Linkuri accesibilitate

Vučić: Serbiei i s-a promis aderarea rapidă la UE, dacă-și schimbă politica legată de Kosovo


Președintele sîrb Aleksandar Vučić sosind la reuniunea Comunității Politice Europene, Praga, 6 octombrie 2022.
Președintele sîrb Aleksandar Vučić sosind la reuniunea Comunității Politice Europene, Praga, 6 octombrie 2022.

Președintele sîrb Aleksandar Vučić spune că Franța și Germania ar fi încurajat Serbia să-i permită fostei sale provincii Kosovo să se alăture instituțiilor și organizațiilor internaționale, inclusiv Națiunilor Unite, în schimbul primirii mai devreme în Uniunea Europeană.

Vučići a adăugat că o astfel de soluție este inacceptabilă pentru autoritățile de la Belgrad și contravine Constituției sîrbe.

Nici Parisul, nici Berlinul nu au confirmat oferta pentru un asemenea târg.

„Ideea de bază e ca Serbia să permită Kosovo să se alăture tututor organizațiilor internaționale, inclusiv la ONU, iar pentru asta Serbia va fi acceptată rapid în UE și va primi probabil beneficii economice semnificative”, a spus președintele sîrb la o conferință de presă sâmbătă la Belgrad.

Vučić și Partidul Progresist aflat la guvernare au respins în mod repetat declarația de independență a Priștinei din 2008 și au dus o lungă campanie de descurajare a recunoașterii ca stat a aceste foste provincii sîrbești, care a purtat un război de independență cu Serbia între 1998-1999.

Președintele sîrb a admis că e posibil ca poziția de acum a Belgradului să aducă pagube țării, și posibilitatea ca obiecțiile de acum ale Serbiei să nu merite un cost așa de mare. El a spus că guvernul său își va urma politica legată de Kosovo „până când pagubele aduse Serbiei vor fi atât de mari încât vom fi nevoiți să acceptăm o realitate diferită”, adăugând: „poate că o guvernare viitoare va lua o altă decizie”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG