Linkuri accesibilitate

Vot final pentru vânzarea fostului Stadion Republican Statelor Unite


Parlamentul și-a dat votul final pentru ratificarea unui acord care permite guvernului Statelor Unite să cumpere terenului fostului Stadion Republican din Chișinău pentru construcția unei clădiri în care va fi amplasată ambasada americană.

Acordul criticat în trecut de opoziția comunistă, socialistă și fracțiunea Șor a fost ratificat cu voturile majorității PAS. El prevede că terenul de aproape 5,2 hectare situat pe strada Tighina 12 va fi vândut la prețul de piață, pe care urmează să o determine Agenția Proprietății Publice.

Conducerea instituției spus deja că, într-un omagiu adus semnificației istorice a fostului Stadion Republican, Statele Unite vor renova porțile istorice și le vor face accesibile publicului.

SUA își asumă să rezerve o parte din teren pentru amenajarea unui parc care va fi accesibil publicului.

Ambasadorul Statelor Unite, Kent Logsdon, a declarat pe 28 aprilie, cu ocazia încheierii unui Memorandum cu guvernul moldovean în privința terenului din centrul capitalei, că Statele Unite vor amenaja acolo și un parc.

Negocierile în privința terenului pentru construcția unei noi clădiri a ambasadei americane în Republica Moldova durează de mulți ani, o primă promisiune fiind făcută de autoritățile de la Chișinău Statelor Unite în 2015. Acordul a fost semnat a fost semnat la 12 iulie 2019. După ratificare, ministerul moldovean de externe mai trebuie să notifice partea americană pentru intrarea în vigoare a înțelegerii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG