibilitate

Von Der Leyen vizitează Kievul în timp ce Rusia lansează rachete asupra capitalei ucrainene


Vizita Ursulei von der Leyen - a cincea de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina - are loc într-o zi simbolică, întrucât Uniunea Europeană sărbătorește pe 9 mai Ziua Europei.
Vizita Ursulei von der Leyen - a cincea de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina - are loc într-o zi simbolică, întrucât Uniunea Europeană sărbătorește pe 9 mai Ziua Europei.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit la Kiev pentru discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 9 mai.

Pe de altă parte, chiar la sosirea președintei CE la Kiev, Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra capitalei ucrainene în cursul nopții - al cincilea de la începutul lunii și al doilea în tot atâtea zile.

„Mă bucur să mă întorc la Kiev”, a declarat von der Leyen pe Twitter. „Aici, unde valorile care ne sunt dragi sunt apărate în fiecare zi”. „Salut decizia președintelui Zelenski de a face din 9 mai Ziua Europei și aici, în Ucraina”, a adăugat ea.

Vizita Ursulei von der Leyen - a cincea de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina - are loc într-o zi simbolică, întrucât Uniunea Europeană sărbătorește pe 9 mai Ziua Europei, un semn de recunoaștere a Declarației Schuman prezentată de ministrul francez de externe Robert Schuman în aceeași zi, în 1950. Declarația este considerată piatra de temelie a ceea ce avea să devină actuala UE cu 27 de membri.

Von der Leyen urmează să reafirme la Kiev „sprijinul neclintit al UE față de Ucraina”, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Sosirea lui Von der Leyen a avut loc la câteva ore după ce Rusia a lansat 25 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, dintre care 15 au vizat Kievul, într-un al doilea atac după un val de atacuri cu drone pe 8 mai.

„În total, în timpul a două valuri de atacuri asupra Ucrainei în noaptea de 9 mai, ocupanții ruși au lansat 25 de rachete de croazieră; 23 dintre ele au fost distruse de apărarea aeriană a Ucrainei”, a anunțat Statul Major General al armatei ucrainene în comunicatul dat la începutul zilei de 9 mai.

În așteptarea contraofensivei
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00

Anterior, șeful administrației militare a capitalei, Serhiy Popko, a raportat că apărarea aeriană a Kievului a detectat și distrus aproximativ 15 rachete deasupra orașului. Nu s-au înregistrat deocamdată victime sau pagube, a precizat Popko.

Era al doilea atac asupra Kievului în câteva ore, Rusia lansând, pe 8 mai, 35 de drone sinucigașe și 16 rachete. Atacurile cu rachete au vizat regiunile Harkov, Herson, Nikolaev și Odesa, provocând victime umane și importante pagube materiale. „Din nefericire, s-au înregistrat civili morți și răniți, iar blocurile de locuințe, casele private și alte elemente de infrastructură civilă au fost avariate", a precizat Statul Major General.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că cinci persoane au fost rănite în cursul nopții de 8 mai, în urma unui atac cu drone care a avariat locuințe și elemente de infrastructură.

În aceeași zi, Zelenski a marcat aniversarea sfârșitului celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, afirmând că națiunea sa va fi victorioasă asupra Rusiei, în timp ce Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, un apropiat al Kremlinului, a afirmat că forțele sale avansează în orașul Bahmut, din regiunea estică Donețk, unde se poartă lupte sângeroase de luni de zile.

Ucraina serbează Ziua Europei

Prigojin spune că nu a putut captura până acum orașul Bahmut pentru că grupul său nu a avut suficientă muniție, mai mult chiar, cu câteva zile în urmă, a amenințat din nou că se va retrage din oraș, dacă nu va primi suficientă cât mai repede.

Pe 8 mai, el a declarat că forțele sale au început să primească mai multă muniție.

Zelenski a înaintat în Parlament un proiect de lege care marchează oficial ziua de 9 mai drept Ziua Europei în Ucraina, în timp ce Ziua Victoriei, 8 mai, ar urma să fie sărbătorită ca „zi de comemorare și de victorie asupra nazismului”. Măsura sfidează Rusia, care a invadat Ucraina pentru a o împiedica să se integreze în Europa.

Rusia și alte foste republici sovietice sărbătoresc sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial pe 9 mai, în timp ce Europa îl sărbătorește cu o zi mai devreme.

Zelenski a afirmat într-o declarație video din 8 mai că forțele rusești care invadează țara sa vor fi înfrânte cu ajutorul aliaților occidentali, la fel cum a fost învinsă Germania nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Am distrus răul împreună, la fel cum acum stăm împreună împotriva unui rău similar”, făcând o referire directă la Rusia și la invazia sa neprovocată.

„Împreună cu toată Europa liberă, vom marca ziua de 9 mai în Ucraina ca Ziua Europei - [ziua] unei Europe unite, a cărei bază ar trebui să fie și va fi pacea; [o zi] a Europei noastre”, a declarat Zelenski. „Ucraina a fost întotdeauna, este și va fi o parte a acestei Europe”.

Pe câmpul de luptă, apărătorii ucraineni au respins 42 de atacuri în ultimele 24 de ore efectuate pe axa Bahmut-Avdiivka-Marinka din Donețk, cele mai înverșunate lupte având loc în Bahmut și Marinka, a transmis pe 9 mai Comandamentul armatei ucrainene. .

XS
SM
MD
LG