Linkuri accesibilitate

Un nou palat pentru Putin în Abhazia? Proprietățile de miliarde de euro pe care le-ar avea liderul rus


Stațiunea Pisunda, Abhazia, era locul preferat de vacanță al liderilor sovietici. Aveau aici case de vacanță, la care Stalin și Hrușciov veneau des. Și fostul lider Gorbaciov are aici o proprietate. Kremlinul a achiziționat aici un teren imens. Imagine generică
Stațiunea Pisunda, Abhazia, era locul preferat de vacanță al liderilor sovietici. Aveau aici case de vacanță, la care Stalin și Hrușciov veneau des. Și fostul lider Gorbaciov are aici o proprietate. Kremlinul a achiziționat aici un teren imens. Imagine generică

Vladimir Putin, în vârstă de 69 de ani, despre care circulă informații că ar suferi de diverse boli, printre care și un cancer, a aruncat Rusia într-un război costisitor din toate punctele de vedere. Cu toate acestea, liderul de la Kremlin pare să aibă și alte planuri, unele personale: un nou palat.

Aslan Bjania, liderul de facto al regiunii separatiste proruse Abhazia de la Marea Neagră, în Georgia, spune că Putin însuși i-a ordonat să predea un „paradis pe plajă” în apropiere de stațiunea Pitsunda.

Un contract de închiriere pe 49 de ani a fost semnat în secret, predând controlul asupra a 186 de hectare de pământ, 115 hectare de apă și a unei tabere militare din apropiere sub controlul Serviciului Federal de Protecție al lui Putin, scrie Daily Mail.

Vestea a nemulțumit localnicii, care au protestat și au avut ciocniri cu politia, dar cărora Aslan Bjania le-a spus că nu are puterea să refuze cererea, deoarece guvernul său nu poate supraviețui fără sprijinul armatei ruse.

„Pot spune cu siguranță că Federația Rusă se poate descurca fără această dacea”, a spus el.

„Dar ne putem lipsi de sprijinul Federației Ruse, al forțelor sale armate și al structurilor sale care ne păzesc granițele aici? Aceasta este o mare întrebare”.

El a recunoscut că „acesta este un loc unde vine oaspetele nostru principal [Putin]”. „Lui Putin îi place să viziteze locul, iar Rusia are mai mulți bani decât noi pentru a dota stațiunea”

„Vom efectua o renovare majoră, astfel încât această facilitate să funcționeze ca o reședință cu drepturi depline a președintelui Federației Ruse”, a mai spus el, adăugând că „este corect să transferăm clădiri și structuri în partea rusă”.

Proprietatea este una dintre cele cinci case de stat din Abhazia, construite între 1931 și 1949 în perioada lui Stalin. Un acord anterior din 1995 dăduse Rusiei acces privilegiat la Pițunda. Este locul unde se afla o reședință de vară frecventată des în trecut de Iosif Stalin și Nikita Hrușciov, dar unde are o dacea și fostul lider Mihail Gorbaciov.

Georgia-Abhazia, Pițunda, casa lui Mihail Gorbaciov, 15 iulie 2022
Georgia-Abhazia, Pițunda, casa lui Mihail Gorbaciov, 15 iulie 2022

Alternativă la Palatul Gelendjik

Prin această achiziție, Putin ar putea să dorească o nouă retragere la Marea Neagră după ce Alexei Navalnîi, cel mai aprig opozant al președintelui rus, aflat în închisoare, a lansat în 2021 o anchetă despre Palatul Gelendjik, de la Marea Neagră.

Ancheta, publicată pe blogul opoziției, cu un videoclip YouTube de două ore, înregistrat înainte de revenirea lui Navalnîi în Rusia, susține că proprietatea a costat 1,35 miliarde de dolari și a fost plătită „cu cea mai mare mită din istorie”.

Proprietatea este de 39 de ori mai mare decât Monaco și dispune de un cazinou în interiorul unui conac de 17.691 metri, alături de un patinoar și podgorii. Include și un complex subteran de 16 etaje, inclusiv un tunel către plajă

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia ar deține aproximativ 7.000 de hectare de teren care înconjoară proprietatea, iar complexul a fost finanțat de apropiați ai lui Putin, inclusiv Igor Secin, șeful gigantului petrolier rus Rosneft și magnatul miliardar Ghennadi Timșenko.

Oligarhul miliardar Arkady Romanovici Rotenberg, 70 de ani, prieten din copilărie cu Putin și care se află sub sancțiunile UE și SUA, a revendicat proprietatea.

Președintele Vladimir Putin și prietenul său oligarhul miliardar Arkady Romanovici Rotenberg
Președintele Vladimir Putin și prietenul său oligarhul miliardar Arkady Romanovici Rotenberg

Sărmanul tovarăș Putin

Vladimir Putin a fost acuzat de guvernele occidentale că a strâns o avere secretă uriașă printr-o rețea de oligarhi și prieteni. Cu toate acestea, există puține dovezi pe hârtie care să-l lege pe Putin de bunuri sau de binefăcătorii săi prietenoși.

O nouă investigație a Proiectului de Raportare a Crimei Organizate și Corupției și a site-ului de știri Meduza face legătura între un nume de domeniu de e-mail, cu proprietăți opulente din Rusia, și Vladimir Putin.

Investigația a a identificat un grup de 86 de companii, aparent fără legătură între ele, sau organizații fără scop lucrativ care par să dețină active de peste 4,5 miliarde de dolari și care duc la un singur domeniu privat de mail: LLCInvest.ru, care este funcțional, scrie The Guardian.

Două fundații non-profit, co-fondate de Ghenadi Timcenko și Vladimir Kolbin, asociați ai lui Putin, care, conform înregistrărilor Spark folosesc același domeniu de mail, au fonduri semnificative la dispoziție.

Podgoriile de la Marea Neagră

Palatul Gelendjik este înconjurat de acri de podgorii. Navalnîi a susținut că cramele sunt un hobby al lui Putin. Viile din jurul palatului aparțin aceleiași organizații non-profit fondată de cei doi asociați ai lui Putin, Timcenko și Kolbin, ambii fiind, de asemenea, sub sancțiuni occidentale.

Kolbin și alții asociați cu podgorii au de asemeni conturi de e-mail cu domeniul LLCInvest.ru.

„Șeherezada” lui Putin

Membrii echipei anti-corupție a lui Alexei Navalnîi au postat în luna mai un videoclip pe YouTube în care au arătat că un mega-iaht aflat în orașul-port Marina di Carrara din regiunea Toscana, Italia, i-ar aparține președintelui rus, Vladimir Putin.

Potrivit acestora, iahtul denumit „Șeherezada” costă aproximativ 700 de milioane de dolari, a fost fabricat în 2020 în Germania, este lung de 140 de metri și are șase etaje. Vasul este echipat, de asemenea, cu două heliporturi, saloane spa și o piscină.

Toți angajații vasului, în afară de căpitanul acestuia, sunt cetățeni ruși, iar o mare parte dintre ei lucrează pentru Serviciul de Protecție Federală (FSB), agenția responsabilă de protejarea lui Putin.

La începutul lunii martie, ziarul The New York Times scria că deținătorul iahtului nu fusese încă identificat, însă se pare că ambarcațiunea ar fi efectuat două călătorii pe mare între Europa și Soci, Rusia. Căpitanul vasului, Guy Bennet-Pearce – identificat, de asemenea, de echipa Navalnîi – a declarat că nu l-a văzut sau cunoscut niciodată pe Putin și a adăugat că vasul nu se află pe lista de sancțiuni impusă de Uniunea Europeană.

Stațiunea de schi și circuitul de curse de la Igora

În stațiunea de schi din regiunea Leningrad a avut loc nunta fiicei lui Putin în 2013.


Potrivit documentelor funciare, stațiunea este deținută de Ozon, companie în care acționar majoritar este prietenul lui Putin, președintele Bank Rossiya, Iuri Kovalciuk, aflat sub sancțiunea Vestului. Contul de e-mail LLCInvest.ru este al unei persoane de contact din evidențele companiei mamă a Ozon, Relax.

Vila Sellgren

O vilă la nord de Sankt Petersburg, cunoscută de localnici drept „Dacea lui Putin”, Vila Sellgren, din Golful Finlandei, lângă insula Lodochny, este deținută de Serghei Rudnov, fiul unui prieten din copilărie al președintelui rus, printr-o companie numită North.

Rudnov are o adresă de e-mail cu domeniul LLCinvest.ru pe numele său.

Cabana Pescarului

La nord de Sankt Petersburg, localitatea natală a lui Putin, se află Cabana Pescarului, o clădire îmbrăcată în lemn, pe malul lacului Ladoga, lângă insula Valaam.

E-mailurile scurse de la o companie de construcții arată că trei companii diferite folosesc același nume de domeniu, LLCInvest. Ele dețin diferite parcele de teren în jurul complexului, în timp ce o a patra entitate LLCInvest - o organizație nonprofit numită Revival of Maritime Traditions - a ridicat construcția.

Articolul a fost preluat de pe pagina Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG