Linkuri accesibilitate

Vot final cu proteste și aplauze: „Limba moldovenească” va fi înlocuită cu româna în toate legile


Parlamentari din opoziția socialistă și comunistă au protestat afișând pancarte în apărarea limbii „moldovenești”
Parlamentari din opoziția socialistă și comunistă au protestat afișând pancarte în apărarea limbii „moldovenești”

Parlamentul a votat joi, 16 martie, în lectură finală, proiectul de lege prin care sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială”, „limba maternă” și „limba noastră” vor fi substituite cu „limba română” în legislația din R. Moldova, inclusiv în Constituție.

Proiectul de lege „privind implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale” a fost votat de 58 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Parlamentari din opoziția socialistă și comunistă au protestat afișând pancarte pe care scria „Poporul este suveran! PAS-ul este tiran!”, „Ion Druță: Limba moldovenească este maica, limba românească este fiica” și „Constituția R. M.: Moldova, moldoveni, moldovenească”.

De cealaltă parte, deputații PAS au aplaudat în picioare adoptarea acestei decizii.

Noile prevederi vor intra în vigoare după publicarea legii în Monitorul Oficial. După aceasta, în decurs de 30 de zile, Agenția Resurse Informaționale Juridice va modifica manual toate actele normative în sistemul „Registrul de stat al actelor juridice” în care apare sintagma „limba moldovenească”, înlocuind-o cu „limba română”.

În debutul ședinței, reprezentanții fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vladimir Voronin și Vladimir Bolea au declarat că modificările sunt ilegale și că le vor ataca la Curtea Constituțională.

Anterior, experții Centrului pentru Resurse Juridice au explicat că această lege nu aduce nicio schimbare din punct de vedere juridic și nu trebuie modificată Constituția prin votul a două treimi din deputați sau prin referendum. Ei au precizat că hotărârea Curții Constituționale cu privire la limba română trebuia să fie aplicată până în martie 2014.

În 2013, fiind sesizată de Partidul Liberal, Înalta Curte a constatat că Declarația de independență a R. Moldova, în care limba de stat este româna, prevalează Constituției din 1994 în care articolul 13 prevede că limba de stat este „moldovenească”.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG