Linkuri accesibilitate

Voronin nu pleacă: lupta continuă!


Voronin nu pleacă: lupta continuă!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00

Fostul preşedinte Vladimir Voronin, în vârstă de 80 de ani, anunţase anterior că se retrage din funcţia de şef al Partidului Comuniştilor, dar, surpriză!, la congresul recent al PCRM a fost reales şi rămâne să conducă ambarcaţiunea comunistă. Vladimir Voronin ne-a oferit următoarea explicaţie: „Mi-am schimbat decizia în primul rând pentru că în ultima perioadă tot mai multe nume arhicunoscute părăsesc arena politică. Vorbesc de Filip, Candu, Chirtoacă şi ultima picătură a fost plecarea lui Dodon. Vă spun sincer că nu am vrut să fiu următorul din această „'echipă''…”

Ce se poate spune? S-ar putea constata, la rigoare, că situaţia din PCRM e cam tristă dacă, la vârsta lui venerabilă, tovarăşul Voronin se vede obligat să rămână. S-ar putea trage concluzia că Voronin nu vede un succesor charismatic-abil care să menţină formaţiunea pe linia de plutire. Poate că un succesor potrivit ar fi fost fostul discipol, socialistul Igor Dodon, dar acesta s-a retras din funcţiile de conducere socialiste, şi-apoi nici Voronin nu doreşte fuzionarea PCRM-ului cu PSRM-ul. Iar în PCRM-ul mai mic, pesemne, e mai greu să găseşti un succesor destoinic. Foarte trist.

Văd că şi domnul Mihai Ghimpu revine la volanul Partidului Liberal după ce mai tânărul Dorin Chirtoacă şi-a luat un respiro. Aşadar, garda veche nu cedează, garda veche revine în forţă! Măi să fie, poate că partidele cu pricina nici nu pot fără charisma şi experienţa mai vârstnicilor lideri?

Ar mai putea fi la mijloc şi un soi de competiţie neoficială pentru titlul de cel mai longeviv şi consecvent politician al Republicii Moldova. E o ipostază pe care mulţi şi-o doresc şi o consideră onorabilă. Cursa aceasta a fost abandonată deja de cel mai longeviv deputat Dumitru Diacov, dar acum Vladmir Voronin şi Mihai Ghimpu ar putea să-l concureze pe fostul fruntaş democrat. Şi mai e ceva, poate că politica e la fel de tentantă ca arta. Cineva pictează până la adânci bătrâneţi, iar altcineva face legi în Parlament sau conduce partide o viaţă…

XS
SM
MD
LG